Kultura

Zanimljivosti: Vikilajv 2022 – šesta konferencija urednika i urednica Vikipedije

 

  • Šesta po redu konferencija urednika i urednica Vikipedije održana je u Beogradu 28. i 29. maja, u SKIP centru. Vikilajv je lokalna konferencija Vikipedijanaca i Vikimedijanaca iz Srbije tokom koje se obrađuju razne teme u vezi sa slobodnim znanjem, Vikimedijinim projektima, kao i aktuelnim kampanjama i inicijativama koje za cilј imaju veću dostupnost slobodnog sadržaja na interentu i veću uklјučenost volontera u Vikimedijin pokret

Tokom dva dana konferencije, u dve sale, paralelno su proticala predavanja i okrugli stolovi. Drugog dana konferencije održan je okrugli sto o projektima raznolikosti u kojem su učestovali Ivana Madžarević, u ime Vikimedije Srbije, Marko Mihailović, u ime partnerske organizacije Beograd Prajd i Žana Gnjatović, urednica na Vikipediji na srpskom jeziku, diplomirani bibliotekar iz somborske Bibliotelke „Karlo Bijelicki“.

Prisutni su tokom ovog događaja imali priliku da se upoznaju sa značajem i važnošću toga da se na Vikipediji više piše o temama koje se odnose na različite marginalizovane i stigmatizovane grupe i manjine, jer se na taj način doprinosi širenju slobodnog znanja o fenomenima koji su veoma važni za njih, a sa kojima većina lјudi nije dovolјno upoznata, kao i o problemima sa kojima se marginalizovane grupe i manjine susreću svakodnevno.

Tokom diskusije bilo je reči i o barijerama koje sprečavaju žene i pripadnike marginalizovanih grupa da uređuju Vikipediju, kao i razgovor o tome šta bi bile buduće akcije koje na Vikipediji mogu da budu sprovedene, u okviru programa raznolikosti, poput onih koje bi bile usmerene na stariju populaciju ili izbeglice.

Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

http://keepone.net/radio/k138251/novi-radio-sombor *

*Novi Radio Sombor na vodećoj platformi radio stanica svih država sveta

Tagovi: , ,

Povezani članci

Selimir Radulović na promociji svoje knjige u somborskoj Biblioteci: Pitanje svih pitanja je vera, zato dve teme uporno prožimam – pitanje Boga i pitanje duše
Otvorena izložba ’50 za 50 – oni su nas učili’

Kategorije

Izbornik