Odštampajte ovu stranicu
Socijalno ekonomski savet Srbije dao dobar znak komcercijalno transportnoj privredi a ponovo aktivirano pitanje minimalne zarade

* Članovi Socijalno-ekonomskog saveta (SES) nisu na poslednjoj sednici juče, dali pozitivno mišljenje o nacrtu Zakona o radnim praksama - međutim, kako je notirao predsedavajući Saveta Miloš Nenezić ostvaren je dogovor u vezi sa ostalim brojnim zajedničkim inicijativama između socijalnih partnera; među njima je i ona o smanjenju akciza na evro-dizel što će biti itekako značajno za komercijalnu transportnu privredu

O njoj, kako je Miloš Nenezić (iz redova Unije poslodavaca) rekao na konferenciji za novinare posle sednice SES-a, tek treba da se izjasni Ministarstvo finansija. On je precizirao da je prihvaćena inicijativa Unije poslodavaca Srbije za reformu sistema neporeskih prihoda, kao i reformu obrazovanja.

- Razgovarali smo i o minimalnoj ceni rada u situaciji kada poskupljuju mnogi proizvodi što utiče na standard građana i poslovanje privrede - podvukao je Nenezić: - O tome ćemo ove godine često razgovarati, ne samo na sednicama SES-a već i drugih socijalnih partnera kao i sednicama Vlade Srbije.

Naveo je da je podržana inicijativa pokrajinskog Socijalno-ekonomskog saveta za izmenom propisa za poboljšanje položaja majki preduzetnica.

Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević je navela da pozitivno mišljenje na nacrt Zakona o radnim praksama nije dato zbog kratkih rokova, ali je odlučeno da se neka predložena rešenja izmene. Prema njenim rečima cilj donošenja ovog zakona jeste da mladima pomogne da kroz radnu praksu steknu prva radna iskustva, čime bi povećali i sopstvene šanse za zaposlenjem.

- Zakon smo pripremali transparentno, prošao je kroz javnu raspravu i sada je u fazi davanja mišljenja. Kroz razgovor sa socijalnim partnerima uvideli smo da neka rešenja nisu dobra a to se pre svega odnosi na kratke rokove, pa ćemo to u narednom periodu korigovati - rekla je ministarka.

Čedanka Andrić, predsednica Ujedinjenih granskih sindikata “Nezavisnost” je istakla pozitivne rezultate inicijative sindikata prosvete Saveza samostalnih sindikata i granskog sindikata prosvete UGS-a Nezavisnost o poboljšanju položaja zaposlenih u prosveti.

Između ostalog, radnicima u ovom sektoru preporučeno je od strane sindikata, isplata jednokratne pomoći u iznosu od 20.000 dinara. Čelnica UGS-a Čedanka Andrić navela je da se ministar prosvete Branko Ružić obavezao da će ovaj predlog izneti na sednici Vlade Srbije.

Goran Milić iz Saveza samostalnih sindikata Srbije je rekao da je razmatrana inicijativa koja potiče iz Pirota, a koja se odnosi na to da li minimalna cena rada može da bude utvrđivana dva puta godišnje? - Zaključili smo - preciziro je Milić - da se sa 35.000 dinara danas teško može živeti, posebno zbog rasta cena poslednjih meseci.

Podsetio je što je isto tako važno da s obzirom da su izbori predviđeni za sam početak aprila (nedelja, 3. april) i skupština će biti raspuštena - ove teme će ostati po svemu sudeći, posao za novu vladu.

Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

(Sva autorska prava eventualnog daljeg objavljivanja ove rubrike i njenog celovitog sadžaja postavljeno na portalu Novog Radio Sombora bez upita i dozvole bilo koje strane ili pojedinca zaštićena i zadržana svim relevantnim pravnim mehanizmima)

Pročitano 348 puta
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…