Sigurnu kuću i Sombor još jednom posetila Nj.E. Đulija Fini, ambasdorka Australije u Srbiji

* U Sigurnoj kući u Somboru juče (31. maja) je promovisana podrška ekonomskom osnaživanju ranjivih grupa u zajednici, putem prezentacije primera dobre prakse nastale saradnjom civilnog, biznis i državnog sektora.

Sigurnu kuću u Somboru, tim povodom, posetila je NJ.E. Đulija Fini ambasadorka Australije u Srbiji, a gradonačelnica Sombora Dušanka Golubović se zahvalila NJ.E. ambasadorki Fini što podržava različite projekte grada Sombora, kako u oblasti zaštite kulturnog nasleđa, tako i ekonomskog osnaživanja žena.

- Ambasadorka Australije je dala veliki doprinos i bila nam velika podrška kada je u pitanju zaštita kulturnog nasleđa. Svaki put nas je podržala u realizaciji projekta revitalizacije staparskog ćilima, podržala je tkačku koloniju koju smo organizovali sa gradom Pirotom. Takve aktivnosti i ova promocija kojoj danas prisustvujemo samo su naizgled dve različite aktivnosti, a zapravo obe se odnose na osnaživanje žena i drugih ranjivih grupa. Grad Sombor nekoliko godina radi na ekonomskom osnaživanju žena i na poboljšanju položaja drugih ranjivih grupa sa jedne strane, a sa druge strane radimo na razvoju i zaštiti kulturnog nasleđa. Radimo i na brendiranju samog grada kroz sve proizvode koji proističu iz rada na zaštiti kulturnog nasleđa i bogatstva tradicije koju kao grad imamo - podvukla je gradonačelnica i dodala da je lokalna samouprava prošle godine dala podršku projektu upošljavanja 1000 žena.

- Ovaj projekat smo podržali organizovanjem javnih radova u oblasti kulturnog nasleđa, tako što smo podržali rad radionica koje se bave proizvodnjom tradicionalnih proizvoda - navela je gradonačelnica i dodala da su radionice organizovane u selima. Golubović je navela i da je lokalna samouprava u projektu prekogranične saradnje sa Mađarskom, nekoliko somborskih sela uključila u proizvodnju lavandinog ulja.

- To su sve načini preko kojih pokušavamo da žene iz ruralnih područja i drugih ranjivih grupa uključimo u aktivnosti koje će omogućiti i njihovo ekonomsko osnaživanje i njihov generalno bolji položaj i standard. Krajnja namera je osnivanje prodavnice brendiranih lokalnih proizvoda koja bi zaokruživala autentičnost grada Sombora kao posebne i specifične sredine. Uključivanje proizvoda ranjivih grupa u ovu ponudu je od izuzetnog značaja jer time zadovoljavamo i socijalni aspekt ovakve proizvodnje - istakla je gradonačelnica Sombora Dušanka Golubović.

Ambasadorka Australije NJ.E. Fini naglasila je da joj je veliko zadovoljstvo vratiti se u Sombor, te da je srećna što ima priliku da poseti Sigurnu kuću u Somboru.

- Ovaj projekat je za nas od velikog značaja zbog nekoliko aspekata, a to su socijalna inkluzija i osnaživanje žena u ovom gradu. Od izuzetnog je značaja što je ostvarena  dobra saradnja privatnog biznis sektora, nevladinog sektora i predstavnika lokalne samouprave. Došlo je i do dobrog umrežavanja različitih udruženja iz ovog kraja što je zdravo za razvoj stanovništva - izjavila je ambasadorka Fini i istakla da Ambasada teži nastavljanju saradnje.

U Sigurnoj kući u Somboru juče su na štandovima bili izloženi proizvodi radionice socijalne franšize Bio Idea, rukovtorine udruženja žena i drugi proizvodi nastali u socijalnim i drugim radionicama koje za cilj imaju ekonomsko osnaživanje žena.

Ogranizator ove svojevrsne promocije bila je Tamara Savović, rukovodilac Sigurne kuće u Somboru uz podršku Sanide Klarić, osnivača firme Bio Idea.

Savović je istakla da je Sigurna kuća mesto za međusektorsku saradnju i umrežavanje ženskih udruženja Zapadnobačkog i Severnobačkog okrug i mesto gde ranjive kategorije društva, gde spadaju i žene žrtve porodičnog nasilja mogu da nađu svoje utočište i podrušku.

Prema rečima Sanide Klarić, ženska udruženja su vezivno tkivo na putu od osnaživanja žena do potpune ekonomske samostalnosti.

Savović i Klarić su istakle da je u Somboru potrebno obezbediti prostor za radionicu koja će omogućiti ženama žrtvama nasilja da trajno reše problem ekonomske samostalnosti.

Izvor: Poslovi informisanja i odnosa sa javnošću

Medijska pratnja: Novi Radio Sombor

Pročitano 987 puta

Kontakt

Venac Stepe Stepanovića 9 (kancelarija) Ivana Kosančića 19 (redakcija, sedište) 25000 Sombor, Srbija

e-mail:

office@noviradiosombor.com

Telefon: +381-25-510-16-41
Mobilni: +381-65-8-675-445

Portal:

http://noviradiosombor.com

Internet radio: Novi Radio Sombor

http://www.omiljeniradio.com/index.php/radio-uzivo-online-srbija/1130-novi-radio-sombor-uzivo-online.html 

POSTANITE SARADNICI

Svi koji želite, možete da postanete saradnici Novog Radio Sombora, bilo gde da živite i boravite.

Izaberite oblast, pošaljite vest, informaciju, fotografije.

Dobrodošli saradnici u marketingu i oglašavanju!

Javite se na e-mail:

office@noviradiosombor.com

Telefon: +381-65-8-675-445

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…