Svetski dan intelektualne svojine 26. april za 2021. godinu protiče pod motom: Intelektualna svojina i mala i srednja preduzeća - lansiranje vaših ideja na tržište

* Svakog 26. aprila obeležavamo Svetski dan intelektualne svojine da bismo saznali više o ulozi koju prava intelektualne svojine igraju u podsticanju inovacija i kreativnosti. Svaki poslovni poduhvat započinje sa idejom. Svako od miliona malih i srednjih preduzeća koja svakodnevno posluju širom sveta započelo je sa idejom koja se oblikovala u nečijem umu, a koja je nakon razvoja proizvoda ili usluge predstavljena na tržištu - navode povodom ovog važnog datuma u Savetu za saradnju naukei privrede

Kada se neguje i obogaćuje domišljatošću, znanjem i iskustvom i razvije u proizvod ili uslugu, ideja postaje intelektualna svojina koja može da pokreće poslovni razvoj, ekonomski oporavak i napredak čovečanstva.

Kreativni umovi širom sveta - arhitekte, umetnici, zanatlije, dizajneri, inženjeri, preduzetnici, istraživači, naučnici i mnogi drugi - svakodnevno smišljaju nove ideje. Ideje nastaju u različitim oblastima, od umetnosti do veštačke inteligencije, od mode do poljoprivrede, od obnovljive energije do maloprodaje, od televizije, turizma i virtuelne stvarnosti, pa do video igara, da nabrojimo samo neke od njih. Neke od njihovih ideja pretočene su u proizvode i usluge koje želimo da kupimo, dok se brojne ideje uopšte ne realizuju. Put do tržišta može biti rizičan, ali ako se fokusiraju i na zaštitu prava intelektualne svojine na tom putu, preduzeća mogu bolje upravljati mnogim izazovima u trasiranju puta ka komercijalizaciji.

U vreme kada je imperativ ekonomskog oporavka visok, Svetski dan intelektualne svojine 2021. osvetljava suštinsku ulogu malih i srednjih preduzeća u ekonomiji i načinu na koji ona mogu da koriste sistem zaštite prava intelektualne svojine za izgradnju jačih, konkurentnijih i stabilnijih preduzeća. Mala i srednja preduzeća čine oko 90% svih privrednih subjekata u svetu, zapošljavaju oko 50% globalne radne snage i generišu do 40% nacionalnog dohotka u mnogim ekonomijama u razvoju. Inovativna preduzeća stvaraju nova radna mesta, a neka od njih postaju vrlo brzo i lideri u svojim oblastima poslovanja.

Svaki od poslovnih poduhvata započinje idejom, koja se udružena sa domošljatošću pretače u stvaranje proizvoda ili usluge koja je potrebna potrošačima. I svako od njih može da koristi prava intelektualne svojine kako bi zaštitio i stvorio vrednost iz svoje imovine. Ipak, mnogi nisu svesni da poseduju intelektualnu svojinu ili da ona ima ikakvu vrednost. To znači da mnogi propuštaju mogućnosti da poboljšaju svoj krajnji rezultat i rast. Studije pokazuju da kada preduzeća od samog početka vode računa o zaštiti prava intelektualne svojine postižu bolje rezultate na tržištu.

Ako je za vas pojam intelektualne svojine nepoznanica, Svetski dan intelektualne svojine 2021. prilika je da saznate kako vas prava intelektualne svojine - žigovi, dizajn, autorska prava, patenti, poslovne tajne, oznake geografskog porekla i druga prava - mogu podržati prilikom predstavljanja vaših ideja tržištu - napominju u Savetu i dopunjuju:

- Zaštitom prava intelektualne svojine možete pretvoriti ideju u poslovnu priliku, stvoriti vrednost, otvoriti nova radna mesta i proširiti asortiman proizvoda dostupnih potrošačima. Pravilnom primenom i korišćenjem intelektualne svojine uspešno poslovanje vaše kompanije se oslikava i na uspeh i napredak vaše lokalne zajednice.

Svetski dan intelektualne svojine 2021. godine takođe ističe centralnu ulogu koju Svetska organizacije za intelektualnu svojinu - WIPO i nacionalni i regionalni zavodi za intelektualnu svojinu širom sveta, igraju u stvaranju povoljnih uslova za mala i srednja preduzeća da podstaknu inovacije i kreativnost, pokrenu ekonomski oporavak i otvaranje novih radnih mesta.

Pridružite nam se u proslavi domišljatosti i kreativnosti koja stoji iza svakog malog i srednjeg preduzeća, njihove hrabrosti za promene i doprinosa kojim poboljšavaju naš svakodnevni život. Podržite svoja inovativna lokalna mala i srednja preduzeća.

Više o temi Svetskog dana intelektualne svojine možete videti na sajtu Svetske organizacije za intelektualnu svojinu – WIPO.

Aktivnosti Zavoda za intelektualnu svojine Republike Srbije u vezi sa obeležavanjem Svetskog dana intelektualne svojine pratite na sajtu Zavoda www.zis.gov.rs  kao i na društvenim mrežama Zavoda.

Izvor: Savez za saradnju nauke i privrede Privredne komore Srbije

-------------

Medijska pratnja: Novi Radio Sombor

Pročitano 147 puta

Kontakt

Venac Stepe Stepanovića 9 (kancelarija) Ivana Kosančića 19 (redakcija, sedište) 25000 Sombor, Srbija

e-mail:

office@noviradiosombor.com

Telefon: +381-25-510-16-41
Mobilni: +381-65-8-675-445

Portal:

http://noviradiosombor.com

Internet radio: Novi Radio Sombor

http://www.omiljeniradio.com/index.php/radio-uzivo-online-srbija/1130-novi-radio-sombor-uzivo-online.html 

POSTANITE SARADNICI

Svi koji želite, možete da postanete saradnici Novog Radio Sombora, bilo gde da živite i boravite.

Izaberite oblast, pošaljite vest, informaciju, fotografije.

Dobrodošli saradnici u marketingu i oglašavanju!

Javite se na e-mail:

office@noviradiosombor.com

Telefon: +381-65-8-675-445

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…