Načelnik ZBU Okruga Goran Nonković domaćin sastanka sa predstavnicima Ministarstva zaštite životne sredine i jedinica lokalnih samouprava - uvođenje jedinstvenog Ekološkog informacionog sistema

* Na inicijativu Ministarstva zaštite životne sredine poslednjeg novembarskog petka održan je sastanak kojem su osim načelnika Zapadnobačkog upravnog okruga Gorana Nonkovića i predstavnika ministarstva prisustvovali i zamenica gradonačelnika Grada Sombora Ljiljana Tica, predsednik opštine Kula Damjan Miljević, predsednik opštine Odžaci Goran Nikolić, zamenik predsednice opštine Apatin Radovan Đukić i njihovi saradnici

Na sastanku su informisani o tome da Ministarstvo zaštite životne sredine uvodi sistem za ekološku inspekciju, analizu i kontrolu zagađivača koji je deo jedinstvenog Ekološkog informacionog sistema namenjen prikupljanju informacija o ekološkim problemima, zagađivačima, deponijama smeća i otpada, evidentiranju i praćenju rada službi za obezbeđenje opasnog otpada, reciklažu otpada, evidentiranju i praćenju rada službi za saniranje i otklanjanje ekoloških problema i za dvosmernu komunikaciju sa građanima u cilju informisanja o realizaciji projekta zaštite životne sredine, rešavanju ekoloških problema i podizanju svesti o ekologiji.

Sistem za ekološku inspekciju, analizu i kontrolu zagađivača (Ekološki IS) će obezbeđivati sledeći funkcionalni tok - putem jedinstvene mobilne i WEB aplikacije za čitavu teritoriju Srbije građani će moći da dostavljaju informacije i zahteve za rešavanje ekoloških problema koji su prisutni na lokalu, u obliku tekstualne/multimedijalne poruke. Sve te poruke prikupljaju se u jedinstvenom Operativnom centru koji automatizovano pravi naloge za rešavanje problema i prati realizaciju izvršenja tih naloga. Operativni centar je u on-line komunikaciji sa nadležnim institucijama (komunalne službe i institucije lokalne samouprave) kojima prosleđuje naloge za intervencije i od kojih očekuje da dobije izveštaje o realizaciji aktivnosti. 

Nakon dobijanja odgovora od nadležne institucije o saniranju/otklanjanju prijavljenog problema, radnici Operativnog centra obaveštavaju građane direktno preko mobilne aplikacije, SMS/MMS servisa ili putem vesti na WEB sajtu. Osim prosleđivanja personalizovanih odgovora ka građanima koji su prijavili problem, Operativni centar koristi ovu platformu komunikacije da daje obaveštenja o trenutnoj ekološkoj situaciji kako lokalno tako i za teritoriju čitave zemlje (kao što su stanje/zagađenost vazduha, reka, vode itd) ili da daje obaveštenja i upozorenja kako bi se sprečile velike ekološke štete.

Inspektori Ministarstva zaštite životne sredine, inspektori Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam i zaštitu životne sredine, Sektor inspekcije za zaštitu životne sredine i ekološki inspektori jedinica lokalne samouprave dobijaju od Operativnog centra radne naloge za kontrolu i proveru ekoloških problema na terenu putem specijalizovane mobilne aplikacije na mobilnim telefonima ili tabletima i prilikom realizacije svojih aktivnosti beleže sve podatke u pomenutoj aplikaciji kako bi sačinili izveštaj ili izdali rešenje za dalje aktivnosti na saniranju/uklanjanju ekološkog problema na terenu. U okviru Operativnog centra postojaće GIS sistem evidentiranja divljih deponija i zaštićenih zona i oblasti u cilju prevencije i kontrole delatnosti na tim područjima kako bi se inspekcijskim službama olakšao i unapredio proces kontrole i nadzora ekoloških problema i situacija.

U okviru Operativnog centra postojaće sistem nadzora divljih deponija preko sistema za video nadzor sa sistemom nadzora pristupa preko kojeg će se pratiti nelegalne aktivnosti na deponijama i davati nalozi za vanrednu kontrolu ili nadzor. Na osnovu skupljenih podataka o lokacijama, stanju, aktivnostima na saniranju/otklanjanju ekološќih problema, u okviru Management Information sistema biće rađen presek stanja i strategija rešavanja ekoloških problema sa modeliranjem i kreiranjem akcionih planova za realizaciju aktivnosti, projektovanju budžetskih sredstava za te namene kako na nivou Ministarstva tako i lokalnih samouprava. U okviru Operativnog centra postojaće i WEB server preko kjeg će javnost biti upoznata sa svim problemima i aktivnostima u ekološkoj sferi i preko kojeg treba da bude obezbeđen personalizovani kontakt sa građanima u smislu realizacije njihovih zahteva za saniranje/odstranjivanje ekoloških problema na lokalu.

U okviru ovog servisa treba obezbediti i platformu za „uzbunjivanje“ u slučaju problema u sferi ekologije na lokalu, po principu informisanja isključivo građana koji su u neposrednoj blizini tih problema. 

Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

(Sva autorska prava eventualnog daljeg objavljivanja ove rubrike i njenog celovitog sadržaja postavljeno na portalu Novog Radio Sombora bez upita i dozvole bilo koje strane ili pojedinca zaštićena i zadržana svim relevantnim pravnim mehanizmima)

Pročitano 507 puta

       

Kontakt

Venac Stepe Stepanovića 9 (kancelarija) Ivana Kosančića 19 (redakcija, sedište) 25000 Sombor, Srbija

e-mail:

office@noviradiosombor.com

Telefon: +381-25-510-16-41
Mobilni: +381-65-8-675-445

Portal:

http://noviradiosombor.com

Internet radio: Novi Radio Sombor

http://www.omiljeniradio.com/index.php/radio-uzivo-online-srbija/1130-novi-radio-sombor-uzivo-online.html 

POSTANITE SARADNICI

Svi koji želite, možete da postanete saradnici Novog Radio Sombora, bilo gde da živite i boravite.

Izaberite oblast, pošaljite vest, informaciju, fotografije.

Dobrodošli saradnici u marketingu i oglašavanju!

Javite se na e-mail:

office@noviradiosombor.com

Telefon: +381-65-8-675-445

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…