Odštampajte ovu stranicu
U Stanišiću obilježena obljetnica Savezne kolonizacije HRvata iz HRvatske u Vojvodinu

* U petak 15. listopada obilježena je 76.obljetnica Savezne kolonizacije Hrvata iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine u Vojvodinu, najviše u sela Stanišić i Riđicu

Predavači su bili prof. Ivan Karan, predsjednik Hrvatskog kulturnog društva “Vladimir Nazor” iz Stanišića i dipl.ing.agroekonomije Slobodan Karan iz Beograda. Ivan Karan je obradio temu školstva u Dalmaciji između dva Svjetska rata, za vreme NOB-a, školstvo u Stanišiću do Drugog svjetskog rata, te školstvo nakon dolaska kolonista.

Slobodan Karan je govorio o uzrocima i posljedicama formiranja seljačkih radnih zadruga, te o formiranju seljačkih radnih zadruga u Stanišiću. Ovim temama zaokružen je ciklus predavanja i obilježavanja Savezne kolonizacije.

Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama je sufinansirao projekat "Svi jezici - jedno blago" aplikanta Udruženja "Podium" putem medija Novog Radio Sombora na Konkursu za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja iz oblasti javnog informisanja za 2021. godinu. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama, koji je dodelio sredstva.  

Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor
(Sva autorska prava eventualnog daljeg objavljivanja ove rubrike i njenog celovitog sadržaja postavljeno na portalu Novog Radio Sombora bez upita i dozvole bilo koje strane ili pojedinca zaštićena i zadržana svim relevantnim pravnim mehanizmima!)
Pročitano 256 puta
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…