Lepa vest za civilni sektor u Srbiji: Uvođenje evropskih standarda u finansiranje rada udruženja
* Beograd, 3. mart 2018. godine – Vlada Republike Srbije usvojila je, na predlog Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, Uredbu o sredstvima za podsticanje programa ili nedostajućeg dela sredstava za finansiranje programa od javnog interesa koja realizuju udruženja

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić izjavio je tim povodom da se u praksi pokazala potreba da se ova oblast dodatno uredi u cilju veće transparentnosti konkursnog procesa i uvođenja evropskih standarda u finansiranje rada udruženja iz budžetskih sredstava.

Ružić je istakao da su civilni sektor, udruženja i nevladine organizacije veoma važni za naše društvo zato što artikulišu potrebe građana, od osetljivih grupa, preko potreba u oblasti kulture, sporta, zaštite životne sredine, populacione politike i unapređenja ljudskih prava. 

Istovremeno, one su i svojevrsni korektivni mehanizam koji bi svojim delovanjem trebalo da ukazuje na potrebu unapređenja postupanja državnih organa u pojedinim oblastima, ukazao je on. 

Iako je važno da država podrži njihove aktivnosti, mi ovde govorimo o novcu građana koji mora biti svrsishodno i transparentno utrošen, poručio je ministar. 

Ružić je objasnio da nova uredba obavezuje državne organe na aktivnosti radi boljeg planiranja, izbegavanja sukoba interesa, veće transparentnosti postupka dodele, ali i trošenja namenskih sredstava. 

Neke od njih su obaveza objave plana raspisivanja javnih konkursa početkom godine, elemenata javnog konkursa i utvrđivanja bližih merila i kriterijuma za vrednovanje programa, preciziran postupak odlučivanja, omogućeno uključivanje stručne javnosti u konkursni proces. 

Dodatno je uređena i kontrola utroška sredstava, a bolje je regulisana i proširena obaveza izveštavanja, kako organizacija civilnog duštva, tako i institucija. 

Vodiće se računa o tome da li je udruženje nenamenski trošilo budžetska sredstva, a precizira se i postupanje u slučaju nepravilnosti i nenamenskog utroška sredstava. 

Ministarstvo je u toku rada na ovoj uredbi, u saradnji sa Kancelarijom za saradnju sa civilnim društvom i SKGO, obavilo sveobuhvatne javne onlajn konsultacije, sa organizacijama civilnog društva i lokalnim samoupravama. 

Takođe, održalo je i niz pojedinačnih sastanaka sa predstavnicima državnih organa i nezavisnih tela.

Posebno smo ponosni na izuzetno transparentan i inkluzivan postupak rada na samom tekstu uredbe i praksi uključivanja javnosti u ranim fazama pripreme propisa koje ovo ministarstvo dosledno primenjuje u svom radu, a pre svega u oblasti ljudskih i manjinskih prava, rekao je ministar.
 
Izvor: Vlada Republike Srbije
Pročitano 1136 puta

Kontakt

Venac Stepe Stepanovića 9 (kancelarija) Ivana Kosančića 19 (redakcija, sedište) 25000 Sombor, Srbija

e-mail:

office@noviradiosombor.com

Telefon: +381-25-510-16-41
Mobilni: +381-65-8-675-445

Portal:

http://noviradiosombor.com

Internet radio: Novi Radio Sombor

http://www.omiljeniradio.com/index.php/radio-uzivo-online-srbija/1130-novi-radio-sombor-uzivo-online.html 

POSTANITE SARADNICI

Svi koji želite, možete da postanete saradnici Novog Radio Sombora, bilo gde da živite i boravite.

Izaberite oblast, pošaljite vest, informaciju, fotografije.

Dobrodošli saradnici u marketingu i oglašavanju!

Javite se na e-mail:

office@noviradiosombor.com

Telefon: +381-65-8-675-445

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…