Свечано отворена Светска конференција о основним наукама и одрживом развоју у Београду

Београд, 20. септембар 2022 - Светска конференција о основним наукама и одрживом развоју свечано је отворена у просторијама Српске академије наука и уметности. Више од 60 научника из целог света окупило се у Београду како би представили значај основних наука за одрживи развој, напредна основна истраживања у математици, физици, хемији и биологији, везу основних наука са другим наукама, иновацијама, инжењерством, енергетским технологијама, деловањем на климу и заштиту околине, као и доприносе које основне науке пружају медицини, здрављу и осигурању воде и хране, као и образовању

У уводном излагању гостима се обратио Владимир Костић, председник Српске академије науке и уметности.

- Изузетно ми је велико задовољство што се оваква конференција одржава у Београду и то баш у САНУ. Наука и њен дискурс се мењају и врло је важно да разумемо друштвене консеквенце које модерна наука нуди - нагласио је Костић.

Своје задовољство због учешћа, као и подршке коју је Министарство просвете, науке и технолошког развоја дало овој конференцији истакла је и Маријана Дукић Мијатовић, државна секретарка у Министарству просвете, науке и технолошког развоја.

- Министарство се ни у једном тренутку није двоумило да преузме највећи део организације ове конференције јер Београд и Србију желимо да мапирамо тако да буду што видљивији у свету, да угостимо светске научнике који се могу умрежити са нашим научницима и да на тај начин остваримо сарадњу за заједничке, будуће пројекте - рекла је Маријана Дукић Мијатовић.

Један од уводних говорника био је и Мишел Спиро, председник управљачког комитета Међународне године основних наука за одрживи развој и председник Међународне уније за чисту и примењену физику, који је основне науке описао као науке које доносе мир.

- Људи су овде дошли са различитих страна света, а са циљем размењивања идеја и проналаска заједничког решења за одрживост. Ова конференција је сјајна прилика за то и веома се радујем дискусијама које ћемо имати, а које ће засигурно довести до напретка у науци - истакао је Спиро.

Гари Џејкобс, председник и генерални директор Светске академије уметности и науке, председник Управног одбора и генерални директор Светског универзитетског конзорцијума био је последњи говорник уводне сесије који се обратио окупљеним гостима истичући да основне науке представљају срж људске будућности.

- Наш циљ је да академско знање позитивно имплементирамо у заједницу тако што ћемо научна истраживања и научне радове оријентисати ка проблемима одрживости. Научна тенологија може да уради много како би решила проблеме које имамо у садашњости и зато науку желимо да усмеримо ка сигурности људи и да решимо глобалне проблеме са којима се суочавамо - рекао је Џејкобс.

Светска конференција о основним наукама и одрживом развоји ће трајати до 22. септембра, а током четири дана биће одржано 18 сесија са 68 излагања, док ће на крају бити изнети закључци са овог престижног скупа.

- У додатку, фотографије - детаљи са отварања -

Медијска пажња и пратња: Нови Радио Сомбор

(Сва ауторска права евентуалног даљег објављивања ове рубрике и њеног целовитог садржаја постављено на порталу Новог Радио Сомбора без упита и дозволе било које стране или појединца заштићена и задржана свим релевантним правним механизмима!)

Pročitano 277 puta

       

Kontakt

Venac Stepe Stepanovića 9 (kancelarija) Ivana Kosančića 19 (redakcija, sedište) 25000 Sombor, Srbija

e-mail:

office@noviradiosombor.com

Telefon: +381-25-510-16-41
Mobilni: +381-65-8-675-445

Portal:

http://noviradiosombor.com

Internet radio: Novi Radio Sombor

http://www.omiljeniradio.com/index.php/radio-uzivo-online-srbija/1130-novi-radio-sombor-uzivo-online.html 

POSTANITE SARADNICI

Svako ko želi, može da postane saradnik Novog Radio Sombora, bilo gde da živite i boravite.

Izaberite oblast koja vam je bliska, pošaljite vest, informaciju, fotografije, istražite.

Postanite dopisnik, iz svog mesta gde trenutno ili trajno boravite, svoje države. 

Dobrodošli saradnici u marketingu, menadžmentu i oglašavanju!

Javite se na e-mail:

office@noviradiosombor.com

Telefoni: +381-65-8-675-445

+381 25 510-1641

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…