Kultura

Žana Gnjatović somborska bibliotekarka zapažena na Godišnjoj konferenciji Wiki zajednice u Neumu

Predavanje predstavnice Gradske bilioteke „Karlo Bijelicki“ Sombor Žane Gnjatović o GLAM programu u Srbiji izazvalo veliko interesovanje

  • U turističkom središtu Republike Srpske Neumu je od 23. do 25. juna održana godišnja konferencija Vikimedijine zajednice Republike Srpske pod nazivom „Wiki waves 2023“. Osim Vikimedijanaca i Vikipedijanaca iz Republike Srpske, na konferenciji je učestvovala i Žana Gnjatović iz somborske biblioteke

Konferencija je svečano otvorena 24. juna, a prisutnima su se obratile Bojana Podgorica, predsednica Vikimedijine zajednice Republike Srpske, Bojana Marić, koordinatorka GLAM programa i Mirjana Petković, menadžer Edu viki programa u Republici Srpskoj.

Nakon toga prisutnima su se predstavili sa svojim radovima Stefan Ratković, asistent na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu i član Vikimedijine zajednice koji je prisutne upoznao sa Edu viki programom u Republici Srpskoj. U nastavku su govorile Snežana Jevđić i Verica Vasilјević o korišćenju Vikipedije i Viki tehonologija u nastavi.

Bojana Marić i Aleksandra Đuričić su elaborirale o projektu Viki ambasador i saradnji sa Muzejom Hercegovine u Trebinju i Regionalnim muzejom u Doboju, saradnji sa JU Narodnom bibliotekom „dr Ljubo Mihić“ iz Ljubinja. Izuzev saradnje sa muzejima, Bojana Marić govorila je i o drugim saradnjama koje su ostvarene sa institucijama kulture u Republici Srpskoj.

Mirjana Petković je govorila o Takmičenju na Vikipediji koje ima za cilј povećanje slobodnog znanja kroz kreiranje i pobolјšanje članaka, ali i rast motivacije i aktivnog doprinosa zajednice u radu na Viki projektima. O slobodnim licencama, kroz primere teorije i prakse govorio je Bogdan Lažetić, koordinator Vikimedijinih projekata u Republici Srpske. Bojana Podgorica, koordinatorka Vikimedijinih projekata u Republici Srpskoj govorila je o aktivnostima zajednice, odnosno saradnji sa zajednicama u regionu i svetu.

O GLAM programu, u Srbiji, i saradnji Vikimedije Srbije sa Gradskom bibliotekom „Karlo Bijelicki“ Sombor govorila je Žana Gnjatović. Dala je zanimljivo osvrtanje u vezi sa projektima koje Vikimedija Srbije sprovodi u saradnji sa bibliotekama i bibliotekarima, poput Viki bibliotekar i Viki senior, uz ostvrt na saradnju  koja je ostvarena sa somborskom bibliotekom u kojoj je zaposlena.


Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

http://keepone.net/radio/k138251/novi-radio-sombor*

*Novi Radio Sombor na vodećoj platformi radio stanica svih država sveta

Tagovi: , , , , , , ,

Povezani članci

Nagrađivana ostvarenja u Selekciji mladih autora – Somborski filmski festival
Muzej Batinske bitke poziva potomke na saradnju

Kategorije

Izbornik