Nelli Janovics Zomborból: ellopták férjemtől, ugyanazon a napon, és nagy váltságdíjat kaptam, a Busho faluban Magyarországon

* Az idén is megrendezték Mohácson a hagyományos busójárást. 2oo9 ben az UNESCO hivatalosan elismerte ezt az évszázados hagyományt. A busójárás egy tavasz váró, téltemető sokác nép szokás. 2o12 óta a mohácsi búsójárás hungarikumnak számit

Február második hetén rendezték meg az idén Mohácson a busójárást ahol a zombori Janovtis Nelli közeli barátaival is részt vett. Rengeteg élménnyel tért haza.

Egy Busót akartam lefényképezni amikor az nekem támadt a favellájával én ijedtembe hátra döltem persze csak vicc volt, de beijedtem, de az képem nem sikerült , mert elmozdultam – mesélte nekünk Janovits Nelli az új zombori rádió külső munka társa. Ami érdekes, hogy kis búsók is vannak néhol az egész család együtt fel van öltözködve.

Nagyon megható volt, amikor a Busó apuka vitte a kisbabáját a karjában igy kis korban nevelik e hagyomány ápolására Mohácson.

Tényleg fantasztikus volt a felvonulás előtt is le lehetett fényképezkedni a busókkal , akik a gyerekek haját kócolták és egyebek. Egyik meglepetés ért másiktól egy kis busó rácsapot labdákkal a fenekemre, majd mikor meglátta, hogy nevettek rám kapaszkodott háturol és ugrált.

Az egyik étel árusnál ki volt irva Vajdaság izei ahol a legnagyobb sor is volt.

Sok sok hagyományt láthatunk igya busók átkelését a Dunán, koporsó égetést és a végén a téren meggyújtották a mágját ami kolóval ért véget. Sajnos nem mindenhol birtam képet csinálni, mert nagy volt a tömeg.

A főucána régi mesterségek árultak, egy valaki kitünt közülök Ambrus Attila az az a Whiskys rabló, akiről még a Discowery ID is leközölt egy adást. Ambrus jó példa arra, hogy egyesek megérdemlik a második esélyt és jó útra térhetnek.

Rengeteg élményt éltem át jó vendégként kaptam is a busóktól a hagyomány szerint, egy másik busó a férjemtől szakitott el egy tánc erejéig. Az árak az idén igen borsósak voltak, igaz az árusoknak is sokat kellett fizetni a helyért.

Nálunk 1oogr gumicukor 8odin ott meg 25odin 1oogr.

Azt se tudtam merre járok Magyarországon vagy idehaza a tambura zen, Dzsej, Bijelo dugeme számait zenélték Magyar számot allig hallottam.

Nelli ajánlásai : Jó lenne Ambrus Attilát meghivni a zombori bográcsra, mert gyönyőrű szép agyagokat készit és jó példa, hogy ha az ember meg tud javulni. Időben kell indulni mi reggel 8 órkkor indultunk a határon nem volt akkor még tömeg, de kétsőbb majdnem 4 órát is vártak Udvari határ átkelőnél. Érdemes otthonról vinni ételt, mert a drága hely miatt az árusok se olcsók. Aki igazi karneváli hangulatra vágyik annak el kell látogatnia jövőre Mohácsra.

Ciket leadta: Az Uj Zombori Rádió

Pročitano 2186 puta
Tagovano

       

Kontakt

Venac Stepe Stepanovića 9 (kancelarija) Ivana Kosančića 19 (redakcija, sedište) 25000 Sombor, Srbija

e-mail:

office@noviradiosombor.com

Telefon: +381-25-510-16-41
Mobilni: +381-65-8-675-445

Portal:

http://noviradiosombor.com

Internet radio: Novi Radio Sombor

http://www.omiljeniradio.com/index.php/radio-uzivo-online-srbija/1130-novi-radio-sombor-uzivo-online.html 

POSTANITE SARADNICI

Svi koji želite, možete da postanete saradnici Novog Radio Sombora, bilo gde da živite i boravite.

Izaberite oblast, pošaljite vest, informaciju, fotografije.

Dobrodošli saradnici u marketingu i oglašavanju!

Javite se na e-mail:

office@noviradiosombor.com

Telefon: +381-65-8-675-445

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…