Kultura

99 pesama (kompozicija) o Somboru! knjiga Petra Stojkova

 

  • Iz štampe se ovih dana pojavila jedinstvena knjiga „Sombor, muzičko nadahnuće“, autora Petra Stojkova, nekada poznatog somborskog tamburaša i jednog od obnovitelja tamburaške muzike u gradu početkom 1970-ih, koji već tri i po decenije živi u Sidneju (Australija)

On je sakupio i objavio 99 pesama (!) koje pevaju o Somboru ili u kojima se pominje Sombor – bez sumnje najopevaniji grad na našim prostorima. Svaka pesma ima adekvatan notni zapis i zaseban tekst, sa naznačenim autorima (ukoliko se, naravno, znaju), a vrlo često i sa zanimljivim pratećim pričama o nastanku ili izvođačima pesme, uz desetine izvornih ilustracija.

Među sakupljenim pesmama najviše je starogradskih i narodnih („U tom Somboru“, „Fijaker stari“, Kad se ženi Kostić Laka“, „Fijakerist“, „Ne mogu se tačno setit’ leta“, „Somborski bećarac“, „Stara frajla iz Sombora“…), šlagera i pop pesama („Somborske ruže“, „Bela lađa“, „Boža zvani Pub“ „U Šikari pored Sombora“, „Skeledžija“…), ali i rok-kompozicija, pa i rep-pesama.

Osim toga, u mom podužem predgovoru, citirani su stihovi još petnaestak starih i prastarih pesama o Somboru, nastalih od kraja 16. do početka 20. veka, za koje nije sačuvana muzička podloga. Po našem saznanju, ne samo da nijedan grad u Srbiji i na prostoru ex-Jugoslavije nema ovakvu knjigu, nego nismo zapazili i da na prostoru Evrope postoji zbirka od stotinak kompozicija posvećenih nekom gradu ili vezanih za njega.

Sombor je, evo, od sada ima.

Knjiga je objavljena u izdanju UG „Norma“ Sombor, velikog je formata (31 x 24 cm), tvrdih korica, ima 194 strane, štampana je u punom koloru i na kvalitetnoj kunstdruk hartiji, a oblikovao je poznati dizajner J. M. Jofke, i sam jedan od somborskih tamburaša. Može da se nabavi po ceni do 2.200 dinara.

Beleži: Milan Stepanović


Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

http://keepone.net/radio/k138251/novi-radio-sombor*

*Novi Radio Sombor na vodećoj platformi radio stanica svih država sveta

Tagovi: , , ,

Povezani članci

izložba Gordane Isidore Ivetić “Očima deteta” u Somboru
Još jedan Somborski pozorišni maraton ostaje u emociji i sećanju

Kategorije

Izbornik