Najnovije

Osnovna obuka vojnika na služenju vojnog roka

 

  • U centrima za obuku Vojske Srbije u Somboru, Valjevu i Leskovcu u toku je realizacija osnovne obuke vojnika koji su služenje vojnog roka započeli početkom decembra prošle godine

Vojnici se nalaze u prvoj fazi osposobljavanja, u trajanju od mesec i po dana, koje je identično za vojnike svih specijalnosti. Za to vreme vojnici se osposobljavaju za upotrebu ličnog naoružanja, pravilno izvođenje taktičkih radnji u napadu i odbrani i obavljanje dužnosti organa unutrašnje službe.

Oni u ovoj fazi prolaze sadržaje iz taktičke i strojeve obuke, naoružanja sa nastavom gađanja, Pravila službe Vojske Srbije i fizičke obuke, a težište je na praktičnom uvežbavanju individualnih taktičkih radnji i postupaka na bojištu i realizaciji programskih gađanja iz pešadijskog naoružanja.

U nastavku služenja vojnog roka vojnike očekuje provera obučenosti za izvršavanje individualnih zadataka, a zatim i premeštaj u centre za specijalističku obuku, gde će se obučavati za svoje vojnoevidencione specijalnosti.

Zalaganje i postignuti rezultati tokom obuke svedoče o izuzetnoj motivisanosti vojnika da savladaju sve sadržaje obučavanja, a kod mnogih od njih, i o želji da po završetku vojnog roka nastave da služe svojoj zemlji kao profesionalni pripadnici Vojske Srbije.

Služenje vojnog roka u Republici Srbiji se od januara 2011. godine, na osnovu odluke Narodne skupštine o obustavi obaveze služenja vojnog roka, realizuje po principu dobrovoljnosti. Ovaj model je davao određene rezultate u popuni aktivnog sastava Vojske Srbije, pre svega zbog interesovanja mladih da se po odsluženju vojnog roka zaposle u Vojsci Srbije, ali je imao za posledicu da veliki broj građana ne prođe ni osnovnu obuku za odbranu zemlje.

S obzirom na to, kao i opštu bezbednosnu situaciju koja nameće potrebu za daljim snaženjem Vojske Srbije, Generalštab Vojske Srbije je pokrenuo inicijativu za ponovno uvođenje obaveze služenja vojnog roka, u trajanju do četiri meseca, što bi prema procenama omogućilo jačanje ukupnog regrutnog potencijala i osposobljavanje većeg broja građana.


Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

http://keepone.net/radio/k138251/novi-radio-sombor*

*Novi Radio Sombor na vodećoj platformi radio stanica svih država sveta KeepOne Radio

https://www.omiljeniradio.com/index.php/radio-uzivo-online-srbija/1130-novi-radio-sombor-uzivo-online.html*

*Novi Radio Sombor na vodećoj platformi radio svih svih država regiona i dijaspora Omiljeni radio

Tagovi: , , , ,

Povezani članci

Gradonačelnik Sombora Antonio Ratković čestita vernicima koji Božić dočekuju po julijanskom kalendaru
Veliki broj vernika na tradicionalnom paljenju Badnjaka u Somboru

Kategorije

Izbornik