Najnovije

150 godina od osveštenja hrama Sv. Nikolaja u Sivcu i promocija monografije o hramu

Unutrašnjost hrama Sv. Nikolaja,  foto: V.Jelovac

  • Pravoslavni hram Svetog Nikolaja u Sivcu obeležio je važan jubilej, 150 godina od osveštenja hrama. U sivačkom hramu, služeno je večernje bogosluženje, kojim je načalstvovao protojerej Petar Bikar, paroh pivnički, uz sasluženje prezvitera Đure Rodića i Nikole Duvnjaka, paroha staparskih i đakona Želimira Acana

Bogosluženju su molitveno prisustvovali protojerej-stavrofor Jovan Milanović, rektor Bogoslovije Svetog Arsenija u Sremskim Karlovcima, protojerej Savo Nikolić, arhijerejski namesnik somborski, protojerej Bojan Mijanović, arhijerejski namesnik pećinački, sveštenstvo i verni narod.

Za pevnicom je pojao hor učenika Bogoslovije Svetog Arsenija u Sremskim Karlovcima.

Hram Sv. Nikolaja u Sivcu iz 1873. godine, foto:S.Acanski – AcanskiS © 

Sa blagoslovom Njegovog Preosveštenstva Episkopa bačkog gospodina dr Irineja, posle večernjeg bogosluženja, u dvorani Doma kulture u Sivcu, održano je predstavljanje monografije o Svetonikolajevskom hramu u Sivcu, autora Zorana O. Peruničića.

Izdavač monografije je Crkvena opština Sivac, a monografija je objavljena povodom jubileja sto pedeset godina od osvećenja hrama.

Na početku svečanosti, prisutnima se prigodnom besedom obratio protonamesnik Daniel Kobiljski, paroh sivački, koji je poručio:

  • Dužni smo da kažemo jedno veliko hvala svim precima koji su svojom verom svedočili Vaskrslog Hrista i predali nam u amanet da to čuvamo i prenesemo novim pokoljenjima.

Mr Pavle Orbović, istoričar, muzejski savetnik Grada Vrbasa i recenzent izdanja, izneo je svoje viđenje monografije. Gospođa Vesna Bašić je naglasila važnost očuvanja arhivske građe. Na kraju predstavljanja, obratio se Zoran O. Peruničić, pisac monografije, koji je istakao svoje motive za pisanje monografije i izrazio zahvalnost svima koji su pomogli u ostvarivanju ovog kapitalnog dela.

Prisutne je pozdravila gospođa Vera Krsmanović Golubović, direktorka Doma kulture u Sivcu. U programu učestvovao je hor učenika Bogoslovije Svetog Arsenija u Sremskim Karlovcima.

Predstavljanju monografije prisustvovali su protojerej-stavrofor Jovan Milanović, rektor Bogoslovije Svetog Arsenija u Sremskim Karlovcima, protojerej Savo Nikolić, arhijerejski namesnik somborski, protojerej Bojan Mijanović, arhijerejski namesnik pećinački, jeromonah Evgenije Pilipović, iguman manastira Rakovac, g. Predrag Rajić, predstavnik Pokrajinske vlade, g. Damjan Miljanić, predsednik Opštine Kula, članovi Saveta Mesne zajednice Sivac, te direktori preduzeća i zadruga kao i mnogobrojno sveštenstvo i verni narod.

 

Izvor: https://eparhijabacka.info

foto: V.Jelovac. S.Acanski

Rubrika je u okviru realizacije projekta Udruženja PodiumUvek na licu mesta“, izdavača Novog Radio Sombora, koji se realizuje zahvaljujući sredstvima Grada Sombora na Medijskom Konkursu za 2023. godinu

AcanskiS © 

Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

http://keepone.net/radio/k138251/novi-radio-sombor *

*Novi Radio Sombor na vodećoj platformi radio stanica svih država sveta

Tagovi: , , ,

Povezani članci

Ugovori za 12 raseljenih porodica u Bačkoj
In memoriam: Napustio nas je dugogodišnji somborskog teatra Živorad Ilić

Kategorije

Izbornik