UGS Nezavisnost - efikasni letnji seminari o bezbednosti i zdravlju na radu upućuju na potrebu nastavka ovog programa u narednim mesecima

* Drugim ciklusom seminara za članstvo UGS NEZAVISNOST i Saveza samostalnih sindikata Srbije, održanim u šest gradova u Srbiji, završena je još jedna faza Programa podrške sindikatima u oblasti bezbednosti i zdravlja na radu, koji dve sindikalne centrale sprovode u saradnji sa Centrom za solidarnosti AFL-CIO. Aktivnostima u Šapcu, Novom Sadu i Subotici koordinisali su UGS NEZAVISNOST, a radionice u Pančevu, Majdanpeku i Nišu organizovao je Savez samostalnih sindikata Srbije

Među gradovima domaćinima seminara bila je i Subotica

Letnji seminari, održani krajem juna u Šapcu i Novom Sadu i u drugoj polovini jula u Subotici bili su posvećeni proceni rizika. Program seminara obuhvatio je tri bitna segmenta: informisanje o postupku procene rizika, ulozi medicine rada i ulozi inspekcije rada u istom postupku.

Realizacija programa u sva tri grada je bila vrlo uspešna, a učesnici su pokazali zainteresovanost, produkujući i brojne ideje, zapažanja i predloge u vezi sa procenom rizika. Eminentni predavači, predstavnici službe medicine rada u gradovima u kojima su seminari održani, poput prof. dr Bele Prokeša iz Novog Sada, dr Andrije Antonića iz Šapca i dr Mirjane Pilja iz Subotice, ukazali su na značaj učešća medicine rada u proceni rizika i njene uloge u sistemu bezbednosti i zdravlja na radu. Ostvareni su odlični direktni kontakti i preduslovi za dalju saradnju doktora sa učesnicima.

Šabac - jedan od gradova u kojima su do sada održani seminari UGS Nezavisnost o bezbednosti i zdravlju na radu

O ulozi inspekcije u vezi sa procenom rizika govorili su načelnik Odeljenja inspekcije rada u Šapcu Danilo Nedeljković, načelnica Odeljenja inspekcije rada Novi Sad dr Ljiljana Stojšić i šef Odseka Inspekcije rada za Severnobački upravni okrug u Subotici Božo Ivković. Uz niz korisnih informacija, učesnici su obavešteni i o postupku prijave nedostataka i reagovanja inspekcije u slučajevima kada sadržina akta o proceni rizika nije u saglasnosti sa registrovanim stanjem, ustanovljenim tokom nadzora. Izlaganja su praćena nizom konkretnih primera iz prakse i diskusijama.

Kako program edukacije ima za cilj aktiviranje članstva u oblasti bezbednosti i zdravlja na radu, na seminarima su organizovane i radionice simulacije jedne od faza u postupku procene rizika – utvrđivanja postojanja opasnosti na radnom mestu. Učesnici su stekli uvid u složenost procene rizika i značaj učešća odbora za bezbednost i zdravlje na radu, sindikata i samih zaposlenih u ovom procesu.

Učesnici su pokazali zainteresovanost za nastavak programa, pa je planirano da narednim seminarima u ovim gradovima, koji će obrađivati druge teme u istoj oblasti, prisustvuju isti učesnici, čime bi se postigla njihova veća osposobljenost za bavljenje unapređenjem bezbednosti i zdravlja na radu u delatnostima i sredinama iz kojih dolaze.

Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

Pročitano 1337 puta

       

Kontakt

Venac Stepe Stepanovića 9 (kancelarija) Ivana Kosančića 19 (redakcija, sedište) 25000 Sombor, Srbija

e-mail:

office@noviradiosombor.com

Telefon: +381-25-510-16-41
Mobilni: +381-65-8-675-445

Portal:

http://noviradiosombor.com

Internet radio: Novi Radio Sombor

http://www.omiljeniradio.com/index.php/radio-uzivo-online-srbija/1130-novi-radio-sombor-uzivo-online.html 

POSTANITE SARADNICI

Svako ko želi, može da postane saradnik Novog Radio Sombora, bilo gde da živite i boravite.

Izaberite oblast koja vam je bliska, pošaljite vest, informaciju, fotografije, istražite.

Postanite dopisnik, iz svog mesta gde trenutno ili trajno boravite, svoje države. 

Dobrodošli saradnici u marketingu, menadžmentu i oglašavanju!

Javite se na e-mail:

office@noviradiosombor.com

Telefoni: +381-65-8-675-445

+381 25 510-1641

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…