Čarobna Turska 5: Silivri živopisan gradić na obalama Mramornog mora

*Silivri (gr:Selymbria) je grad i okrug u provinciji Istanbul na Mramornom moru u Turskoj. Najveće naselje u okrugu naziva se i Silivri. Sa površinom od 760 km2, predstavlja drugi najveći okrug istanbulske provincije nakon Çatalke.

Sedište okruga je grad Silivri sastoji se od 8 gradova i 18 sela, broj stanovnika prema popisu iz 2013. godine iznosi 155.923 od kojih 75.702 u žive u gradu, dok preostali žive u okolnim gradovima i selima.

Spomenik osnivaču moderne Turske države Kemalu Paši Ataturku na obali mora u Silivriju

Istrorijat

Silivri, starogrčka Selymbria ili Selybria (grčki: (μ) βρία), svoju istorijsku važnost duguje prirodnoj luci i položaju na glavnim komercijalnim putevima. Bila je to kolonija Megara osnovana na strmom brdu visokom 56 m istočno od zaliva. Iskopavanja pokazuju da je tu bilo tračko naselje, pre nego što je postalo grčka kolonija.

Prema Strabonu, ime grada je kombinacija imena mitološkog osnivača grada Selusa i tračke reči za koju je Strabon mislio da se koristi za polis, "bria". To, međutim, nije značilo polis i imalo je drugo značenje.

Selymbria je bila saveznik Atinjana 351. pre Hrista. Sve do druge polovine 2. veka pre nove ere, grad je imao svoju autonomiju, nakon čega potpada pod vlast Vizantije. Početkom 5. veka, vizantijski car Arkadije službeno preimenuje grad u Eudoxiopolis (Εὐδοξιόπολις)

Krajem 9. veka, car Mihajlo III sagradio je tvrđavu na vrhu brda, čije su ruševine još uvek mogu videti. Nakon četvrtog krstaškog rata i pada Konstantinopolja pod Latinsko carstvo 1204. godine tvrđava i grad postaju deo latinskog carstva, menja se zatim nekoliko vlasti i država, da bi ga konačno 1247. godine ponovo zauzela vizantijska država. Vizantija uspeva ponovo osvojiti Carigrad i obnoviti carstvo 1261. godine.

Godine 1399. Selymbria je pala pod vlast Osmanlija. Mnogi savremeni posmatrači su verovali da je tada bilo samo pitanje vremena kada će Carigrad pasti. Tokom pada Carigrada 1453. godine, Selymbria je zajedno sa Epibatosom ustala protiv osmanske vojske i predala se tek nakon što je grad pao.

Grad je za vreme Osmanlija ostao letovalište kao i u doba Vizantije. Po nalogu Sulejmana Veličanstvenog, arhitekta Mimar Sinan izgradio je 1562. godine kameni most sa 33 luka zapadno od Silivrija. Most je nazvan "Uzunköprü" (Dugi most) i još je uvek u upotrebi.

Novija istorija

Rusi su okupirali Silivri 5. februara 1878. Godine, okupacija je trajala u trajanju od 1. januara do 3. marta 1878. Bugari su ga okupirali 16. novembra 1912. godine na 9 meseci do 30. maja 1913. godine. Prema Sevrskom ugovoru, Silivri je postao deo Grčke 20. jula 1920.

Italijani su ga preuzeli nakon povlačenja grčkih trupa 22. oktobra 1922. godine, prema „Mudanyanskom primirju“ turske snage ušle su u Silivri 1. novembra 1922.  Od ovog datuma Silivri je neprekidno u sastavu Republike Turske.

Zanimljiva arhitektura, ulica u Silivriju

Geografija, turizam

Silivri je 67 km udaljen od centra Istanbula, sa svojom obalom dugom 45 kilometara predstavlja popularno letovalište mnogih stanovnika Istanbula. Nalazi se na autoputu D.100 i autoputu O-3 E 80, koji povezuje Tursku sa Evropom preko Jedrena.

Silivri je svoj vrhunac dožievo 1960 -ih i 1970 –ih. Mnogi stanovnici Istanbula imaju ovde vikendice. Tokom letnjih meseci populacija se povećava za 4-5 puta. Vikendom područje je prepuno izletnika. Obala oko Slivrija obiluje odmaralištima i sportskim sadržajima, uključujući golf igrališta, centre za jahanje i teniske terene, zdravstvene i konferencijske centre..

Uz sve ovo, teško je bilo pronaći deo otvorene obale, tako da je gradska plaža udaljena od grada.

Klima

Zimski meseci ovdje su hladni, jer severni vetar duva preko Trakije sa Balkana, a kuće za odmor u Silivriju se ne koriste od sredine septembra do maja ili čak juna.

Šetalište uz more, Silivri

Glavne znamenitosti

  • Dvorac Silivri
  • Anastazijski zid, poznat i kao Dugi zidovi Trakije, izgradio je vizantijski car Anastazije I (491–518) kao deo dodatnog spoljnog odbrambenog sistema za Carigrad tokom 5. veka i verovatno je bio u upotrebi do 7. veka. Po svojoj složenosti i očuvanosti, može se uporediti samo sa Hadrijanovim zidom u Engleskoj, utvrđenje se proteže na oko 56 km od obale Crnog mora preko Tračkog poluostrva do Mramornog mora zapadno od Silivrija.
  • Rezervoari (za vodu)
  • Piri Mehmed -pašina džamija
  • Uzunköprü (Dugi most)

***Interesantan je podatak da je 2008. godine izgrađen najveći i najmoderniji zatvorski kompleks u Evropi, a nalazi se 9 km zapadno od Silivrija.

 Silivri, u raznim bojama.....

 

Udruženje “Omnis” vodi svoje članove u Silivri.

O tome kako postati član udruženja informišite se na broj tel: 062 252 932, ili lično u prostorijama udruženja, svakog dana osim nedelje na adresi Čitaonička 3 Sombor u pasažu.

 

Ukoliko želite kvalitetne proizvode od kože posetite

Deri Sarayi sa tradicijom od preko 60 godina!!!

U sklopu obilaska Turske i Istanbula

po želji poseta

i kupovina

po fabričkim cenama svih proizvoda od kože

 

Beşkardeşler 3. Sokak No:20 Zeytinburnu, İstanbul

 

 

 

Srđan Ačanski, dipl.turizm.

acanskiSphoto 

Canon EOS 4000d+ EF-S 18-55 III

 Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

(Sva autorska prava eventualnog daljeg objavljivanja ove rubrike i njenog celovitog sadržaja postavljeno na portalu Novog Radio Sombora bez upita i dozvole bilo koje strane ili pojedinca zaštićena i zadržana svim relevantnim pravnim mehanizmima!) 
Pročitano 1753 puta

       

Kontakt

Venac Stepe Stepanovića 9 (kancelarija) Ivana Kosančića 19 (redakcija, sedište) 25000 Sombor, Srbija

e-mail:

office@noviradiosombor.com

Telefon: +381-25-510-16-41
Mobilni: +381-65-8-675-445

Portal:

http://noviradiosombor.com

Internet radio: Novi Radio Sombor

http://www.omiljeniradio.com/index.php/radio-uzivo-online-srbija/1130-novi-radio-sombor-uzivo-online.html 

POSTANITE SARADNICI

Svako ko želi, može da postane saradnik Novog Radio Sombora, bilo gde da živite i boravite.

Izaberite oblast koja vam je bliska, pošaljite vest, informaciju, fotografije, istražite.

Postanite dopisnik, iz svog mesta gde trenutno ili trajno boravite, svoje države. 

Dobrodošli saradnici u marketingu, menadžmentu i oglašavanju!

Javite se na e-mail:

office@noviradiosombor.com

Telefoni: +381-65-8-675-445

+381 25 510-1641

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…