Osvrt: Završena još jedna Dečija nedelja
* Dečija nedelja trajala je od 4. do 10. oktobra, a za moto ovogodišnje manifestacije izabrani su stihovi Ljubivoja Ršumovića: "Dete je dete, da ga volite i razumete”
 
Prva nedelja u oktobru u čitavom svetu i kod nas posvećena je deci. U realizaciji aktivnosti Dečije nedelje na nacionalnom i lokalnom nivou učestvuju mnogobrojne institucije, udruženja građana, kao i ugledni pojedinci posvećeni deci. Dečija nedelja podstiče dalji razvoj uslova za bolji položaj deteta i podseća sve relevantne društvene aktere na neophodnost pružanja obrazovne, socijalne, zdravstvene, kulturne i finansijske podrške svakom detetu u našem društvu. 
 
Na našim prostorima Dečija nedelja se obeležava još od 1934. godine, i od tada se menja i razvija prilagođavajući svoje programske ciljeve stvarnim potrebama i problemima dece. Od 1987. godine je na predlog organizacije Prijatelji dece Srbije uvedena u Zakon o društvenoj brizi o deci. Osnovni dokument za planiranje i realizaciju aktivnosti u toku Dečije nedelje je Konvencija o pravima deteta Ujedinjenih nacija, usvojena 1989. godine.

 

Ciljevi Dečije nedelje su: skretanje pažnje najšire javnosti na prava i potrebe dece; ukazivanje na odgovornost koju porodica, škola, država i njene institucije imaju u zaštiti dece i ostvarivanju njihovih prava; prezentacija do sada postignutih rezultata; ukazivanje na primere dobre prakse i probleme u ostvarivanju prava dece; podsticanje intersektorske saradnje u stvaranju uslova za poštovanje prava i optimalni razvoj deteta; promocija aktivnog učešća dece u donošenju odluka koje se njih tiču; pokretanje inicijativa i novih akcija koje doprinose poboljšanju položaja dece u Republici Srbiji i ostvarivanju njihovih prava.

Prati i piše: novinarka, Maja Radu

Medijska pažnja, podrška i pratnja: Novi Radio Sombor

(Sva autorska prava eventualnog daljeg objavljivanja ove rubrike i njenog celovitog sadržaja postavljeno na portalu Novog Radio Sombora bez upita i dozvole bilo koje strane ili pojedinca zaštićena i zadržana svim relevantnim pravnim mehanizmima!)
Pročitano 303 puta

Kontakt

Venac Stepe Stepanovića 9 (kancelarija) Ivana Kosančića 19 (redakcija, sedište) 25000 Sombor, Srbija

e-mail:

office@noviradiosombor.com

Telefon: +381-25-510-16-41
Mobilni: +381-65-8-675-445

Portal:

http://noviradiosombor.com

Internet radio: Novi Radio Sombor

http://www.omiljeniradio.com/index.php/radio-uzivo-online-srbija/1130-novi-radio-sombor-uzivo-online.html 

POSTANITE SARADNICI

Svi koji želite, možete da postanete saradnici Novog Radio Sombora, bilo gde da živite i boravite.

Izaberite oblast, pošaljite vest, informaciju, fotografije.

Dobrodošli saradnici u marketingu i oglašavanju!

Javite se na e-mail:

office@noviradiosombor.com

Telefon: +381-65-8-675-445

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…