Tradicionalna Bunjevačka Dužijanca u Čonoplji 2021.

* U nedilju, 8. avgusta u Čonoplji je proslavljen završetak žetve tradicionalnom proslavom Bunjevačkom Dužijancom

- Poštivana pridsidnice, pridajem Vam blagoslovljen kruv od novog žita s naši čonopljaski njiva! U ovom kruvu su svi naši Očenaši, večernje i jutarnje molitve zafalnosti i nada da obilje vire, radosti i kruva nikad ne zafali ni u jednom srcu i ni na jednom astalu! - rekla je mlada čonopljanska bandašica Anja Knežević pridajuć posvećen kruv od novog žita pridsidnici Bunjevačkog nacionalnog savita, dr Suzani Kujundžić Ostojić.

Krunu od upletenog zlatnog žitnog klasja blagoslovljenu na svetoj misi Zafalnici, pridsidnici BNS prido je ovogodišnji čonopljanski bandaš Luka Bošnjak: - Nuz ovaj kruv, mi mladi Čonopljani, dajemo vam i viru i rič da ćemo čuvati naše bunjevačke običaje i prinosit ih na generacije koje dolaze posli nas!

Čonopljanske bunjevačke familije niguju običaj završne žetvene svečanosti i proslave Nacionalnog praznika nuz pomoć i podršku Bunjevačkog nacionalnog savita. Tako su i ove godine svečanost započeli u seoskoj crkvi Svih svetih na kojoj su blagoslovljena znamenja Dužijance: vinac, kruna i kruv od brašna novog žita.

Svojim prisustvom, proslavu su podržali, nuz pridsidnicu BNS dr Suzanu Kujundžić Ostojić, potpridsidnik BNS Nikola Babić, pridsidnik Izvšnog odbora BNS Branko Pokornić, pridsidnik Saveza Bački Bunjevaca Mirko Babić i pridstavnici bunjevački udruženja iz Sombora, Bajmoka i Subotice.

Poštujuć tradiciju i običaje, u ulogama risara bili su mladi Čonopljani u svečanim bunjevačkim nošnjama i gosti iz Subotice, Bajmoka i Sombora.

Običaj Dužijance proslavljaja većina mista u kojima žive Bunjevci ko dio svoje tradicije i kulturnog nasliđa zbog čeg je Dužijanca i uvrštena u jedan od četiri bunjevačka Nacionalna praznika.

Izvor: Bunjevački media centar Sombor

Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama je sufinansirao projekat "Svi jezici - jedno blago" aplikanta Udruženja "Podium" putem medija Novog Radio Sombora na Konkursu za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja iz oblasti javnog informisanja za 2021. godinu. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama, koji je dodelio sredstva.  

Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor
(Sva autorska prava eventualnog daljeg objavljivanja ove rubrike i njenog celovitog sadržaja postavljeno na portalu Novog Radio Sombora bez upita i dozvole bilo koje strane ili pojedinca zaštićena i zadržana svim relevantnim pravnim mehanizmima!)
Pročitano 341 puta

       

Kontakt

Venac Stepe Stepanovića 9 (kancelarija) Ivana Kosančića 19 (redakcija, sedište) 25000 Sombor, Srbija

e-mail:

office@noviradiosombor.com

Telefon: +381-25-510-16-41
Mobilni: +381-65-8-675-445

Portal:

http://noviradiosombor.com

Internet radio: Novi Radio Sombor

http://www.omiljeniradio.com/index.php/radio-uzivo-online-srbija/1130-novi-radio-sombor-uzivo-online.html 

POSTANITE SARADNICI

Svi koji želite, možete da postanete saradnici Novog Radio Sombora, bilo gde da živite i boravite.

Izaberite oblast, pošaljite vest, informaciju, fotografije.

Dobrodošli saradnici u marketingu i oglašavanju!

Javite se na e-mail:

office@noviradiosombor.com

Telefon: +381-65-8-675-445

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…