Odštampajte ovu stranicu
SERIJAL NOVAK (6. nastavak): Novak Đoković fondacija / Veliki ljudi od malih nogu - Projekat inkluzivnog predškolskog obrazovanja i vaspitanja: otvoreno već 40 radnih soba i obezbeđeno 1000 novih mesta u vrtiću za mališane širom Srbije

* Inkluzivno predškolsko obrazovanje i vaspitanje, projekat u saradnji sa Ministarstvom prosvete finansiran od strane Svetske banke potpisan u maju prošle godine, podrazumeva da će do kraja 2022. u javnim objektima i postojećim predškolskim ustanovama biti otvoreno minimum 120 radnih soba za decu koja nemaju pristup predškolskom obrazovanju. U Rači je krajem prošle, zvanično otvoren novi objekat, čime se stiglo do brojke od 40 radnih soba širom Srbije, odnosno 1000 dece koja će dobiti pristup predškolskom obrazovanju

Nacionalna direktorka Novak Đoković Fondacije Maja Kremić i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić prisustvovali su otvaranju devet radnih soba u Rači, u okviru projekta inkluzivnog predškolskog obrazovanja i vaspitanja - Sporazuma o partnerskoj saradnji između Ministarstva prosvete, Svetske banke i Novak Đoković Fondacije. Kao i u svim drugim mestima, Fondacija je koordinirala aktivnostima vezanim za renoviranje, prenamenu i adaptaciju prostora, kao i opremanjem nameštajem i didaktičkim materijalom.

Ministar Ružić tom prilikom pohvalio je sinergiju svih uključenih strana i rekao da je ovo praznik za Raču, kao i da je, zahvaljujući angažovanju svih uključenih, san koji je bio prisutan u prethodnih nekoliko godina upravo postao realnost: - Činjenica je da će Predškolska ustanova imati skoro 300 polaznika i da će ove prostorije biti ispunjene smehom, žamorom, veseljem i radošću. Rača je jedna od opština koje su najreprezentativniji primer kako jedna mala varoš može da bude pozicionirana na mapi Srbije - privrednoj, kulturnoj, turističkoj i svakoj drugoj - poručio je Branko Ružić.

Maja Kremić se složila sa ministrom i dodala: - Partnerstvo sa Ministarstvom prosvete i Svetskom bankom je značajan poduhvat koji je Novak Đoković Fondacija započela ove godine i rezultati našeg zajedničkog delovanja su više nego vidljivi. Simbolika adaptiranja i opremanja ovih 9 radnih soba u Rači ogleda se i u tome što smo ovim došli do broja od 40 radnih soba, odnosno 1000 upisane dece, što je za ovo kratko vreme zaista fenomenalan podatak. Radujemo se 2022. godini u kojoj nastavljamo istim tempom i pružamo priliku još većem broju mališana da pohađa programe ranog razvoja - navela je Maja Kremić, nacionalna direktorka Novak Đoković Fondacije.

Osim Rače, gde je obezbeđeno 270 novih mesta za decu u vrtiću, do sada su otvorene radne sobe u sledećim opštinama u Srbiji: Svilajnac, selo Kušiljevo (85 dece), Vračar (150 dece), Stari grad (75 dece), Obrenovac (190 dece), Nova Varoš (80 dece), Doljevac (105 dece) i Vladičin Han (75 dece). Ubrzo je usledilo otvaranje 13 radnih soba u opštini Čukarica u Beogradu, a do kraja sledeće godine, deca u sledećim mestima će takođe dobiti priliku da po prvi put pohađaju programe ranog razvoja: Vlasotince, Varvarin, Trstenik, Brus, Kraljevo, Čačak, Obrenovac, Jagodina, Batočina, Velika Plana, Bač, Apatin, Šid, Čajetina.

Tim Fondacije će se, kao i do sada, truditi da podrži napore Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja da unaredi sistem predškolskog vaspitanja i obrazovanja i da se vaspitni proces obavlja u još boljim i kvalitetnijim uslovima.

Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

(Sva autorska prava eventualnog daljeg objavljivanja ove rubrike i njenog celovitog sadžaja postavljeno na portalu Novog Radio Sombora bez upita i dozvole bilo koje strane ili pojedinca zaštićena i zadržana svim relevantnim pravnim mehanizmima)

Pročitano 550 puta
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…