Najavljujemo / Otvaranje izložbe “Beskompromisna”, autora Dušana Junačkova

* U utorak, 26. oktobra, biće upriličeno svečano otvaranje izložbe “Beskompromisna”, autora Dušana Junačkova u Velikoj galeriji Kulturnog centra “Laza Kostić” Sombor, s početkom u 18 časova

Postavka izložbe trajaće do 13. novembra.

Nešto više o izložbi:

Slikarstvo Dušana Junačkova može podsetiti na tipološke odlike istorijskog enformela kao i na neoenformel posmodernističkih 80-ih godina prošlog veka.

No, zapravo, slikarstvo Dušana Junačkova nije ni jedno niti drugo, nego je reč o jednoj specifičnoj savremenoj slikarskoj poziciji na kojoj njihov autor proverava i potvrđuje krajnju mogućnost samoodržanja nereferencijalne slike uprkos gotovo iluzornoj šansi u opstanak takvog slikarstva u uslovima umetnosti u vremenu ekspanzije masovnih medija.

Ukoliko, drugim rečima, slikarstvo danas uopšte može da opstane nezavisno od upliva ekspanzije masovnih medija onda je to pre svega ukoliko uspe da mu ništa izvan sebe samoga ne treba, ukoliko je upravo kao slikarstvo dovoljno samom sebi, najzad ukoliko slikar kao svoju bitnu vokaciju želi da brani i uspeva da sačuva samosvojnost i samostalnost sopstvene umetnosti.

Gledalac, kada se zatekne suočen i okružen ovim golemim površinama, oseti da je izložen ne samo fizičkom nego pre psihološkom udaru nepodnošljivog crnila, što ga dovodi do stanja u kojem ne može da se otme utisku gotovo zastrašujućeg emocionalnog šoka.

Pre svih neizbežno se nameće sveprisutno crno sa svim svojim pojavnim stanjima i simboličkim potencijalima: crno kao crnilo zemlje crnice, crno uglja, mulja, blata, magme, lave; ali i crno kao tamna noć, tmina, kao suprotnost danu i svetlosti.

Koliko slika kao konačni cilj, Junačkovu je jednako važan i sam proces slikanja, vreme provedeno pri nastanku slike, kretanje i hodanje po njenoj površini na tlu dok slika nastaje, poput svojevrsnog performansa, koji, umesto da se odvija pred drugima i završi se lišen finalnog fizičkog objekta, nastavlja da traje i dovršava se u slici kao posledici i rezultatu takvog umetničkog čina i činjenja.

Prof. dr Jerko Denegri, istoričar umetnosti

Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor
(Sva autorska prava eventualnog daljeg objavljivanja ove rubrike i njenog celovitog sadržaja postavljeno na portalu Novog Radio Sombora bez upita i dozvole bilo koje strane ili pojedinca zaštićena i zadržana svim relevantnim pravnim mehanizmima)
Pročitano 120 puta

Kontakt

Venac Stepe Stepanovića 9 (kancelarija) Ivana Kosančića 19 (redakcija, sedište) 25000 Sombor, Srbija

e-mail:

office@noviradiosombor.com

Telefon: +381-25-510-16-41
Mobilni: +381-65-8-675-445

Portal:

http://noviradiosombor.com

Internet radio: Novi Radio Sombor

http://www.omiljeniradio.com/index.php/radio-uzivo-online-srbija/1130-novi-radio-sombor-uzivo-online.html 

POSTANITE SARADNICI

Svi koji želite, možete da postanete saradnici Novog Radio Sombora, bilo gde da živite i boravite.

Izaberite oblast, pošaljite vest, informaciju, fotografije.

Dobrodošli saradnici u marketingu i oglašavanju!

Javite se na e-mail:

office@noviradiosombor.com

Telefon: +381-65-8-675-445

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…