Proleće 2022. počinje u nedelju, 20. marta u 16 časova i 33 minuta

* Na severnoj Zemljinoj polulopti treće martovske nedelje, tačno u 16 časova i 33 minuta počinje proleće, saopštilo je Astronomsko društvo „Ruđer Bošković" u Beogradu

U isto vreme za stanovnike na južnoj Zemljinoj polulopti počinje jesen. Na dan početka proleća Sunce izlazi u 5 časova i 41 minut, a zalazi u 17 časova i 50 minuta. Zato će obdanica trajati 12 časova i 9 minuta, a noć 11 časova i 5 minuta. Dani, za sve one koji vole da je on duži od noći, samim tim, postaju - sve duži i duži.

Na dan prolećne ravnodnevice obdanica i noć nisu jednake dužine, jer Zemljina atmosfera prividno uzdiže Sunce iznad horizonta. Branko Simonović, stučnjak u Astronomskom društvu "Ruđer Bošković" precizirao je u zamoljenoj izjavi za BBC, da postoje meteorološki i astronomski način određivanja godišnjeg doba:

- Meteorološkim načinom godina je podeljena na četiri dela, kako bi bile vođene statistike i kako bi postojala ravnomerna raspodela po godišnjim dobima. Tako je po meteorološkom kriterijumu proleće ustvari počelo 1. marta, a trajaće sve do 31. maja.

Kako Simonović dalje napominje, meterološki način određivanja se ne zasniva na nekom jasno prirodnom kriterijumu, već je to zapravo određeno - veštački. Još precizniji način određivanja datuma početka za mnoge omiljenog godišnjeg doba, proleća, svakako je astronomski. 

- Astronomski gledano, dolazak godišnjih doba možemo da posmatramo i sa trajanjem obdanice, odnosno sa zbivanjima nad horizontom - pojašnjava Simonović i dopunjuje: - Kada astronomi kažu da je došlo proleće, podrazumevaju da je Sunce prešlo sa južne na severnu poluloptu. Tada Sunce izlazi na istočnoj, a zalazi na zapadnoj strani horizonta i obdanica i noć traju podjednako. Time odgovaramo na pitanje zašto ovaj dan nazivamo i danom prolećne ravnodnevnice.

Prolećna ravnodnevnica ove, 2022. godine dogodiće se 20. marta, što je ujedno i prvi dan proleća. Branko Simonović takođe podvlači da duže vreme nećemo morati da brinemo o promeni datuma početka proleća. Od 2048. godine ponovo će početi da budu smenjivani datumi dolaska proleća: ponekad će ono padati 19. marta. Posle toga će od 2102. godine opet biti smenjivani 20. i 21. mart, kao dani početka proleća.

Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

(Sva autorska prava eventualnog daljeg objavljivanja ove rubrike i njenog celovitog sadržaja postavljeno na portalu Novog Radio Sombora bez upita i dozvole bilo koje strane ili pojedinca zaštićena i zadržana svim relevantnim pravnim mehanizmima)

Pročitano 738 puta

       

Kontakt

Venac Stepe Stepanovića 9 (kancelarija) Ivana Kosančića 19 (redakcija, sedište) 25000 Sombor, Srbija

e-mail:

office@noviradiosombor.com

Telefon: +381-25-510-16-41
Mobilni: +381-65-8-675-445

Portal:

http://noviradiosombor.com

Internet radio: Novi Radio Sombor

http://www.omiljeniradio.com/index.php/radio-uzivo-online-srbija/1130-novi-radio-sombor-uzivo-online.html 

POSTANITE SARADNICI

Svako ko želi, može da postane saradnik Novog Radio Sombora, bilo gde da živite i boravite.

Izaberite oblast koja vam je bliska, pošaljite vest, informaciju, fotografije, istražite.

Postanite dopisnik, iz svog mesta gde trenutno ili trajno boravite, svoje države. 

Dobrodošli saradnici u marketingu, menadžmentu i oglašavanju!

Javite se na e-mail:

office@noviradiosombor.com

Telefoni: +381-65-8-675-445

+381 25 510-1641

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…