Sport

Апатин добио сертификовану полумаратонску стазу и стазу на 10 километара

 

РЕЛАЗОВАНО ПРЕМЕРАВАЊЕ И СЕРТИФИКОВАЊЕ СТАЗЕ АПАТИНСКОГ ДУНАВСКОГ ПОЛУМАРАТОНА ОД СТРАНЕ ОФИЦИЈЕЛНОГ МЕРИОЦА СВЕТСКЕ АТЛЕТИКЕ

  • Протеклог петка у Апатину је боравио официјелни мерилац Светске атлетике и АИМС-а (Удружења светских маратонских и уличних трка) Борут Подгорник који је обавио премеравање и поновно сертификовање стаза Апатинског Дунавског полумаратона, након чега су полумаратонска стаза (21 километар и 97 метара) и стаза на 10 километара добили највећи А сертификат (до сада је стаза поседовала Б сертификат). Добијени сертификати омогућавају да сви резултати који се истрче у Апатину буду бодовани од стране статистичара Светске атлетике и да такмичари на Апатинском Дунавском полумаратону могу да испуне норме за учествовање на Балканским, Европским и Светским првенствима

Борут Подгорник је након овог значајног чина за Апатин, Западнобачки управни округ али и ширу регију изјавио:

  • Први услов Светске атлетске федерације да стаза добије званични сертификат јесте да она буде тачна и прецизна. Полумаратон мора да буде дугачак 21 км и 97,5 метара. Баш на ту дужину смо направили мерење и адекватне окрете. Осим полумаратонске стазе сертификована је и стаза на 10 километара. Други услов Светске федерације је да ако старт и циљ нису на истом месту, висинска разлика не буде више од 0,1 одсто од укупне дужине. Стаза у Апатину је једна од сигурно најбољих, што се тиче могућности постизања резултата. Старт и циљ су на истом месту, испред Специјалне болнице Јунаковић, стаза нема висинских разлика, иде се тамо и назад, и ако су временски услови добри, могуће је постићи изузетне резултате који ће сада ући у званичну статистику резултата такмичара који буду учествовали на Апатинском Дунавском полумаратону.

У име домаћина, Горан Чегар је дао следећу изјаву:

  • Ове године ће бити одржан 26. Апатински Дунавски полумаратон, манифестација са традицијом која има своје место на мапи дешавања у Општини Апатин, чији је технички организатор Атлетски клуб Апатин уз подршку локалне самоуправе и многобројних партнера. По традицији наша манифестација је међу старијима у Апатину. Прво издање Апатинског Дунавског полумаратона одржано је 7. јула 1995. године, када сам имао 18 година и када сам претворио идеју са речи на дела уз помоћ Општине Апатин, наставника Ђуре Смиљанића и његове породице и пријатеља који су подржали ту идеју, сада имам 45 година, заједно идемо у корак, растемо и старимо. Стварамо услове да наша трка буде та која има позитивну енергију и своје место у тркачком свету.

Апатин је добио сертификат А категорије који важи наредних пет година, потврдио јеГоран Чегар, тако да се на сајту Светске атлетске организације налазе сертификоване стазе Апатинског Дунавског полумаратона. Трка траје један дан, а техничке припреме за реализацију трају током читаве године.

  • Очекујемо да ће овогодишња, као и прошлогодишња, имати негде око 700 до 800 тркача, за сада је пријављено близу 200 учесника, пријаве су отворене преко сајта www.trka.rs – допунио је Чегар и појаснио још неколико важних детаља: – Као и сваке године биће одржане четири трке: полумаратон, трка на 10 км, штафетна трка и хуманитарне дечије трке које реализујемо у сарадњи са Црвеним крстом Апатина. Захваљујем се Боруту Подгорнику који је посао одрадио крајње професионално и по минималним финансијским условима и са којим сам у протеклих неколико дана сертификовао стазе у Сомбору, Суботици, Бачкој Тополи, Врбасу и Новом Саду. Такође велику захвалност одајем Драгану Поповићу из ЈКП Наш Дом, Николи Балаћу, саобраћајном инспектору из Општине Апатин и Полицијској станици Апатин на подршци у стручном делу припреме стазе, Општини Апатин, Туристичкој организацији Апатин, Специјалној болници Јунаковић, општинским јавним предузећима и представницима медија који наш догађај прате и подржавају од првог издања до данас. Надам се да ће и ове године, у недељу 16. октобра Апатин бити место изузетно велике спортске енергије и да ће тркачи из нашег града однети најбоље успомене.

– У додатку погледајте галерију фотографија са овог значајног догађаја за Апатин и Западнобачки управни округ као и ширу регију: 1) Горан Чегар, Хелена Јаворник, некадашња европска шампионка и Борут Подгорник; 2) Мерење; 3) Обележавање; 4) Мерилац; 5) Чегар и Подгорник –

Рубрика је саставни део овогодишњег медијског пројекта „Сви смо једно-вишејезично, ваш Нови Радио Сомбор“ суфинансираног из буџета Града Сомбора. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.

Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

http://keepone.net/radio/k138251/novi-radio-sombor *

*Novi Radio Sombor na vodećoj platformi radio stanica svih država sveta

Tagovi: , , , , , ,

Povezani članci

Članovi Atletskog kluba APATIN uspešni na trkama u Ugljeviku i Kanjiži
SBC Speeder: Prvo izdanje somborskog Heksagona

Kategorije

Izbornik