Sigurna kuća u Somboru: Veoma uspešno veče kulture i književnosti uz snažnu poruku, gošća večeri Jelena Ćirić

* Sigurna kuća grada Sombora u saradnji sa Kulturnim centrom, organizovala je u dvorištu sigurne kuće u utorak, 17. jula kniževno kulturno veče, na kojem je svoja dela prestavila srpska pesnikinja iz Češke Jelena Ćirić

Književno veče je bilo propraćeno i bogatim kulturno-umetničkim programom i to izvedbama Mešovitog hora Somborskog pevačkog društva, Crkvenog hora "Sv. Car Konstantin i Carica Jelena", GKUD Ravangrad-muška pevačka grupa Varošani i GKUD Ravangrad-ženska pevačka grupa Varošanke.

Na samom početku prisutne je pozdravila rukovodilac Sigurne kuće Tamara Savović i tom prilikom predstavila gošću pesnikinju iz Praga Jelenu Ćirić.

Tokom trajanja temeljito pripremljeni večeri autorka je čitala pesme iz nekoliko knjiga koje je napisala, svaka pesma je pozdravljena burnim aplauzom prisutnih.

Autorka je pročitala i nekoliko „muških“ pesama, pošto su pesme koje je pročitala pre toga, bile pisane iz ženske perspektive.

Po završetku gošća večeri je upriličila fotografisanje sa prisutnima i davanje autograma, a svi zainterosovani mogli su i da kupe knjige.

- Na ovakav način, Sigurna kuča grada Sombora, nastavlja sa otvorenim odnosom, ne samo sa lokalnom zajednicom i svim institucijama, već i sa svim sugrađankama i sugrađanima, kako bi se na problem nasilja prema ženama preventivno delovalo, ali i da bi tema, koja je nekad bila „tabu“ postala vidljiva i pokazala snagu zajednice u njenom rešavanju - izjavila je osim ostalog Tamara Savović.  

Ovom prilikom pokrenuta je i akcija prikupljanja knjiga, kako bi bila formirala miini biblioteka u Sigurnoj kući u Somboru. Početak je zajednički ocenjen više nego uspešnim.

Članice Aktiva žena Pokreta Snaga Srbije-BK Sombor uz logističku podršku Agencije Sava prikupile su impozantnu donaciju oko 250 knjiga za formiranje biblioteke u somborskoj Sigurnoj kući, na samom početku ove humanitarne akcije

~ . ~

Biografija / o gošći Sigurne kuće u Somboru:

Jelena Ćirić, "po struci pravnik, po vokaciji pesnik, po ostvarenosti, majka i supruga, žena koja punim plućima udiše lepote života i prenosi ih u pesme" kako inače voli da kaže za sebe, rođena je 15. novembra 1973. godine u Smederevu. Osnovnu školu i gimnaziju završila je u Požarevcu. Diplomirala je na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu. 

Do sada je objavila tri samostalne zbirke poezije: "Žar" (2011), "Naiskap" (2013), "Muške pesme" (2016), koautor knjige poezije "Ja, ti, on i ona" (2012), kao i jedne koautorske knjige u elektronskoj formi (M. Gogov, M. Korolija, J. M. Ćirić, 2012).

Član je Udruženja književnika Srbije od 2013. godine, Književnog kluba "Miloš Crnjanski" iz Bijeljine i umetničke grupe 'ARTE' iz Beograda kao i Udruženja građana 'Lastavica' iz Praga, u okviru koga aktivno učestvuje u organizovanju kulturnih i humanitarnih akcija. 

Dobitnik je priznanja Zlatna značka Kulturno-prosvetne zajednice Srbije za 2014. godinu.

Poslednjih 12 godina živi sa porodicom, mužem i dve kćerke u Pragu.

Zabeležio i fotografisao: Srđan Ačanski

Pročitano 1462 puta

Kontakt

Venac Stepe Stepanovića 9 (kancelarija) Ivana Kosančića 19 (redakcija, sedište) 25000 Sombor, Srbija

e-mail:

office@noviradiosombor.com

Telefon: +381-25-510-16-41
Mobilni: +381-65-8-675-445

Portal:

http://noviradiosombor.com

Internet radio: Novi Radio Sombor

http://www.omiljeniradio.com/index.php/radio-uzivo-online-srbija/1130-novi-radio-sombor-uzivo-online.html 

POSTANITE SARADNICI

Svi koji želite, možete da postanete saradnici Novog Radio Sombora, bilo gde da živite i boravite.

Izaberite oblast, pošaljite vest, informaciju, fotografije.

Dobrodošli saradnici u marketingu i oglašavanju!

Javite se na e-mail:

office@noviradiosombor.com

Telefon: +381-65-8-675-445

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…