Obrazovanje

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja: Javnim predškolskim ustanovama distribuiran Priručnik za dokumentovanje

 

  • Kako je najavljeno, u okviru projekta Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja „Inkluzivno predškolsko vaspitanje i obrazovanje“, a u sklopu sistemske podrške predškolskim ustanovama u Srbiji u procesu primene nove programske koncepcije, kao i propisanog načina vođenja pedagoške dokumentacije u skladu sa novim Osnovama programa predškolskog vaspitanja i obrazovanja „Godine uzleta“, 10.600 primeraka Priručnika za dokumentovanje je stiglo do praktičara u predškolskim ustanovama

Priručnik pripada serijalu priručnika i vodiča pod zajedničkim nazivom „Linije leta”, koji su pripremljeni na Institutu za pedagogiju i andragogiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, a izdavač je Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. Uskoro će biti odštampan i distribuiran predškolskim ustanovama i Vodič za uređenje prostora u dečjem vrtiću, a Vodič za razvijanje integrisanog pristupa učenju kroz teme/projekte je u fazi pripreme za štampu.

Preostaje kreiranje Priručnika o specifičnostima strategija vaspitača u razvijanju programa u skladu sa uzrastom dece, čime se zaokružuje podrška praktičarima u predškolskim ustanovama, kada je reč o razvijanju resursa – stručnih materijala. Priručnik za dokumentovanje, kao i ostali iz serijala „Linije leta“, štampan je u tiražu koji omogućava da ga u okviru svake javne predškolske ustanove, dobiju svi stručni saradnici i svi treneri/mentori za Osnove programa, kao i skoro svaka vaspitna grupa.

Za slučaj da svaka grupa ne dobije distribuiran štampani primerak, predškolske ustanove su dobile i PDF verziju priručnika. Takođe, priručnik će biti dostavljen i svim fakultetima, srednjim i visokim školama koje obrazuju vaspitače, kao i vaspitačima koji realizuju pripremni predškolski program u organizaciji osnovnih škola.

Priručnik možete pogledati na linku:

https://ecec.mpn.gov.rs/wp-content/uploads/2022/03/PRIRU%C4%8CNIK-ZA-DOKUMENTOVANJE_final.pdf

Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

http://keepone.net/radio/k138251/novi-radio-sombor *

*Novi Radio Sombor na vodećoj platformi radio stanica svih država sveta

Tagovi: , , ,

Povezani članci

Национални дан књиге у сомборској градској основној школи Братство Јединство: „Читајмо да не останемо без речи“
Pedagoški fakultet Sombor: U potrazi za srpskim svetom

Kategorije

Izbornik