Sombor ali i brojni gosti s nestrpljenjem dočekuju omiljenu manifestaciju - jubilarni Međunarodni sajam peradarstva uz sećanje na prim. dr Zorana Parčetića Nonu

* Teku uspešno završne pripreme za jubilarni Međunardoni sajam peradarstva u Somboru - rečeno na današnjoj konferenciji za medije u sali Gradskog veća u zgradi Županije

- Veoma mi je drago što po 45. put možemo da najavimo Međunaordni sajam peradarstva u našem gradu, koji će biti održan od 4. do 6. februara, pod pokroviteljstvom Grada Sombora - rekla je na samom početku Ljiljana Tica, zamenica gradonačelnika Grada Sombora: - Ovo je prilika da se u našem gradu okupe ljubitelji, uzgajivači pernatih životinja i drugih sitnih životinja i da svoje životinje prikažu u Gradskoj hali „Mostonga“. Za ovaj sajam peradarstva možemo da kažemo da je sada već dobio tradicionalni karakter s obzirom da se već četrdeset peti put održava, u našem gradu.

S pijetetom je posebno naglasila Ljiljana Tica: - Ovom prilikom ne mogu da ne spomenem našeg preminulog primarijusa, doktora Zorana Parčetića Nonu, koji je bio pokretač, organizator, ovog sajma i, istovremeno odgajivač sitnih životinja. Tako da će se, ove godine, u okviru ovog sajma, održati i drugi Memorijal „Primarijus doktor Zoran Parčetić“.

Kao i prethodnih godina, nastavla je Tica, i ove godine Grad Sombor je obezbedio ulaznice za dečje vrtiće i škole, tako da će osnovci i predškolci imati priliku da posete 45. Međunarodni sajam peradarstva a ujedno i sugrađani, zainteresovani za ovu manifestaciju imaće opet priliku, da uživaju. - Ja se ovom prilikom zahvaljujem i organizatorima ovog sajma, koje predvodi Igor Gormilović, predsednik Društva sitnih životinja „Sombor 1871“, učesnicima i svim onim koji doprinose da se u našem gradu održava dugi niz godina ova manifestacija.

Gromilović je potom uzvratio sa zahvalnošću lokalnoj samoupravi, Gradu Somboru, Skupštini grada Sombora, kao i svim javnim preduzećima, svim sponzorima koji su pomogli da jednu ovako jedinstvenu manifestaciju polako u pripremama privedu kraju. - Sombor će ponovo biti centar odgajivaštva ne samo Srbije, nego i čitavog Balkana - istakao je Igor Gromilović i nastavio: - Ne mogu da ne spomenem 2021. za nas je to bila jubilarna godina - jer je Društvo napunilo punih 150 godina od osnivanja i najstarije je društvo ove vrste u ovom delu Evrope. Narednog vikenda od 4. do 6. februara Sombor će da bude domaćin 45. Međunarodnog sajma peradarstva, drugog Memorijala „Primarijus doktor Zoran Parčetić Nona“ ali, i Državnog šampionata sitnih životinja Republike Srbije.

Svi uzgajivači teže iz godine u godinu, dopunio je Gromilović, da učestvuju na jednoj ovakvoj manifestaciji koja je zaista postala tradicija i prepoznata je ne samo do strane organizatora kao i odgajivača iz naše države nego i iz čitavog regiona: - Ove godine imamo jedan nešto manji broj izloženih grla, nekih 20 posto, ali na to je uticalo sva ova situaciju koja je zaista bila otežana, i čitava izložbena sezona i ja kao potpredsednik srpskog Saveza mogu da kažem da smo se zaista borili da izguramo jednu ovakvu izložbenu sezonu koja je nama veoma bitna za dalji uzgoj i Sombor će zaista biti jedna kurna. Mi ćemo da postavimo 45. našu krunu, i očekujemo da će ovo da nam bude samo osećaj da naredne godine u ovako teškom vremenu napravimo jednu takvu manifestaciju.

Održati sve ovo nije lako, odgajivači će moći da tri dana budu tu sa nama, dopunio je on, isto tako i posetioci: - Ja bih pozvao sve da dođu, da vide - kolko je samo truda uloženo ovih 45 godina kolko su nam naši prethodnici ostavili i mi ćemo se truditi da to i održimo. Svakako, imamo jednu malu novinu, napravili smo akciju dobrovoljnog davanja krvi u sredu 2. februara koja će biti održana u prostorijama Crvenog krsta u Somboru i svi koji dođu tog dana, i daju krv, mi ćemo im kao jedan mali poklon dati bespaltnu ulaznicu.

Svečano otvaranje Sajma je zakazano u petak, 4. februara u 13 časova, priredbu će ove godine otvoriti predstavnici Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, kao i predstavnici Grada Sombora. Sajam će trajati u petak od 13 do časova, u subotu od 8 do 20, i u nedelju će tradicionalno biti otvorena zbog posetilaca koji dolaze iz svih delova naše države, uz i ovoga puta predviđenu ceremoniju dodele nagrada u 12 časova.

- Što se tiče samih izlagača i broja eksponata, ove godine imamo 2.400 izloženih eksponata u više od 350 rasa, a izlagači koji će izložiti svoje ptice, tu imamo oko 500 izlagača - pojasnio je Gromilović. - Zbog problema sa korona virusom nešto je ove godine smanjen broj izlagača, i nismo bili u mogućnosti da prihvatimo sve njihove prijave, imamo jednog izlagača koji dolazi iz Crne Gore, ali nam dolaze i gosti iz Bosne i Hercegovine, Republike Hrvatske, Bugarske i Makedonije.

***

Na naše pitanje zašto je važno da ova manifestacija bude povod da i mlađe generacije zabaštine ovaj tradicionalni višestruko jedinstven put uz sveopšte građansko podizanje svesti u naročito danas trusnoj oblasti ekologije, zamenica gradonačelnika Ljiljana Tica je rekla: - Veoma je značajno iz više razlga, ovaj sajam je zato i tradicionalan, i održava se dugi niz godina što znači da ima svoju vrednost, pa zato i traje, a šte se tiče mlađih i prenošenja tradicije na mlađe generacije ovo je jedna lepa prilika da se upoznaju sa eksponatima u smislu pernatih životinja, sitnih životinja, da se odmah neguje i zaštita, ljubav i držanje kao kućnih ljubimaca. Višestruko značenje ima kako u prenošenju na mlađe generacije tako i u ekološkom smislu. A to je već ovde jedinstvena manifestacija u našem gradu pa je i to jedan razlog zbog kojeg treba ovakvu manifestaciju čuvati i negovati i prenositi da se ona i u budućnosti održava ovde u našem gradu. S obzitom da je u našem gradu i počela, a da to i nastavi.

Prostor uzgajivača

Svake godine kroz nekoliko svojih akcija pokušavamo da prikupimo nove članove, podvukao je Gromilović: - Društvo je otvoreno nedeljom pre podne u svojim prostorijama Društva na adresi, 21. Oktobra gde uvek ima neko ko je zadužen za pružanje bilo kakve pomoći novim uzgajivačima. Trudimo se da edukujemo mlade, da u ovom novom virtuelnom svetu što mi kažemo, da ih odvojimo malo od savremene tehnologije i zaista animiramo da neko zavoli, da prenesemo od naših prethodnika tu ljubav za sitne životinje i održimo ne samo jednu ovakvu manifestaciju nego da se tradicija koja je duga 150 godina u Somboru, nastavi i da prikupimo što veći broj mladih uzgajivača.

Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

(Sva autorska prava eventualnog daljeg objavljivanja ove rubrike i njenog celovitog sadržaja postavljeno na portalu Novog Radio Sombora bez upita i dozvole bilo koje strane ili pojedinca zaštićena i zadržana svim relevantnim pravnim mehanizmima)

Pročitano 569 puta

       

Kontakt

Venac Stepe Stepanovića 9 (kancelarija) Ivana Kosančića 19 (redakcija, sedište) 25000 Sombor, Srbija

e-mail:

office@noviradiosombor.com

Telefon: +381-25-510-16-41
Mobilni: +381-65-8-675-445

Portal:

http://noviradiosombor.com

Internet radio: Novi Radio Sombor

http://www.omiljeniradio.com/index.php/radio-uzivo-online-srbija/1130-novi-radio-sombor-uzivo-online.html 

POSTANITE SARADNICI

Svi koji želite, možete da postanete saradnici Novog Radio Sombora, bilo gde da živite i boravite.

Izaberite oblast, pošaljite vest, informaciju, fotografije.

Dobrodošli saradnici u marketingu i oglašavanju!

Javite se na e-mail:

office@noviradiosombor.com

Telefon: +381-65-8-675-445

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…