REPORTAŽE NEDELJOM: Kad gradonačelnik poseti Gradsko udruženje penzionera u Somboru, prisnost uz dobrodošlicu zavlada a podrška zlatnim godinama nadvlada

* Rukovanje sa svakom izlagačicom kao simbol dobrih međusobnih namera. * Gradonačelnik Ratković: - Rado ćemo vas u svemu podržati. * Irena Živanović, predsednica Udruženja: - Svaka pomoć nam je dobrodošla, hvala. * Zajednički nastavak prijateljstva sa susednim srodnim udruženjima, u Hrvatskoj i Mađarskoj u temeljima prekogranične susedske saradnje

U okviru dvodnevnog Sajma rukotvorina, svih ovih umeća prvo kao džentlmeni rekli bismo - Udruženju penzionerki pa naravno i penzionera, jer džentlmeni dobro prate svoje koleginice. Isto, kao što su džentlmentski došli, i čelnici iz Gradske uprave Sombora, gradonačelnik Antonio Ratković, koji će nam prvo dati izjavu o svom utisku koliko je prijatno iznenađen, i šta bi poručio i mlađem svetu da možda nešto nauči ovde? Uz njega su bili i gradski većnik za oblasti socijalne zaštite Darko Smiljanić a i šefica kabineta gradonačelnika, Ljiljana Mirić Marinković. Naravno, oni nisu došli praznih ruku, već... o čemu je reč, u nastavku reportaže..

- Pre svega bih se zahvalio na pozivu s obzirom da juče kada smo proslavljali Dan oslobođenja grada sam sasznao da se danas i juče održava ovde Sajam i zato mi je drago što imam priliku i svakako da sam najpre prijatno iznenađen, drago mi je i uvek volim da dođem ovde i u ranijem periodu dok sam bio zamenik i predsednik Saveta za bezbednost. Imali smo izuzetnu saradnju, a pre svega sada kao gradonačelnik, i resorni većnik je ovde, imamo ističem fenomenalnu saradnju sa Udruženjem i želio bih da u narednim godinama ta saradnja bude na još višem nivou, mi svakako kao Grad kroz projektno finansiranje, kroz konkurse nastavićemo da podržavamo ovo Udruženje jer krajem ove - početkom sledeće godine, pustićemo još jedan novi konkurs podrške udruženjima žena. Svakako pozivamo Udruženje penzionera da se javi na ovaj konkurs, i kroz tri takva konkursa koja raspisujemo tokom godine želimo da pomognemo i osnažimo pre svega žene, i udruženja naša penzionera - poručio je odmah na početku to što je i najznačajnije u daljem radu, gradonačelnik Antonio Ratković, odgovarajući i naša pitanja.

On je takođe dopunio, da je isto tako veoma bitno da je lokalna samouprava grada Sombora i u proteklih nekoliko godina, bila svojevrstan proces ili lanac podrške i kroz podršku određenih ministarstava pojedinim selima, u smislu da budu adekvatno opremljene kancelarije gde se nalaze udruženja penzionera, što smatra kako je naglasio, isto od izuzetnog značaja. - Ovde nam je izuzetno drago što su prostorije uvek pune, što se naši dragi penzioneri osećaju kao kod kuće, to smo imali priliku u više navrata da se uverimo, i nadam se da će tako i ostati - nastavio je gradonačelnik. - Mi smo danas preko Saveta za bezbednost za saobraćaj, s obzirom da u prošloj godini zbog cele situacije nismo imali priliku da imamo i predavanja i slične susrete o edukaciji, bezbednosti saobraćaja pre svega, naše najstarije sugrađane da češće posetimo pa smo im ovom prilikom doneli male poklončiće, i naredne godine svakako, videćemo koje aktivnosti ćemo dalje realizovati preko Saveta ovde.

A ti "poklončići" su namah postali vredni pažnje, reč je o dvadesetak pomoćnih povećih kolica-torbi (što možete da vidite i u galeriji ispod). - Još jednom, stvarno, hvala na pozivu, i svim ovim ženama bih se zahvalio što su svoje rukotvorine danas izložile, mislim da smo svi mi imali prilku da vidimo puno lepih stvari, i da treba da dovedemo puno više mlađih da vide, da nastave, ovu tradiciju - poruka je Ratkovića.

* Da li mogu i mlađi, na primer, evo gospođa Irena Živanović, da za naše čitaoce u slušaoce radija kaže - da postanu, pošto imamo mladog gradonačelnika, i gradskog većnika takođe, šeficu kabineta, članovi, „makar“ počasni?

- Mi rado primamo počasne članove, i nama je svaka podrška dragocena - jasna je gospođa Živanović. - Ja bih se sad stvarno zahvalila na ovoj poseti, za nas je velika čast što ste nas obišli, svaka pažnja i svaki poklon je za nas velik. Tako da nema ni sitne pažnje, ni malog poklona, mi smo zahvalni na svemu, i zaista ćemo nastojati da iskoristimo konkurse koji će biti raspisani da dođemo do nekih sredstava, da olakšamo ove aktivnosti. Jer, penzije su uglavnom nedovoljne za nešto više od preživljavanja. Svaka pomoć, bilo da obezbedi neku potrebu, bilo da je to prevoz, neka donacija, za opremanje, je uvek dobrodošla. Ja se unapred zahvaljujem, kažem za nas je ovo već velika čast što ste bili ("dopuna" - spontani aplauz prisutnih).

* Da iskaže svoje utiske nije propustio ni gradski većnik za socijalnu zaštitu Darko Smiljanić: - Ja bih iskoristio samu priliku da se zahvalim danas na prijemu, naravno meni je izuzetna čast što pripadam prvom timu koji predvodi gradonačelnik gospodin Antonio Ratković, i naravno moram reći sa timom ljudi sa kojima stvarno imam saradnju, koji isto tako imaju sluha da posete i osete potrebu samih penzionera i ljudima kojima je to potrebno a pogotovo ljudima koji su i dalje aktvni, i nekako žele da to nastave u smislu sve ove tradicije. Grad će sigurno ovo podržavati i zato podržavam u potpunosti reči gradonačelnika. (opet aplauz)

..... razgovor i susret su nastavljeni u još neformalnijem ali isto tako, pozitivno poručujućem tonu 

* Divno, rekoh, e sad i za vas možda, malo iznenađenje da će i ovaj zapis ići i (osim u programu Novog Radio Sombora i već ovde na portalu) i u Osiječko-baranjskoj županiji u susednoj Republici Hrvatskoj, jer smo uspeli - Novi Radio Sombor da napravi most saradnje sa tamošnjom radio stanicom, sa Osijekom (slušani, popularni Radio Mačkamama, kao što naši čitaoci i slušaoci znaju i dobro prate).

- Znači, onda možemo da računamo na prekograničnu saradnju, i medijski, pa možemo da odradimo posao, mi imamo bratske odnose sa gradovima iz Hravatste i iz Mađarske saradnju, tako da, podržvamo - reče gradonačelnik.

- Samo da i ja kažem - nadovezala se predsednica Irena - da i mi imamo i privatna prijateljstva tako da, povezani smo ostali na određenu pozitivni način...

- Sa kojim sredinama u Hrvatskoj, najviše? (zainteresovao se gradonačelnik)

- Imali smo lepu saradnju sa Belim Manastirom, tamo smo išli u posetu i lepo smo bili primeljni, i oni su uzvratili posetu kada smo imali proslavu godišnjice Udruženja, zatim smo započeli saradnju sa Osijekom, pa je korona to zaustavila malo, i počeli smo i Svetozar Miletić i Bezdan jako dobru saradnju sa ovim obližnjim selima, u Mađarskoj, međusobno se posećujemo, a mi smo sad na putu da uspostavimo i sa Bajom, njihovim penzionerima saradnju...

- To su bratski gradovi Sombora... (gradonačelnik Ratković)

- Jeste, naravno, to je naš bratski grad, Baja... poštovanje godinama obostrano (predsednica Irena)

- Tu su i naše kolege u Veću - podvukao je odmah gradonačelnik - koje znaju i govore mađarski, možda nešto više poznanstva imaju... u svakom slučaju su vam na raspolaganju.

- Pa treba, i nama je naravno dobrodošla svaka pomoć jer malo smo možda „ispali“ iz posla i to sve... ali svejedno, trudimo se. I uz takvu pomoć, biće kako treba, hvala vam i na tome.

- Dobro nam došli, uvek (začulo se iz „prikrajka“), pa je priča produžena spontano uz srdačno međusobno zahvaljivanje i razumevanje, a Sombor je i ovim susretom toplinom srdačnosti dao pečat kao krunom Sajma, još jedne u nizu aktivosti Gradskog udruženja penzionera Sombor, obeležavanjem Meseca starijih osoba, oktobra. Simbolično, a suštinski stvarno u poruci, rada i druženja, podrške i proizvoda iskusnih veštih ruku a ponajpre ljudstva.

Gradonačelnik i njegovi saradnici, bili su posluženi i onim "slanim" a i "slatkim rukotvorinama", delicijama veštih ruku pravih domaćica, specijalitetima uz gušt i dobro zdravlje...

(Zabeležno u petak, 22. oktobra 2021. u prostorijama Gradskog udruženja penzionera Sombor, na njihovoj toploj adresi, Venac Vojvode Radomira Putnika broj 37), gl. odg. urednik Siniša Stričević

- U galeriji slika ispod teksta pogledajte i set 56 fotografija -

Rubrika je sastavni deo ovogodišnjeg projekta "Uvek na licu mesta" sufinansiranog iz budžeta grada Sombora. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor
(Sva autorska prava eventualnog daljeg objavljivanja ove rubrike i njenog celovitog sadržaja postavljeno na portalu Novog Radio Sombora bez upita i dozvole bilo koje strane ili pojedinca zaštićena i zadržana svim relevantnim pravnim mehanizmima)
Pročitano 481 puta

Kontakt

Venac Stepe Stepanovića 9 (kancelarija) Ivana Kosančića 19 (redakcija, sedište) 25000 Sombor, Srbija

e-mail:

office@noviradiosombor.com

Telefon: +381-25-510-16-41
Mobilni: +381-65-8-675-445

Portal:

http://noviradiosombor.com

Internet radio: Novi Radio Sombor

http://www.omiljeniradio.com/index.php/radio-uzivo-online-srbija/1130-novi-radio-sombor-uzivo-online.html 

POSTANITE SARADNICI

Svi koji želite, možete da postanete saradnici Novog Radio Sombora, bilo gde da živite i boravite.

Izaberite oblast, pošaljite vest, informaciju, fotografije.

Dobrodošli saradnici u marketingu i oglašavanju!

Javite se na e-mail:

office@noviradiosombor.com

Telefon: +381-65-8-675-445

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…