Zbližavanja: Predstavljamo i počinjemo saradnju sa lađaricama i lađarima lepa Metkovića grada uz Neretvu bistru vodu

* Maraton lađa je amatersko sportsko natjecanje u utrci lađa, tradicijskih autohtonih plovila u dolini Neretve. Održava se jednom godišnje, druge subote u kolovozu, pod pokroviteljstvom predsjednika Republike, a u organizaciji Udruge lađara Neretve. Prvi maraton održan je 13. rujna 1998.

Po broju izravnih sudionika natjecanja jedno je od najmasovnijih natjecanja u Hrvatskoj. U prosjeku sudjeluje 35 posada s po 18 članova, što daje brojku od preko 600 natjecatelja svake godine. Po gledanosti, jedan je od najvećih događaja Hrvatskoj, a ujedno i turistički spektakl i atrakcija. Računa se da ga uživo gleda nekoliko desetaka tisuća gledatelja duž cijele rute, što uz obalu Neretve, što u turističkim i privatnim brodovima, kao i iz (za tu prigodu) posebno organiziranog vlaka.

U samoj lađi nalazi se dvanaest članova posade od toga 10 veslača, kormilar i jedan rezervni veslač. Muške ekipe imaju mogućnost izmjene šest članova posade na polovici maratonske staze, u Opuzenu.

Najdojmljiviji i najatraktivniji trenutak je start u Metkoviću. Tada veslači u gusto zbijenim lađama, uz tutnjavu bubnjeva kreću prema cilju u Pločama. Iako je cilj daleko i ruta naporna, na startu sve posade zaveslaju kao da je cilj 100 metara dalje, te u istom ritmu voze cijelom rutom.

Dužina staze od Metkovića do Ploča iznosi 22,5 kilometara.

Ekipe dolaze iz svih dijelova Hrvatske ali i iz Srbije kao Salašari Somborski – HKUD i "Vladimir Nazor" Sombor.

Nekoliko godina je to bila utrka u kojoj su nastupali samo muškarci ali tada je proradio „dišpet“ nas neretvanki i htjele smo dokazati da i mi to možemo. Veslale smo do Ploča zajedno s muškim ekipama, pa iako smo zauzimale zadnja mjesta, bile smo ponosne što smo izdržale tako napornu utrku.

Pojedinih  godina u  nedostatku ženskih članova, posada Metkovki je imala mješovitu ekipu koju su činili naši sinovi, braća, prijatelji, često maloljetni.

Udruga lađarica "Metkovke"- Metković osnovana je prije jedanaest godina, 2006. i najstarija je ženska lađarska udruga koja od tada u kontinuitetu vesla, iako naša osnivačica Milena Miškić, ima još koju godinu staža duže i jedina je žena koja je u lađi, zajedno s muškim ekipama preveslala Jadran do obala Italije i pokrajine Molise. Pretpostavlja se da su tim putem i na taj način Moliški Hrvati došli u Italiju.

U udruzi imamo i najstariju lađaricu, Radmilu Bebu Ćopić kojoj je 69 godina i koja još uvijek aktivno sudjeluje.

Osim natjecanja na Maratonu, i drugim sportskim događanjima, udruga organizira lokalne akcije humanitarnog karaktera ili u suradnji s drugim udrugama na području cijele Hrvatske. Naše članice sudjeluju i u radu drugih sportskih udruga: rukometnih, veslačkih i biciklističkih.

U redovite aktivnosti spada organizacija sajmova za prodaju rukotvorina u vrijeme Božićnih blagdana kao i organizacija kulturno zabavne manifestacije „Doček sv.Nikole" kada sva djeca dobiju prigodne poklone.

Povremeno sudjelujemo i u ekološkim akcijama čišćenja obala Neretve npr. u akciji „Zelena čistka“ koja se organizira na nivou cijele Hrvatske.

Zbog sve veće brojnosti prijavljenih ekipa u Maratonu lađa i gužve na startu, Udruga lađara na Skupštini 2014. godine odlučuje da se za žene organizira posebno natjecanje u dužini od 10 km ali obrnuto od toka rijeke Neretve, dakle uzvodno, sa startom u Opuzenu i ciljem u Metkoviću.

I nama ženama je odgovaralo da međusobno odmjerimo snage. Ali i da dokažemo muškarcima da nas nije Neretva samo „donila“ do cilja kako su se često šalili, već smo sposobne veslati i uzvodno.

Na prvom Maratonu lađarica, u oštroj borbi 11 ekipa, gotovo pred ciljem padamo s druge na treću poziciju i osvajamo brončanu medalju. Ipak smo bile zadovoljne jer smo po prosjeku godina (43), bile najstarija ekipa na natjecanju i pripremale se  bez profesionalnih  trenera. Te godine smo veslale pod zastavom udruge djece oboljele od cerebralne paralize „Leptirići“.

Te godine američka novinarka Ashley Colburn, dobitnica nagrade Emmy, snimila je kratku reportažu s nama o maratonu i lađi kao tradicionalnom plovilu u dolini Neretve.

Lepi Metković grad uz neretvanske obale 

Prošle godine,ponovo osvajamo broncu u veoma teškim uvjetima na Neretvi s jakim vjetrom u prsa.

Ove godine  Maraton lađarica održava se 10. kolovoza, a Maraton lađa dva dana kasnije, 12.kolovoza. Za sada je prijavljeno samo pet ženskih ekipa, najmanje do sada. Iako kao debitantice dolaze lađarice iz Siska kao i lađarice iz Bjelovara ,„Nereide“, koje su već proglašene favoritkinjama jer ih trenira Nikica Ljubek, sin legendarnog Matije Ljubeka, ne gubimo nadu da možemo ostvariti dobar rezultat, makar ponoviti broncu.

Razlog sve manjeg interesovanja žena leži ne samo u činjenici da je ovaj sport naporan za žene, jer kada jednom probaš, jednostavno se zaraziš, već uz posao, često u smjenama, djecu i obitelj kao i rad na zemlji, ženama ne ostaje dovoljno vremena da bi se posvetile redovitim treninzima. Zato nije čudno da ove godine samo gradovi Metković i Opuzen imaju svoje ekipe a manja mjesta uz Neretvu nemaju.  Jer ne mogu svi biti na Neretvi. Muškarci veslaju a žene rade!

Darija Jeramaz

Naša saradnica i članica Udruge lađarica "Metkovke" Darija Jeramaz (desno) sa američkom novinarkom Ashley Colburn prilikom snimanja reportaže

 

 

Pročitano 2199 puta

       

Kontakt

Venac Stepe Stepanovića 9 (kancelarija) Ivana Kosančića 19 (redakcija, sedište) 25000 Sombor, Srbija

e-mail:

office@noviradiosombor.com

Telefon: +381-25-510-16-41
Mobilni: +381-65-8-675-445

Portal:

http://noviradiosombor.com

Internet radio: Novi Radio Sombor

http://www.omiljeniradio.com/index.php/radio-uzivo-online-srbija/1130-novi-radio-sombor-uzivo-online.html 

POSTANITE SARADNICI

Svi koji želite, možete da postanete saradnici Novog Radio Sombora, bilo gde da živite i boravite.

Izaberite oblast, pošaljite vest, informaciju, fotografije.

Dobrodošli saradnici u marketingu i oglašavanju!

Javite se na e-mail:

office@noviradiosombor.com

Telefon: +381-65-8-675-445

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…