Kultura

Počinje izložba Ana Frank – istorija za sadašnjost u Kuli

 

  • Putujuća izložba „Ana Frank – istorija za sadašnjost“ na tridesetak izložbenih panela donosi brojne detalje iz života jevrejske devojčice i njene porodice sa kraja Drugog svetskog rata, ali i aktualizuje pitanje ponovne pojave nacističke ideologije u savremenom svetu. Izložba u Srbiji takođe sadrži šest panela koji se bave lokalnom istorijom

Izložba je ostvarena u sklopu projekta Historija, istorija, povijest, a organizatori su Otvorena komunikacija iz Srbije i Kuća Anne Frank iz Amsterdama.

Devojčica, Ana Frank u celom svetu prepoznata kao simbol dečije žrtve holokausta, rođena je u Frankfurtu na Majni 1929. godine. Četiri godine kasnije sa porodicom se seli u Amsterdam, nakon što u Nemačkoj na snagu stupaju antijevrejski zakoni. Početkom okupacije Hitlerovih nacista, Frankovi se sele u tajno skrovište, gde Ana tokom dve godine piše dnevnik. U avgustu 1944. je zabeležen poslednji zapis u dnevniku. Otkriveno je skrovište u kojem se sa porodicom skrivala, petnaestogodišnja Ana umire u logoru, a jedini preživeli član porodice je Otto Frank, njen otac, koji je i objavio dnevnik.

Posetioce će kroz izložbu voditi posebno obučeni učenici, volonteri na izložbi.

Izložba je već obišla četrdesetak zemalja, a u Srbiji je bila u Beogradu, Kovačici, Šapcu, Valjevu, Vrbasu, Pivnicama, Bečeju, Kragujevcu, Sremskoj Mitrovici, Užicu, Požarevcu, Ubu, Aranđelovcu, Somboru, Gornjem Milanovcu, Guči i Loznici. U Srbiju je dovedena u sklopu projekta „Historija, istorija, povijest“ koji je finansirala Evropska unija. Izložba trenutno nastavlja da putuje po Srbiji uz pomoć lokalnih donacija.

Izložba Ana Frank – istorija za sadašnjost je besplatna i otvorena za javnost od 27. marta do 22. aprila, u prostorijama Ekonomsko-trgovinske škole Kula, Maršala Tita 113, gde će biti održavane i organizovane grupne posete za srednje i osnovne škole.

Otvaranje izložbe će biti upriličeno u ponedeljak, 27. marta u 14 časova u holu škole.

Možete posetiti izložbu radnim danima od 9:30 do 16 časova u skladu sa radnim vremenom škole.

Za zakazivanje grupnih poseta obratite se pedagogu škole Mirjani Bojanić – 064/41-57-934, pedagog.kula@gmail.com

Za više informacija o izložbi kontaktirajte Aleksandru Sekulić – 064/189-38-41, sanjasekul@gmail.com

Za Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

http://keepone.net/radio/k138251/novi-radio-sombor*

*Novi Radio Sombor na vodećoj platformi radio stanica svih država sveta

više informacija o izložbi kontaktirajte Aleksandru Sekulić – 064/189-38-41, sanjasekul@gmail.com

Tagovi: , , , , , ,

Povezani članci

Otvorena izložba „Partizanka i Fragonar”
Promocija zbirke pesama Gorice Radmilović: Sedi, uješće te kamen

Kategorije

Izbornik