Sindikat Vali d.o.o: Jedna uspešna sindikalna priča

* Vali d.o.o. je italijanska tekstilna fabrika koja, već skoro dve decenije, posluje u dva grada Zapadne Srbije: Valjevu i Loznici. U obe fabrike radi ukupno oko dve hiljade radnika, uglavnom žena. Uobičajeno za tekstilnu industriju u Srbiji, radnice i radnici, teškim radom u dve, a ponekad i tri smene, zarađuju niske plate. Preraspodela radnog vremena je unosila haos i zabunu, niko nije znao koje je radno vreme i koji fond sati. Niko funkcionalno nije vodio računa o bezbednosti i zaštiti zdravlja zaposlenih niti o njihovim pravima. Česta je bila pojava neprimerenog ponašanja od strane rukovodilaca, a radnici nisu imali kome da upute žalbu

U fabrici nije bilo sindikata. Samo je jednom, pre nekoliko godina, došlo do spontane i neorganizovane obustave rada. Tada su radnice iz revolta prekinule rad, bez najave i protivzakonito. Nedugo potom, poslodavac je umirio nezadovoljstvo, obećavši rešenje problema, radnice su nastavile sa radom, a kolovođe pobune su, za primer drugima, u narednimm danima dobile otkaz. Radnicima više nije padalo na pamet da se organizuju i zatraže poštovanje svojih prava. Sve do pre 300 dana.

U februaru prošle godine, tročlana grupa zaposlenih smogla je snage i hrabrosti da osnuje sindikat, sa ciljem borbe za popravljanje statusa zaposlenih u Vali d.o.o. Preko društvenih mreža su uspostavili kontakt sa našim sindikatom (UGS "Nezavisnost"), jer su „primetili da radimo, da smo aktivni u drugim fabrikama“. „Radnički sindikat“ Takav nam treba“, rekli su nam.

Uz početnu diskreciju i oprez, uz puno pripreme, nakon izvesnog vremena stiglo je i Rešenje o registraciji sindikata „Nezavisnost Vali d.o.o.“ (jedno pravno lice – dve fabrike u dva grada). U skladu sa zakonom, obavestili smo poslodavca o osnivanju sindikata i započeli rad na okupljanju članstva. U početku je bilo problema, jer se većina zaposlenih, imajući na umu prethodno otpuštene kolege, plašila čak i da razgovara o sindikatu. Otvorili smo Facebook stranicu sindikata i tamo danonoćno razgovarali, privlačeći nove članove.

Mesecima smo pokušavali da pokrenemo dijalog sa poslodavcem, a na naše inicijative nije bilo nikakvog odgovora. U maju 2019. godine, konačno smo zakazali prvi sastanak sa tadašnjim direktorom, ali zbog promena u menadžmentu, nismo postigli nikakav rezultat. No nismo odustajali.

Stvari su se pokrenule nakon imenovanja novog direktora, u Uniji poslodavaca Srbije u Beogradu, održan je prvi sastanak sa njim, a već sutradan i prvi radni sastanak u valjevskoj fabrici. Ovo je bio veliki događaj za radnice i radnike, potvrda da je sindikat legalna organizacija radnika, prihvaćena i uvažena od strane poslodavca. Nešto o čemu, samo godinu dana pre toga, nije moglo ni da se sanja.

Već sa prvog sastanka, sindikat je u pregovorima zaposlenima obezbedio: 1) da se, umesto dosadašnjih devet, preraspodela ubuduće sprovodi do šest meseci u kalendarskoj godini; 2) da se oformi baza podataka o radnim satima za svakog zaposlenog, kako bi se tačno znalo ko je koliko sati radio i 3) da se u potpunosti primeni Zakon o bezbednosti i zdravlju na radu u svim pogonima u kojima se do sada nije dosledno primenjivao (kao na primer, u farbari).

U kompaniji Vali d.o.o. danas ima blizu 400 članova sindikata „Nezavisnost“ u obe fabrike, u Valjevu i Loznici. Tokom decembra je podnet zahtev za utvrđivanje reprezentativnosti, a rešenjem od 14. januara 2020, naš sindikat je postao reprezentativan. U toku je priprema predloga Kolektivnog ugovora i očekuje se da pregovori uskoro započnu.

Prava pobeda, međutim, sastoji se u tome što 2.000 radnica i radnika više ne šapuće, već glasno i slobodno priča o pravima radnika. A tek smo počeli!

Zoran Pantelić,

Potpredsednik GS IER NEZAVISNOST

Medijska pratnja: Novi Radio Sombor

Pročitano 1656 puta

       

Kontakt

Venac Stepe Stepanovića 9 (kancelarija) Ivana Kosančića 19 (redakcija, sedište) 25000 Sombor, Srbija

e-mail:

office@noviradiosombor.com

Telefon: +381-25-510-16-41
Mobilni: +381-65-8-675-445

Portal:

http://noviradiosombor.com

Internet radio: Novi Radio Sombor

http://www.omiljeniradio.com/index.php/radio-uzivo-online-srbija/1130-novi-radio-sombor-uzivo-online.html 

POSTANITE SARADNICI

Svi koji želite, možete da postanete saradnici Novog Radio Sombora, bilo gde da živite i boravite.

Izaberite oblast, pošaljite vest, informaciju, fotografije.

Dobrodošli saradnici u marketingu i oglašavanju!

Javite se na e-mail:

office@noviradiosombor.com

Telefon: +381-65-8-675-445

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…