Čarobna Turska 8: Bujukčekmedže, pred kapijom istanbula

*Büyükçekmece je okrug i opština u predgrađu Istanbula u Turskoj, na obali Mramornog mora na evropskoj strani, zapadno od grada. Prema poslednjem popisu ima 380.000 stanovnika.

Istorijat

Smatra se da je današnji grad nastao na mestu grčke kolonije na obali Mramornog mora koja se zvala Athyra (Άθυρα), koja je bila poznata i pod imenom Athyras. Godine 443, vojska Atile Hunskog zauzela je ovo naselje kao i utvrdjenje koje je bilo povezano sa njim.

Najraniji spomen biskupije Athyra u popisu biskupija potiče iz kasnog 15. veka, naknadno je pronađen pečat biskupa Oresta iz 10 veka.

Osmanski arhitekta Mimar Sinan sagradio je most da pređe jezero Büyükçekmedže, a postoje i ruševine gostionica i karavansaraja, koji pokazuju da je ovo bilo mesto zaustavljanja na putu prema Evropi.

Početkom osmanskog perioda, tu je uglavnom bila prazna šuma i obradivo zemljište, a postepeno su je naselili Turci koji su migrirali sa Balkana i Kavkaza.

Novija istorija

Prema osmanskim statistikama o stanovništvu iz 1914. godine, Büyükçekmece je imao ukupno 13.121 stanovnika, od 9.511 Grka, 3.255 Turaka, 195 Bugara, 143 Roma i 17 Jermena. U prvim godinama Turske republike, početkom 20tih godina prošlog veka ovo je još uvek bila ruralno područje, sa seoskim kućama, poljoprivrednim zemljištem.

Područje je tada bilo vrlo popularno za dnevna ili vikend putovanje iz grada, u samom mestu se nalazi i duga obala mora sa peščanom plažom. Sve do 1970 -ih stanovništvo je živelo od ribolova.

Najčuvenija građevina je most Mimara Sinana, glavnog arhitekte Osmanskog carstva, koji je projektovao i čuveni most u Višegradu.

 

 

Udruženje “Omnis” vodi svoje članove u Istanbul.

O tome kako postati član udruženja informišite se na broj tel: 062 252 932, ili lično u prostorijama udruženja, svakog dana osim nedelje na adresi Čitaonička 3 Sombor u pasažu

 

 

Ukoliko želite kvalitetne proizvode od kože posetite

Deri Sarayi sa tradicijom od preko 60 godina!!!

U sklopu obilaska Turske i Istanbula

po želji poseta

i kupovina po fabričkim cenama svih proizvoda od kože

 

Beşkardeşler 3. Sokak No:20 Zeytinburnu, İstanbul

 

 

 

Pratio, zabeležio i fotografisao

Srđan Ačanski, dipl.turizm.

acanskiSphoto 

Canon EOS 4000d+ EF-S 18-55 III

Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

(Sva autorska prava eventualnog daljeg objavljivanja ove rubrike i njenog celovitog sadržaja postavljeno na portalu Novog Radio Sombora bez upita i dozvole bilo koje strane ili pojedinca zaštićena i zadržana svim relevantnim pravnim mehanizmima!)

Pročitano 236 puta

Kontakt

Venac Stepe Stepanovića 9 (kancelarija) Ivana Kosančića 19 (redakcija, sedište) 25000 Sombor, Srbija

e-mail:

office@noviradiosombor.com

Telefon: +381-25-510-16-41
Mobilni: +381-65-8-675-445

Portal:

http://noviradiosombor.com

Internet radio: Novi Radio Sombor

http://www.omiljeniradio.com/index.php/radio-uzivo-online-srbija/1130-novi-radio-sombor-uzivo-online.html 

POSTANITE SARADNICI

Svi koji želite, možete da postanete saradnici Novog Radio Sombora, bilo gde da živite i boravite.

Izaberite oblast, pošaljite vest, informaciju, fotografije.

Dobrodošli saradnici u marketingu i oglašavanju!

Javite se na e-mail:

office@noviradiosombor.com

Telefon: +381-65-8-675-445

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…