Odštampajte ovu stranicu
Kalendar hrvatskih institucija za 2022. s porukom za predstojeći popis stanovništva

* Kalendar hrvatskih institucija za 2022. s porukom za predstojeći popis stanovništva Pod naslovom »2022. godina je popisa!« hrvatske institucije i organizacije: Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata, NIU »Hrvatska riječ« i Hrvatsko nacionalno vijeće u Republici Srbiji tiskale su kalendar u kojem šalju poruku: Znam tko sam: HRVAT(ICA) / HRVATSKI JEZIK / RIMOKATOLIK

Kalendar izlazi na 12 listova na kojima se nalaze identitetske poruke hrvatskih velikana u Srbiji, kao i povijesne teme. Tako se na listovima nalazi glagoljički potpis Grgura Horvatovića, vlasnika posjeda blizu današnjeg Santova iz 1517. i toponim Hrvatsko selo na Dunavu kraj Novog Sada s početka 18. stoljeća, glasilo srijemskih Hrvata Hrvatski branik, te poruke Grgura Peštalića, bana Josipa Jelačića, Ivana Antunovića, Ante Evetovića Miroljuba, Antuna Gustava Matoša, Blaška Rajića, Miše Brajca i Balinta Vujkova, svjedočeći svoje hrvatsko nacionalno opredjeljenje.

Teme prate prigodne ilustracije. Kalendar su izradili povjesničar Vladimir Nimčević i ravnatelj ZKVH-a Tomislav Žigmanov te dizajner Darko Vuković, a tiskan je u Štampariji »Zack« u Petrovaradinu. Listovi sadrže katolički kalendar te kalendar s označenim blagdanima i praznicima koji se slave i obilježavaju u Srbiji i Hrvatskoj, kao i praznike hrvatske zajednice u Srbiji.

Kalendar će biti podijeljen svim hrvatskim udrugama kulture, a pojedinci ga mogu dobiti u Zavodu za kulturu vojvođanskih Hrvata, NIU »Hrvatska riječ« i HNV-u.

Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

(Sva autorska prava eventualnog daljeg objavljivanja ove rubrike i njenog celovitog sadržaja postavljeno na portalu Novog Radio Sombora bez upita i dozvole bilo koje strane ili pojedinca zaštićena i zadržana svim relevantnim pravnim mehanizmima)

Pročitano 302 puta
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…