Sombor: Otvaranje izložbe “Uroburo”, autora Merime Fetahović

* U utorak, 18. januara, biće upriličeno svečano otvaranje izložbe “Uroburo”, autora Merime Fetahović, u Galeriji Kulturnog centra, s početkom u 19 časova. Postavka izložbe trajaće do 12. februara

Merima Fetahović - biografija / Rođena je 1979. godine u Novom Sadu. Završila je Srednju umetničku školu “Bogdan Šuput”, smer likovni tehničar. Master diploma 2004. godine na Akademiji Umetnosti u Novom Sadu, odsek vajarstvo u klasi profesora Tomislava Todorovića. Poslednjih 20 godina usavršava tradicionalnu japansku tehniku RAKU. Prelaskom u Italiju, počinje sa radom u mermeru. Do sada imala je 13 samostalnih izložbi. Izlagala je na više od 50 zajedničkih izložbi. Učesnik je mnogobrojnih simpozijuma u Evropi i Aziji. Član SULUV-a. Živi i radi u Rimu u Italiji.

~ . ~

Više o izložbi “UROBURO“

Uroburo ili uroboros je drevan simbol, prisutan u mnogim narodima i u različitim vremenima. Predstavlja zmiju ili zmaja koji sam sebi grize rep formirajući krug bez početka i kraja. Naizgled nepokretan ali u večnom pokretu, predstavlja snagu koja proždire i obnavlja samu sebe, univerzalnu energiju koja se neprestano troši i obnavlja, cikličnost prirode stvari, koje iznova počinju od početka, nakon što su dostigle svoj kraj. Stoga simbolizuje jedinstvo, celinu celine, beskonačnost, večnost, ciklično vreme, besmrtnost i savršenstvo.

'Polazeci iz lične perspektive poimanja i osećanja sveta koji me okruzuje i koji nosim u sebi želim da se predstavim somborskoj publici sa skulpturalnom instalacijom “Uroburo” sastavljena od preko 150 elemenata. Biti deo nečega nezamislivo raznolikog, velikog, nepoznatog, zastrašujučeg i prelepog u isto vreme. Zar nije to onaj divan i nevin osećaj koji nam je bio svojstven kad smo bili deca? Prirodnost, intuicija i povezanost, nezakomplikovana znanjem i naučenim socijalnim vrednostima. Glina kao noseći materijal za rad nije slučajna. Glina tj. zemlja (iz koje smo stvoreni i u koju ćemo se vratiti) nastala sporim sedimentiranjem stena vulkanskog porekla kroz hemijski proces raspadanja materije. Raspadanjem prelazi u stvaranje nove materije, iznova i iznova… točak beskrajnog rađanja. Maske (forme lica) su dobijene uzimanjem preciznog gipsanog negativa. Kvečovanjem tj. utiskivanjem gline svaki put sa drugačijim reljefom je postignuta razlika između svakog pojedinačnog otiska ostvarujući neponovljivu i unikatnu formu. Maske (forme lica) predstavljaju “Nas” toliko različite, a u biti veoma slične. Nezainteresovanost prirode za naše poreklo, boju, i rasu nam upućuje jasnu poruku o ne / važnosti ovih argumenata. Skulpturalna kompozicija odiše jasnim i čitkim stvaralačkim namerama, a repeticijom i ujedinjenošću 150 elemenata dobija monumentalni izgled. Unutrašnji mir i prihvatanje sveta takvog kakav jeste vekovima. Pre i posle mene' (Merima Fehatović)

Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

(Sva autorska prava eventualnog daljeg objavljivanja ove rubrike i njenog celovitog sadžaja postavljeno na portalu Novog Radio Sombora bez upita i dozvole bilo koje strane ili pojedinca zaštićena i zadržana svim relevantnim pravnim mehanizmima)

Pročitano 580 puta

       

Kontakt

Venac Stepe Stepanovića 9 (kancelarija) Ivana Kosančića 19 (redakcija, sedište) 25000 Sombor, Srbija

e-mail:

office@noviradiosombor.com

Telefon: +381-25-510-16-41
Mobilni: +381-65-8-675-445

Portal:

http://noviradiosombor.com

Internet radio: Novi Radio Sombor

http://www.omiljeniradio.com/index.php/radio-uzivo-online-srbija/1130-novi-radio-sombor-uzivo-online.html 

POSTANITE SARADNICI

Svi koji želite, možete da postanete saradnici Novog Radio Sombora, bilo gde da živite i boravite.

Izaberite oblast, pošaljite vest, informaciju, fotografije.

Dobrodošli saradnici u marketingu i oglašavanju!

Javite se na e-mail:

office@noviradiosombor.com

Telefon: +381-65-8-675-445

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…