BKC "Lemeški Bunjevci" organizovao u nedilju 1. avgusta u Svetozar Miletiću Lemešku bunjevačku Dužijancu

* U organizaciji Bunjevačkog kulturnog centra "Lemeški Bunjevci" u Svetozar Miletiću je, u nedilju 1. avgusta održana Lemeška bunjevačka Dužijanca

Program svečanosti, prema tradiciji i običaju, započo je na liturgijskom slavlju u seoskoj crkvi Rođenja Blažene Divice Marije. Svetu misu Zafalnicu služio je velečasni Antal Egedi na kojoj je blogoslovljen vinac, kruna i kruv od novog žita. Čast da ponesu ova znamenja Dužijance pripala je Bandašici Martini Dujmović iz Svetozara Miletića i Bandašu Bojanu Fratriću iz salaša Nenadić kraj Sombora. U ulogi risara u svečanim narodnim nošnjama bili su mladi iz Bojmoka, Čonoplje i Sombora.

Nakon svete mise, za učesnike i goste lemeške Dužijance pripravljen je prigodan koktel i druženje u sidištu udruženje BKC Lemeški Bunjevci. Posvećen kruv pridat je pridsidniku Izvršnog odbora BNS Branku Pokorniću a blagoslovljen vinac upleten od žitnog klasja primio je Stipan  Budimčević, domaćin udruženja. Prigodne zafalnice učesnicima i svima koji su doprineli realizaciji ovog starog lipog običaja a ujedno i Nacionalnog praznika Bunjevaca uručio je pridsidnik Lemeški Bunjevaca, Stipan Budimčević, uručio je zafalnice.

Manifestaciju je podržo Nacionalni savit Bunjevaca a sufunansiro Pokrajinski sekretarijat za upravu, propise i nacionalne zajednice ko i Centar za kulturu Bunjevaca iz Subotice.

- Dodatak, slajd-fotografije u nizu -

Izvor: Bunjevački media centar Sombor

Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama je sufinansirao projekat "Svi jezici - jedno blago" aplikanta Udruženja "Podium" putem medija Novog Radio Sombora na Konkursu za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja iz oblasti javnog informisanja za 2021. godinu. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama, koji je dodelio sredstva.  

Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor
(Sva autorska prava eventualnog daljeg objavljivanja ove rubrike i njenog celovitog sadržaja postavljeno na portalu Novog Radio Sombora bez upita i dozvole bilo koje strane ili pojedinca zaštićena i zadržana svim relevantnim pravnim mehanizmima!)
Pročitano 492 puta

       

Kontakt

Venac Stepe Stepanovića 9 (kancelarija) Ivana Kosančića 19 (redakcija, sedište) 25000 Sombor, Srbija

e-mail:

office@noviradiosombor.com

Telefon: +381-25-510-16-41
Mobilni: +381-65-8-675-445

Portal:

http://noviradiosombor.com

Internet radio: Novi Radio Sombor

http://www.omiljeniradio.com/index.php/radio-uzivo-online-srbija/1130-novi-radio-sombor-uzivo-online.html 

POSTANITE SARADNICI

Svi koji želite, možete da postanete saradnici Novog Radio Sombora, bilo gde da živite i boravite.

Izaberite oblast, pošaljite vest, informaciju, fotografije.

Dobrodošli saradnici u marketingu i oglašavanju!

Javite se na e-mail:

office@noviradiosombor.com

Telefon: +381-65-8-675-445

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…