Najnovije

Novogodišnji koktel: Grad Sombor pogodno mesto za sva buduća ulaganja

Foto: Srđan Ačanski

 

  • U svečanoj skupštinskoj sali zgrade Županije gradonačelnik Grada Sombora Antonio Ratković i predsednik Skupštine Grada Zoran Rus priredili su, sa saradnicima, u četvrtak 29. decembra, tradicionalni novogodišnji koktel a kojem je prisustvovao i načelnik Zapadnobačkog upravnog okruga Goran Nonković. Na inicijativu gradonačelnika organizovana je, napomenuto je, donatorska večera za realizaciju akcije ’’Za naše bebe’’ koja je podrazumevala opremanje porodilišta Opšte bolnice ’’Doktor Radivoj Simonović’’ Sombor. Odazvalo se na gradonačelnikov poziv pedesetak preduzeća, kompanija i privrednika, koji su svojim sredstvima ili konkretnim stručnim poslovima dali doprinos uspešnosti ovog projekta u okviru kojeg je prikupljeno više od četiri miliona dinara. Prezentovan je i kratak ilustrativni film – pre i posle akcije. 

Gradonačelnik Antonio Ratković najpre se zahvalio direktorima, poslanicima, predstavnicima verskih zajednica, vojske, policije, novinarima, svim dragim prijateljima, na odzivu večerašnjem koktelu a zatim napomenuo važnim, ukratko predstavljajući sve ono što je urađeno u ovoj godini i što je planirano već za sledeću, da je u tom smislu jedno od ključnih rezultata uspeha, da se radi zajedno:

  • Ovo je prava prilika da vam se zahvalimo za jednu lepu zajedničku akciju koju smo imali kroz donatorsku večeru kada smo zahvaljujući svima vama uspeli da rekonstruišemo i opremimo naše porodilište. Iskrena i efikasna saradnja gradske vlasti i privrede je svakako osnov za dinamičan razvoj svakog grada. Uprkos ove dve i po godine koje svakako nisu bile lake, s obzirom na pandemiju, na energetsku krizu, možda su one neke projekte malo usporile. Ali ono što je najbitnije, nijedan od tih projekata nije izostavljen već nastavljamo i dalje da radimo na velikim stvarima. Reč je i o projektu ’’Čista Srbija’’, gde smo uspeli da više od 250 kilometara kanalizacije planiramo, realizujemo i dalje će izgrađujemo, i pet prečistača otpadnih voda – kada govorimo o zaštiti životne sredine.

O rekonstrukciji saobraćajnica, osim sredstava koja će izdvojiti Grad Sombor, očekuje nas, rekao je gradonačelnik Ratković, i završetak treće faze lokalnog puta regionalnog značaja Stapar-Sivac, kao i deonice Kupusina-Bački Monoštor:

  • Ono što je bitno jeste da smo i u poljoprivredi dodatna sredstva uvećali, zatim završili smo obilaznicu oko Stanišića do nivoa tucanika, u narednoj godini planiramo i da je asfaltiramo a takođe i jedan veoma bitan projekat koji nas očekuje i koji ćemo završiti je projekat puta Riđica-Rastina. Tokom dve naredne godine uspešno ćemo i ovaj važan posao završiti.

– Saradnja između grada i privrede i svakako će učiniti značajnim pre svega ulaganjem u infrastrukturu, u opremanje industrijske zone, u još više sredstava kroz program Lokalnog akcionog plana za zapošljavanje, samozapošljavanje i novo zapošljavanje. Imali smo dosta prilike da ove godine uložimo značajna sredstava u zdravstvo, osim porodilišta, pri kraju su i radovi na rekonstrukciji Doma zdravlja u Mirnoj ulici, nastavili smo sa opremanjima Doma zdravlja a sve u cilju kako bi zdravstvena zaštita bila dostupna za sve. U tom smislu smo krenuli sa rekonstrukcijom seoskih ambulanti, i svakako da u narednoj godini nastavljamo sa tom praksom.

Više od 30 kilometara je rekonstruisano kako državnih tako i lokalnih puteva, a za iduću godinu su izdvojena duplo veća sredstva za asfalitanje ulica, kako u gradu tako i u svim naseljenim mestima, potvrdio je Ratković i nastavio:

  • Jedno od glavnih pitanja od 2016. na kojem smo intenzivno radili je pitanje vodosnabdevanja, primer je naseljeno mesto Kolut, u idućoj godini Stapar i Doroslovo dobiće pijaću vodu a kreće se i sa prvom fazom dovodnika od Svetozara Miletića ka Stanišiću.

Takođe, zamašna su bila ulaganja u sport i kulturu, završen je kompletno novi parket u Gradskoj hali ’’Mostonga’’, sledeće godine kreće i klimatizacija hale, kako bi ovdašnji sportisti imali što bolje uslove. Značajna sredstva data su takođe za opremanje dečje biblioteke, lepo vreme će doneti i uređenje krova, fasade i unutrašnjosti: – Kako bismo smanjili liste čekanja, tu su i rekonstrukcije vrtića, a od naredne godine Grad Sombor je izdvojio sredstva i za besplatne udžbenike za đake prvake – prvi put, u narednoj godini. Završićemo salu u Srednjoj tehničkoj školi, naravno biće jedan novi kružni tok, osim parkinga na Staparskom putu očekuju nas i radovi na parkingu kod bivšeg Prokupca, da smanjujemo problem parkiranja. Sve ono što smo zacrtali obaveza je da to i završimo – rekao je Ratković.

Srećne novogodišnje i Božićne praznike poželeo je i Zoran Rus, predsednik Skupštine grada Sombora, rečima:

  • Priveli smo još jednu kalendarsku godinu kraju. Nadam se da ste svi vi od svega navedenog imali neki benefit, a najviše naši građani. Nadam se da će ti ljudi, građani bez funkcije gradonačelnika, predsednika skupštine ili neke druge funkcije, jednostavni, obični ljudi, osetiti najveći benefit. Da bismo mi to sve sproveli, Skupština Grada je donosila važne odluke i verujemo se da smo napravili jednu ozbiljnu platformu koja će u budućnosti doneti zdravu i ozbiljnu privrednu klimu gde svako od vas ko privređuje, u ovom gradu, će se osećati sigurno i bezbedno za svoj kapital a oni koji nikada nisu boravili u našem gradu videće Sombor kao pogodno mesto za ulaganje.

Među brojnima, na radost mnogih posebna zvanica i specijalni gost bio je uvaženi fudbalski trener Ljupko Petrović /na fotografijama 11, 12, 16, 17 u ovom tekstu/, koji je ostvario istorijski najznačajnije rezultate u srpskom i jugoslovenskom fudbalu, podsetimo, sa Fudbalskim klubom Crvena Zvezda podsetimo, 1991. godine osvojio Kup evropskih šampiona. Intervju sa popularnim fudbalskim strategom čitaćete u posebnoj rubrici na stranicama našeg portala a takođe ćete slušati i u novogodišnjem programu Novog Radio Sombora.

A za dobro raspoloženje pobrinuo se čuveni somborski tamburaški orkestar “Duvegije“.

Fotografije: Srđan Ačanski

Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

http://keepone.net/radio/k138251/novi-radio-sombor *

*Novi Radio Sombor na vodećoj platformi radio stanica svih država sveta

Tagovi: , , , , , ,

Povezani članci

Zarada zaposlenih u Srbiji za oktobar 104.039 bruto, neto 75.353 dinara navodi Statistički zavod Srbije
Radno vreme za praznike Gradskog muzeja Sombor

Kategorije

Izbornik