Višejezično

22. Dan žitnih polja: Staparkama nagrada za najuređeniji sto

 

  • Uobičajeno, 28. jula na Trgu svetog Đorđa u srcu grada, održana je već po 22. put manifestacija koja slavi žito, hleb i vekovne temeljne vrednosti somborske sredine. U širokoj multikulturalnoj lepezi ovoga kraja, a pod okriljem Asocijacije žena Srbije – opštinskog i gradskog odbora Sombor, više od pet stotina gostiju i sugrađana uživalo je u zanimljivom kulturno-umetničkom programu, igri, pesmi, poeziji, naravno i ponekoj šali, uz neizbežne đakonije čak petnaest udruženja žena

– Zadovoljne smo što su nam i ovom prilikom došla udruženja žena koja znaju zašto je važno negovati lepotu zajedništva, našu tradiciju, bogatstvo jedinstva različitosti – naglasila je s razlogom raspoložena, Jelica Polovina, predsednica domaćina organizatora, Asocijacije žena Srbije – opštinskog i gradskog odbora Sombor, inače članice UNESCO čime ove priredba dobija i međunarodni karakter. – Zahvaljujemo se Gradu Somboru što je i na ovogodišnjem Konkursu za sufinansiranje i finansiranje projekata, programa i manifestacija u oblasti kulture iz budžeta Grada Sombora prepoznao i podržao i naš predlog, „Dan žitnih polja 2022“ – rekla je Polovina prilikom otvaranja manifestacije, na Trgu svetog Đorđa pred mnogo posetilaca i zainteresovanih sugrađana i gostiju Sombora.

I ovoga puta prisustvovali su predstavnici Gradske uprava grada Sombora, iz kabineta gradonačelnika Ivan Šimunov i Jovana Miljević, pomoćnica gradonačelnika, koja je otvarajući simbolično manifestaciju, rekla: – Za opšti razvoj turizma veoma je važno da imamo Dan žitnih polja kao događaj koji je kruna obeležavanja žetelačkih radova ali gde domaćin okuplja svoje koleginice iz čitavog Okruga, međutim važno je naglasiti da nam uvek dođu i drage gošće iz drugih sredina, pa pozdravljamo Zrenjaninke i Bačkoplančanke. Upravo pod geslom jedinstvenosti Grad Sombor je prepoznao priliku koja ovim dešavanjem u našoj sredini evo već po dvadeset drugi put ovde, protiče u dobrom raspoloženju.

Na 22. manifestaciji Dan žitnih polja, uz domaćice Somborke, učestvovale su aktivistkinje Udruženja žena „Ruža crvena“ iz Apatina, Sekcije žena OKUD „Ivo Lola Ribar“ Sonta, „Majčino srce“ iz Lalića, najstarije humanitarne organizacije u Sombora – Kola srpskih sestara, Udruženja žena „Staparke“, pa „Rubac“ iz Kljajićeva, po prvi put bile su tu predstavnice UŽ „Prijatelji dece“ iz Riđice, Mesnog odbora Asocijacije žena iz Čonoplje, Opštinskog odbora AŽ „Majčino srce“ – Bačka Palanka, AŽ RS OkružnI odbor iz Zrenjanina, članice Poljoprovrednog gazdinstva „Batalo“ Čonoplja, Maja Menđan izložila je nakit od prirodnih materijala, a članice Likovne grupe 76 sa predsednikom Zdravkom Borojevićem svoja nova umetnička ostvarenja.

Za dobru i sadržajnu zabavu na bini u srcu Sombora, u kulturno-umetničkom delu programa predstavili su se raspoloženi učesnici, članice i članovi kulturno-umetničkih društava, GKUD Ravangrad Sombor, Gradskog kulturno umetničkog društva Sombor, OKUD „Ivo Lola Ribar“ iz Sonte, te i ove godine, Ženska pevačka grupa „Ognjište“ KUD-a Dunav iz Apatina.

I naravno, to nije bilo sve. Finale jednoipočasovnog programa koji je još jednom imao i simpatična, zanimljiva iznenađenja, pa su se učesnici programa putem svojih predstavnika, sami ukratko predstavljali, a proteklog na glavnoj somborskog ulici u sasvim porodičnoj atmosferi, začinila je i ove godine, dodela priznanja za najlepše uređeni sto. Tročlani žiri, dipl. istoričarka umetnosti Dragana Savčić i Slavica Mišić, glavna i odgovorna urednica i Tamara Stojković, novinarka Somborskih novina nije imao lak zadatak. Ipak, autentičnost proizvoda i tradiciju svoje sredine za nijansu više pokazale su članice Udruženja žena „Staparke“ iz Stapara, pa je njima pripala i prigodna nagrada, aparat za pravljenje „bakinog kolača“.

No svakako, uz druženje po programu, degustaciju svakolikih slanih i slatkih đakonija, svi su ostali saglasni, svako na svoj način došavši ovde – da je pobednik, a priča je zaokružena zajedničkim, Užičkim kolom, učesnica, gostiju i građana.

Galerija fotografija: Srđan Ačanski

Rubrika je sastavni deo ovogodišnjeg medijskog projekta „Svi smo jedno-višejezično, vaš Novi Radio Sombor“ sufinansiranog iz budžeta Grada Sombora. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

(Sva autorska prava eventualnog daljeg objavljivanja ove rubrike i njenog celovitog sadržaja postavljeno na portalu Novog Radio Sombora bez upita i dozvole bilo koje strane ili pojedinca zaštićena i zadržana svim relevantnim pravnim mehanizmima!)

Tagovi: , , ,

Povezani članci

Dejan Parčetić, predsednik somborskog Bunjevačkog kola i potpredsednik Bunjevačkog nacionalnog saveta: – Ponositi smo čuvari tradicije naših didova i pradidova
EMISIJA OSSO broj 19 (srpanj-jul 2022) – uz mogućnost odgođenog slušanja na našem portalu / Osijek za Sombor, Hrvatska za Srbiju

Kategorije

Izbornik