Odštampajte ovu stranicu
Otvaranje izložbe "Mikro" Sonje Bojanić u Somboru

* U utorak, 25. januara biće upriličeno svečano otvaranje izložbe “Mikro”, autorke Sonje Bojanić, u Maloj galeriji Kulturnog centra, s početkom u 19 časova

Postavka izložbe trajaće do 19. februara.

Mikro je makro Eksperiment, termin koji se vezuje uglavnom za nauku, ima važnu ulogu u umetnosti. Često je usled njegovih primena dolazilo do pomaka i proboja u stvaranju prelomnih umetničkih dela, na prvom mestu u okviru tehnologije tradicionalnih medija, zatim stvarajući poetiku istraživanja novog i drugačijeg da bi danas umetnici i naučnici bili istraživači gde se i jedni i drugi podjednako prepoznaju u svojoj težnji ka napretku i prevazilaženju determinacije u nauci i umetnosti.

Eksperiment je stvaralački postupak koji vodi i nauku i umetnost do novih saznanja. Prostor umetnosti je danas jedan hibridan prostor, kao laboratorija, gde se kombinuju i isprobavaju različite strategije i umetnički kao i neumetnički mediji. U ovoj sferi eksperimenta umetnici često istražuju esencijalna pitanja čovekovog života i smisla njegovog postojanja.

Zahvaljujući sve većoj svesnosti pojednica, pa tako i umetnika o značaju usklađivanja sa prirodom u cilju njenog očuvanja, u umetnosti je često prisutna forma Bio arta, oblast gde umetnici stvaraju u okviru spajanja bio-tehnologija i umetnosti tako što kao medij koriste različite mikroorganizme.

Posmatranje mikroorganizama kroz miroskop je polazna tačka stvaralaštva Sonje Bojanić, slike koje vidi transponuje u digitalni medij što je u skladu sa postulatima moist media, formom umetnosti gde se odvija fuzija bioloških i kompjuterskih procesa. Sama tehnološka dostignuća omogućila su nam da prirodu sagledamo drugačije, da vidimo i ono što je nevidljivo i tako pojmimo svu njenu lepotu i bogatstvo prizora koje nam nudi, samim tim i da je bolje razumemo.

Na digitalnim slikama koje dobija interveniše u cilju postizanja likovnosti, stavljajući akcenat na stvaralačku invenciju, udaljavajući se tako od samog predmeta gde on dobija drugačije značenje od onog koje ima u nauci. Ona posmatra prirodu, odnosno mikroorganizme i predstavlja ih kao estetski doživljaj, dok je u srži ovog posmatranja povezivanje sa prirodom polazeći od najsitnijih, okom nevidljivih stvari koje nam priroda pruža. Transformiše perspektivu posmatrača ali i umetnika, svesnost o postojanju i koegzistiranju toliko različitih vrsta života na planeti traži od nas da promenimo ugao gledanja.

Umesto posmatranja jedne šire slike, jer se svako kao individua različito razvija, umetnica predlaže jednu nano prespektivu, perspektivu jedinke, svejedno da li mikroorganizma ili čoveka.

(Slavica Popov, viši kustos istoričar umetnosti)

Biografija autorke: Sonja Bojanić je rođena u Novom Sadu 1975. godine. Završila je Srednju školu za dizajn Bogdan Šuput u Novom Sadu. Diplomirala je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, smer Slikarstvo u klasi profesora Jovana Rakidžića i stekla je zvanje akademski slikar i profesor likovne kulture. Zvanje master likovni umetnik stekla je 2015. godine na istom smeru u klasi vanrednog profesora Gorana Despotovskog, na predmetu Digitalna slika. Član je SULUV-a od 2016. godine, a status slobodnog umetnika ima od 2020. godine Na ITAcademy završila je kurseve Video and Sound Production i New Media Design čime ima zvanje dizajner novih medija i dizajner na produkciji videa i zvuka. Stekla je dva sertifikata na platformi za učenje coursera.org: Art: Concepts and Techniques, The Pennsylvania State University (online) i Introduction to Philosophy, The University Edinburgh (online). Takođe, poseduje i sertifikat pod nazivom In the Studio:Postwar Abstract Painting stečen na MOMA Njujork i sertifikat pod nazivom Statement of Participation Design 1o1(or Design Basics) na platformi za učenje iversity.org, Accademia di Belle Arti, Catania. 2018. i 2019. godine je bila rezident u Cite Internationale Des Artes u Parizu.

Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

(Sva autorska prava eventualnog daljeg objavljivanja ove rubrike i njenog celovitog sadžaja postavljeno na portalu Novog Radio Sombora bez upita i dozvole bilo koje strane ili pojedinca zaštićena i zadržana svim relevantnim pravnim mehanizmima

Pročitano 192 puta
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…