Međunarodni aerodrom ipak u Čeneju, a ne u Šajkašu? - Uskoro odluka o planu koji predviđa izgradnju aerodroma kod Novog Sada
* Novosadski odbornici odlučivaće na narednoj sednici o predlogu plana detaljne regulacije Aerodroma Čenej. Planom se predviđa izgradnja savremenog aerodroma, koji će ispunjavati sve uslove za odvijanje putničkog saobraćaja
 
Površina obuhvaćena planom iznosi 116,85 ha i zauzima područje postojećeg poljoprivredno-sportskog aerodroma Novi Sad, deo poljoprivrednog zemljišta kao i deo državnog puta IIA-100 Horgoš-Subotica-Bačka Topola-Mali Iđoš-Srbobran-Novi Sad-Sremski Karlovci-Inđija-Stara Pazova-Beograd. Postojeće poljoprivredno zemljjište obuhvaćeno planom namenjeno je za potrebe realizacije planiraiog aerodroma, poslovne sadržaje i poloprivredno zemljište namenjeno izgradnji salaša.
 
Postojeći aerodrom je poljoprivredno-sportskog karaktera i sa travnatom pistom i tehničkim karakteristikama ne ispunjava uslove za odvijanje civilnog putničkog saobraćaja. Iz tog razloga, planom se predviđa izgradnja savremenog aerodroma koji će ispunjavati sve uslove za odvijanje putničkog saobraćaja. Na Aerodromu se planira redovan linijski saobraćaj, saobraćaj niskobudžetnih avio-kompanija (low coѕt), turistički čarter, radnički čarter letovi i avio-taksi letovi.
 
Regionalni saobraćaj planiran je da obezbedi povezivanje Vojvodine sa poslovnim centrima bivših jugoslovenskih republika i drugim okolnim zemljama. Osim toga, planirano je da se zadrže i sve funkcije sportske i poljoprivredne avijacije. Kompleks se sastoji iz dva dela i to sportskog dela aerodroma, površine 3,14 ha i novog putničkog i kargo dela aerodroma, površine 3,58 ha.
 
Rekonstrukcija postojećeg kompleksa
 
U severnom delu prostora namenjenom pristanišnom kompleksu aerodroma, planira se zadržavanje sportskog dela aerodroma, rekonstrukcija postojećih i izgradnja novih objekata, platoa i saobraćajnih površina u funkciji sportskog dela aerodroma i poljoprivredne avijacije.
 
U prvoj fazi dok ne bude izgrađen novi putnički i kargo deo aerodroma, ovaj sportski deo će obavljati istovremeno i funkciju putničkog civilnog aerodroma pa se u skladu sa tim omogućava i izgradnja upravne zgrade sa delom za prijem i otpremu putnika, servisa i garaža, platforme za parkiranje aviona, hangara za letelice, platforme za pranje aviona, objekta za smeštaj sportista, kontrolnih punktova i objekata potrebne infrastrukture i slično.
 
Novi deo aerodroma - Uz kompleks putničkog i kargo pristaništa i hotel i salaši
 
U južnom delu pristanišnog kompleksa, planira se prostor za izgradnju objekata u funkciji novog kompleksa putničkog i kargo pristaništa. U ovom delu aerodroma se predviđaju pristanišna zgrada, tehnički blok sa kontrolnim tornjem, kontrolni punktovi, objekat vatrogasne službe sa rezervoarom za vodu, platforma za prihvat i otpremu, manipulativne površine, kargo magacin, odnosno objekat za skladištenje robe, rulne staze, parkinzi, skladišta kao i hotel.
 
Planom je predviđena i izgradnja salaša, a detaljnije o ovom planu koji je bio na javnom uvidu u novembru prošle godine, pogledajte u posebnom tekstu. Podsetimo, Prostornim planom Srbije od 2021. do 2035. godine, koji je u aprilu objavilo Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, previđeno je da naša zemlja dobije dva nova međunarodna aerodroma - jedan kod Dobanovaca, a drugi kod Novog Sada.
 
Kada je reč o Novom Sadu, gradnja je, međutim, predviđena na lokaciji koja se nalazi na oko 15 km jugoistočno od najvećeg grada na severu naše zemlje, u neposrednoj blizini auto-puta A1, na potezu Kovilj-Šajkaš-Budisava, sa obuhvatom od oko 300 ha i kodnom oznakom aerodroma 4E. Na pitanje zbog čega je odabran Šajkaš, a ne Čenej, iz Ministarstva su za portal https://www.ekapija.com/ da će tačna lokacija aerodroma biti utvrđena u daljoj izradi planske i tehničke dokumentacije.
 
I. M.
 
Izvor: ekapija.com
 
Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor
(Sva autorska prava eventualnog daljeg objavljivanja ove rubrike i njenog celovitog sadržaja postavljeno na portalu Novog Radio Sombora bez upita i dozvole bilo koje strane ili pojedinca zaštićena i zadržana svim relevantnim pravnim mehanizmima!)
Pročitano 117 puta
Tagovano

Kontakt

Venac Stepe Stepanovića 9 (kancelarija) Ivana Kosančića 19 (redakcija, sedište) 25000 Sombor, Srbija

e-mail:

office@noviradiosombor.com

Telefon: +381-25-510-16-41
Mobilni: +381-65-8-675-445

Portal:

http://noviradiosombor.com

Internet radio: Novi Radio Sombor

http://www.omiljeniradio.com/index.php/radio-uzivo-online-srbija/1130-novi-radio-sombor-uzivo-online.html 

POSTANITE SARADNICI

Svi koji želite, možete da postanete saradnici Novog Radio Sombora, bilo gde da živite i boravite.

Izaberite oblast, pošaljite vest, informaciju, fotografije.

Dobrodošli saradnici u marketingu i oglašavanju!

Javite se na e-mail:

office@noviradiosombor.com

Telefon: +381-65-8-675-445

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…