Uz tamburaške priče lako je put davnina poć': Somborska promocija knjige Zorana Kneževa

* U nastavku promovisanja popularne knjige „Tamburaške priče iz davnina" Zorana Kneževa, književnika, publiciste, predsednika "Novosadskog kluba" poštovaoci tradicije u Somboru i gosti grada biće u prilici da se susretnu sa piscem, njegovim kolegama i tradicijom - od davnina kako i knjiga zbori, na događaju zakazanom za prvi julski dan - četvrtak, 1. jul u svečanoj sali zgrade Županije sa početkom u 19 časova.

Gospoda tamburaši junaci su najnovije knjige publiciste i hroničara Novog Sada Zorana Kneževa u njegovom delu “Tamburaške priče iz davnina”. I ne samo oni, kako je pisao i vojvođanski dnevni list "Dnevnik", već sve ono što je obeležilo poslednjih vek i po kada je reč o tamburaškoj muzici na širem području Panonske nizije.

- Ovu knjigu nisam pisao kao muzičar, muzikolog ili kao istoričar muzike - izjavijuje autor Zoran Knežev, koji neprekidno od 2016, pred kraj godine donosi novo štivo iz prošlosti. - Kroz ovu knjigu imam potrebu i želim da odam poštovanje i priznanje za sve ono što su tamburaši uradili na tom polju, ali i da ostavim trajnu zabelešku nekim budućim generacijama, na svu tu gospodu - tamburaše i njihove bande. Trudio sam se da obuhvatim sve narode koji na tim istim prostorima preferiraju tamburašku muziku i koji su ostavili traga u prošlosti - rekao je za "Dnevnik" autor.

Tamburaške priče Knežev je ispričao na čak 730 strana bogato ilustrovanih sa neverovatnih, 1.301 fotografijom. U knjigu su, po njegovim rečima, utkana dokumenata iz Istorijskog arhiva Grada Novog Sada, arhivska građa iz novosadskog Muzeja kao i Muzeja Vojvodine, Rukopisnog odeljenja i Biblioteke Matice srpske a osim tih dokumenata, knjiga donosi članke iz predratne i posleratne štampe, zanimljive priloge i priče sakupljene putem interneta i elektronskih medija, isto tako i one najneposrednije, „žive reči”, na koju Knežev inače puno polaže. Pri svemu tome naglašava kako se trudio da svaki živi muzičar ili poznavalac tamburaške muzike, do kojeg je uspeo da dođe, ispriča svoju priču, onako kako ju je on osetio i “živeo” tamburu i tamburaški život.

Na somborskoj promociji knjige u Županiji će govoriti magistar Siniša Jokić, istoričar i direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Novom Sadu, Milan Stepanović, zavičajni istoričar i somborski publicista, Zoran Bugarski Brica, član tamburaškog orkestra Radio televizije Vojvodine i rukovodilac „CTK“ Novi Sad, Milan Prunić Duma, vojvođanski tamburaški bard, i naravno - i sam autor, Zoran Knežev.

Muzički deo programa začiniće popularni Duma uz tamburašku pratnju svog po tamburi kolege Brice i Somborskih tamburaša.

Rubrika je sastavni deo ovogodišnjeg projekta "Uvek na licu mesta" sufinansiranog iz budžeta grada Sombora. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor
(Sva autorska prava eventualnog daljeg objavljivanja ove rubrike i njenog celovitog sadržaja postavljeno na portalu Novog Radio Sombora bez upita i dozvole bilo koje strane ili pojedinca zaštićena i zadržana svim relevantnim pravnim mehanizmima!)
Pročitano 467 puta

Kontakt

Venac Stepe Stepanovića 9 (kancelarija) Ivana Kosančića 19 (redakcija, sedište) 25000 Sombor, Srbija

e-mail:

office@noviradiosombor.com

Telefon: +381-25-510-16-41
Mobilni: +381-65-8-675-445

Portal:

http://noviradiosombor.com

Internet radio: Novi Radio Sombor

http://www.omiljeniradio.com/index.php/radio-uzivo-online-srbija/1130-novi-radio-sombor-uzivo-online.html 

POSTANITE SARADNICI

Svi koji želite, možete da postanete saradnici Novog Radio Sombora, bilo gde da živite i boravite.

Izaberite oblast, pošaljite vest, informaciju, fotografije.

Dobrodošli saradnici u marketingu i oglašavanju!

Javite se na e-mail:

office@noviradiosombor.com

Telefon: +381-65-8-675-445

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…