Odštampajte ovu stranicu
NPS: Uspešno realizovan projekat „Digitalizacija arhive Narodnog pozorišta Sombor"

* Digitalizacija arhive Narodnog pozorišta Sombor projekat je koji je finansijski podržan od strane Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i na koji su kako navode, posebno ponosni jer je to prvi korak ka velikom cilju - arhivu dostojnom našeg Teatra, napominju

Pre pristizanja sredstava, zaposleni Narodnog pozorišta Sombor pripremili su građu i sopstvenim kapacitetima osposobili prostoriju za Arhiv. Odobravanjem sredstava za projekat Digitalizacija arhive Narodnog pozorišta Sombor u velikoj meri su ostvareni planirani ciljevi - digitalizacija postojeće bogate arhivske građe Narodnog pozorišta Sombor - dramskih tekstova, fotografija iz predstava, flajera, plakata; što ujedno podrazumeva i zaštitu objekata digitalizovanog savremenog stvaralaštva, njihovo dugotrajno čuvanje.

U februaru 2021. godine, pristigla je oprema i realizovana je obuka za rad. Potom odmah, u martu, otpočeo je rad na digitalizaciji arhivske građe, a čitav proces mogao je bude praćen putem društvenih mreža somborskog pozorišta.

- Drago nam je što ste bili uz naše #priceizarhiva jer istorija našeg Teatra je istorija svih naših sugrađana i istorija našeg grada. Zahvaljujući finansijskoj podršci Minstarstva kulture i informisanja omogućeno je stvaranje nove i dopuna postojeće arhivske građe - zahvaljuju se u somborskoj nagradama, ovenčanoj kući.

Pripremljena je građa - materijal za 372 predstave Narodnog pozorišta Sombor, od čega ukupno 13.000 fotografija. U okviru projekta Digitalizacija arhive Narodnog pozorišta Sombor, digitalizovano je 4.000 fotografija. Deo digitalizovane arhivske građe dostupan je na Pretraživaču kulturnog nasleđa Republike Srbije.

Narodno pozorište Sombor otpočelo je u 2020. godini veoma važan i obiman posao, a u planu su i kontinuirana prijavljivanja na konkurse, sa projektima kojima bi Narodno pozorište Sombor omogućilo kontinuirani rad arhiva, neophodan za svakodnevni rad svakog profesionalnog Teatra.

Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

(Sva autorska prava eventualnog daljeg objavljivanja ove rubrike i njenog celovitog sadžaja postavljeno na portalu Novog Radio Sombora bez upita i dozvole bilo koje strane ili pojedinca zaštićena i zadržana svim relevantnim pravnim mehanizmima)

Pročitano 192 puta
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…