Sport

Antonina Dubinjina predstavlja Srbiju na Evropskom prvenstvu u umetničkom klizanju u Finskoj

 

  • Antonina Dubinjina, reprezentativka Srbije u umetničkom klizanju, jedina je predstavnica Srbije na Prvenstvu Evrope u umetničkom klizanju koje je današnjim kratkim programima sportskih parova i klizača pojedinačno počelo u drugom po veličini gradu Finske Espou

Dubinjina, rođena 23. oktobra 1996 u Moskvi, nakon što je najpre predstavljala rodnu zemlju Rusiju, odlučila je da od 2014. godine na svim velikm takmičenjima nastupa za Srbiju. Ona je ujedno prva za sada i jedina klizačica pod zastavom Srbije, koja je na Evropskom prvenstvu uspela da se plasira među 24 najbolje, 2019. u Minsku, pošto se plasirala u finale nakon što je najpre u kratkom programu zauzela 23. mesto.

Simpatična Antonina pokušaće da ponovi ovaj rezultat već sutra, odnosno u četvrtak 26. januara u finskom Espou. Neće biti jednostavno, u konkurenciji 30 klizačica a Dubinjina startuje u drugoj grupi, kao deseta u ukupnom programu.

Želimo srpskoj predstavnici puno sreće, istovremeno u želji da medijski dalje afirmišemo kako ovaj sport tako i njenu neobično lepu sportsku priču, a takve priče znače često u sportu, više od rezultata. Jer, hajde da svako bude 24. ili 30. svejedno, u Evropi u bilo kojoj oblasti, već je uspeh. Jednako je uspeh i kvalifikovati se na najveće sportske smotre, u ovom primeru Evropsko prvenstvo – u umetničkom klizanju, na koje je inače pretendovalo prema podacima ISU – Internacionalne klizačke federacije, 62 klizačice iz 35 evropskih država.

Još jedan više nego zanimljiv podatak bismo ovom najavom pred start Antonine na EP u Finskoj istakli, a to je, da je danas njena trenerka, jedna od najuspešnijih klizačica u ovom atraktivnom sportu, Marija Butirskaja, prva Ruskinja koja je postala postala šampionka sveta, 1999. godine i trostruka evropska prvakinja.

Na Prvenstvu Evrope u Finskoj koje traje do nedelje, 29. januara, nastupa u sve četiri konkurencije, 131 klizačica i klizač iz 35 zemalja, članica ISU, osim Rusije i Belorusije. Najbrojnije su upravo klizačice, njih je za start prijavljeno 30, učesnik manje je među klizačima, dok je takmičenje u sportskim parovima počelo 13, a u plesnim će učestvovati, 23 para.

Takmičenje u kratkom sastavu počeće u četvrtak, 26. januara u 13:30, a 24 najbolje ocenjene po odlukama sudija odlaze u finale gde će se predstaviti sa svojim slobodnim, takozvanim dugim programima, u subotu, 28. januara od 13 časova.

Podsetimo, jedinu medalju u zajedničkoj državi, srebrnu u ovom sportu, osvojila je za Jugoslaviju Sanda Dubravčić, na Evropskom prvenstvu u Insbruku 1981. godine.

U dodatku, osim naslovne i nekoliko fotografija Antonine Dubinjine sa njenog fejsbuk profila, a pogledajte i jedan od njenih međunarodnih nastupa, 2021. godine sa jednog od najjačih međunarodnih turnira, CS Nebelhorn Trophy u nemačkom Obersdorfu, ispod podnaslova ove rubike.

  • U našim narednim sportskim člancima, dalje objavljujemo o rukometašima Srbije na Svetskom prvenstvu, Novaku Đokoviću na Australijen Openu, akutelnim temama iz lokalnog i regionalnog sporta.

Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

http://keepone.net/radio/k138251/novi-radio-sombor *

*Novi Radio Sombor na vodećoj platformi radio stanica svih država sveta

Tagovi: , , , , , , , , , ,

Povezani članci

Katarina i Boris seniorski prvaci Srbije
Apatinska četvorka spremna za Kup Evropskih šampiona u krosu u Španiji

Kategorije

Izbornik