Promovisan rezervat biosfere "Bačko Podunavlje" - somborsko područje piše nove stranice u savremenoj ekologiji

* U Somboru je, mesec dana nakon proglašenja, odnosno upisa rezervata biosfere „Bačko Podunavlje“ u UNESKO Svetsku listu rezervata biosfere, održana promocija ovog drugog rezervata biosfere u Srbiji i prvog u Vojvodini

U zdanju skupštinske sale somborske Županije, u petak, 14. jula okupili su se predstavnici opština Apatin, Odžaci, Bač, Bačka Palanka i grada Sombora na čijem području se prostire rezervat biosfere „Bačko Podunavlje“, kao i predstavnici  udruženja i organizacija koji se bave zaštitom životne sredine, ali i pojedinci čija je životna filozofija utemeljena na zdravoj prirodi i zdravoj životnoj sredini.

Ljubiteljima i čuvarima prirode obratili su se: ministar za zaštitu životne sredine Goran Trivan, Jasmina Tatarac, generalna sekretarka Komisije Republike Srbije za saradnju sa UNESKOM, Vladimir Galić, pokrajinski sekretar za urbanizam i zaštitu životne sredine, dr Biljana Panjković, direktorka Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode, Duška Dimović, direktorka WWF – Svetske organizacije za prirodu u Srbiji i domaćin promocije, gradonačelnica Sombora Dušanka Golubović koja je pozdravila prisutne i zahvalila se svim institucijama koje su se angažovale na tome da RB „Bačko Podunavlje“ bude upisan u  Svetsku listu rezervata biosfere.

- Veoma je značajno što je rezervat biosfere „Bačko Podunavlje“ upisan u svetsku listu rezervata biosfere, pod zaštitom UNESKA. To je od velikog značaja jer program „Čovek i priroda“,  u okviru kojeg je proglašen rezervat biosfere, podrazumeva jednu sinergiju između čoveka i prirode i uspostavljanje  balansa kojim se očuvanje prirode pretpostavlja funkciji održivog razvoja. Otvara nam se i mogućnost da upoznamo i iskustva onih koji su u tome otišli korak dalje i da rezervat biosfere bude tačka oslonca kada su razvojne, ekonomske šanse u pitanju - podvukla je gradonačelnica i istakla da je za lokalnu samoupravu od velikog značaja kako saradnja sa udruženjima koja se bave zaštitom životne sredine, tako i sa Ministarstvom zaštite životne sredine i pokrajinskim organima koji su i inicirali proglašenje područja „Bačkog Podunavlja“ za rezervat biosfere.

Ministar za zaštitu životne sredine Goran Trivan je istakao da se ovaj dan, 14. jul 2017. godine na simboličan način promoviše kakva Srbija može da bude.

- Ovo  je vrlo simboličan početak jedne druge filozofije, druge logike kakva Srbija može da bude. Takva Srbija je postojala i do sada, a čini mi se da samo nije viđena očima javnosti na ovaj eksplicitan način. Srbija je jedno od 40 najvrednijih područja na planeti kada je u pitanju biodiverzitet i to bogatstvo mora da se sačuva. Ne može se prepustiti samo mogućnostima lokalne samouprave ili nevladinom sektoru koji tako zdušno i sinhrono svih ovih godina pokušava da državu upozori i skrene pažnju na područja koja je potrebno zaštititi. Ministarstvo će u skladu sa mogućnostima i zakonom pomagati staranje o ovom zaštićenom području, porazgovaraćemo sa ljudima i videti kako oni mogu da funkcionišu zajedno sa staraocima i upravljačima u ovom prelepom delu naše zemlje - rekao je ministar i obećao da će ministarstvo biti spremno da lokalnoj samoupravi pomogne u svakom segmentu koji se odnosi na zaštitu životne sredine.

Dr Biljana Panjković je istakla da svako područje ne može biti rezervat biosfere.

- Postoje kriterijumi koje je UNESKO utvrdio, a jedan od osnovnih jeste da područje ima eko sisteme koji su značajni ne samo na našem, nacionalnom nivou, nego i na širem biogeografskom planu. Drugi princip je da se može izvršiti zonacija u skladu sa zonacijom rezervata biosfere i u skladu sa nacionalnim zakonodavstvom. Treći princip jeste da osim zaštićenih područja moramo imati područja koja služe za podršku i ona koja služe za razvoj, a to smo i postigli na 176.635 hektara na kojima se rezervat biosfere prostire - istakla je direktorka Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode i dodala da su prednosti od proglašenja RB „Bačko Podunavlje“ velike i za lokalno stanovništvo i biodiverzitet.

Duška Dimović, direktorka Svetske organizacije za prirodu –  WWF, istakla je da RB „Bačko Podunavlje“ ne podrazumeva samo zaštitu prirode.

- Bačko Podunavlje“ je jedna divna razvojna mogućnost koja podrazumeva ne samo zaštitu prirode već upravo harmoničan razvoj između ljudi i prirode. To je zaštita prirode - za prirodu i ljude. Ovaj rezervat  biosfere je deo svetske mreže koja podrazumeva sedamsto rezervata na svetu. Ovo za lokalno stanovništvo ne znači da će automatski, odjednom sve biti dobro, ali znači jednu razvojnu šansu. Upravo program biosfere podrazumeva uključivanje lokalnih usluga, tradicionalnog načina korišćenja zemljišta, tradicionalnih proizvoda i ono što je danas jako važno, eko turizam uz Dunav - zaključila je Duška Dimović, direktorka Svetske organizacije za prirodu.

Izvor: Poslovi informisanja i odnosa sa javnošću

Pročitano 1807 puta

       

Kontakt

Venac Stepe Stepanovića 9 (kancelarija) Ivana Kosančića 19 (redakcija, sedište) 25000 Sombor, Srbija

e-mail:

office@noviradiosombor.com

Telefon: +381-25-510-16-41
Mobilni: +381-65-8-675-445

Portal:

http://noviradiosombor.com

Internet radio: Novi Radio Sombor

http://www.omiljeniradio.com/index.php/radio-uzivo-online-srbija/1130-novi-radio-sombor-uzivo-online.html 

POSTANITE SARADNICI

Svako ko želi, može da postane saradnik Novog Radio Sombora, bilo gde da živite i boravite.

Izaberite oblast koja vam je bliska, pošaljite vest, informaciju, fotografije, istražite.

Postanite dopisnik, iz svog mesta gde trenutno ili trajno boravite, svoje države. 

Dobrodošli saradnici u marketingu, menadžmentu i oglašavanju!

Javite se na e-mail:

office@noviradiosombor.com

Telefoni: +381-65-8-675-445

+381 25 510-1641

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…