NPS: Uspešno realizovan projekat „Digitalizacija arhive Narodnog pozorišta Sombor"

* Digitalizacija arhive Narodnog pozorišta Sombor projekat je koji je finansijski podržan od strane Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i na koji su kako navode, posebno ponosni jer je to prvi korak ka velikom cilju - arhivu dostojnom našeg Teatra, napominju

Pre pristizanja sredstava, zaposleni Narodnog pozorišta Sombor pripremili su građu i sopstvenim kapacitetima osposobili prostoriju za Arhiv. Odobravanjem sredstava za projekat Digitalizacija arhive Narodnog pozorišta Sombor u velikoj meri su ostvareni planirani ciljevi - digitalizacija postojeće bogate arhivske građe Narodnog pozorišta Sombor - dramskih tekstova, fotografija iz predstava, flajera, plakata; što ujedno podrazumeva i zaštitu objekata digitalizovanog savremenog stvaralaštva, njihovo dugotrajno čuvanje.

U februaru 2021. godine, pristigla je oprema i realizovana je obuka za rad. Potom odmah, u martu, otpočeo je rad na digitalizaciji arhivske građe, a čitav proces mogao je bude praćen putem društvenih mreža somborskog pozorišta.

- Drago nam je što ste bili uz naše #priceizarhiva jer istorija našeg Teatra je istorija svih naših sugrađana i istorija našeg grada. Zahvaljujući finansijskoj podršci Minstarstva kulture i informisanja omogućeno je stvaranje nove i dopuna postojeće arhivske građe - zahvaljuju se u somborskoj nagradama, ovenčanoj kući.

Pripremljena je građa - materijal za 372 predstave Narodnog pozorišta Sombor, od čega ukupno 13.000 fotografija. U okviru projekta Digitalizacija arhive Narodnog pozorišta Sombor, digitalizovano je 4.000 fotografija. Deo digitalizovane arhivske građe dostupan je na Pretraživaču kulturnog nasleđa Republike Srbije.

Narodno pozorište Sombor otpočelo je u 2020. godini veoma važan i obiman posao, a u planu su i kontinuirana prijavljivanja na konkurse, sa projektima kojima bi Narodno pozorište Sombor omogućilo kontinuirani rad arhiva, neophodan za svakodnevni rad svakog profesionalnog Teatra.

Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

(Sva autorska prava eventualnog daljeg objavljivanja ove rubrike i njenog celovitog sadžaja postavljeno na portalu Novog Radio Sombora bez upita i dozvole bilo koje strane ili pojedinca zaštićena i zadržana svim relevantnim pravnim mehanizmima)

Pročitano 359 puta

       

Kontakt

Venac Stepe Stepanovića 9 (kancelarija) Ivana Kosančića 19 (redakcija, sedište) 25000 Sombor, Srbija

e-mail:

office@noviradiosombor.com

Telefon: +381-25-510-16-41
Mobilni: +381-65-8-675-445

Portal:

http://noviradiosombor.com

Internet radio: Novi Radio Sombor

http://www.omiljeniradio.com/index.php/radio-uzivo-online-srbija/1130-novi-radio-sombor-uzivo-online.html 

POSTANITE SARADNICI

Svi koji želite, možete da postanete saradnici Novog Radio Sombora, bilo gde da živite i boravite.

Izaberite oblast, pošaljite vest, informaciju, fotografije.

Dobrodošli saradnici u marketingu i oglašavanju!

Javite se na e-mail:

office@noviradiosombor.com

Telefon: +381-65-8-675-445

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…