Odštampajte ovu stranicu
Iz posebnog ugla: O izložbi Hidden in the game

* Mnogo je aspekata sa kojih bi se mogla razmatrati izložba Hidden in the game umatničkog para Vesne Pavlović i Gorskog Kabadaje. Umetnici su izložili jedanaest raznovrsnih umetničkih instalacija: skulptura različitih materijala, kolaža, slika kombinovane tehnike, asamblaža, i pri tom, sve uklopili u jednu višeznačnu celinu

Kada bi postavku posmatrali sa aspekta ludizma, onda bi jasna asocijacija vodila do poimanja umetnosti kao igre. To bi dalje vodilo svim onim elementima koji čine igru u njenom najizvornijem obliku: svetu fantazije, slobode, neizvesnosti, spektakla, pa sve do savremenog koncepta zatvorenih kibernetskih prostora u kome je igra strogo shvaćena kao transfer višedimenzionalne stvarnosti u dvodimenzionalnu hiperrealnost. Ipak, s obzirom da umetnici namerno i smisleno upućuju na neke nama poznate priče i pesme (1001 spermatozoid od voska - Kabadaja ili 50 omota za ploče - Pavlović) postaje jasno da je koncept igre, imperativ - baš onakav kakvim ga zamišljaju svi oni koji igrom dolaze do najneverovatnijih, da ne kažemo, najozbiljnjijih rešenja - onih rešenja koja vode pozitivnim didaktičkim iskustvima. Ozbiljnost njihove kreacije, izraza, originalnosti, slojevitosti, posvećenosti jeste na istom onom nivou na kojoj se nalazi najdublje promišljena i doživljena emocija: u igri. U tom smislu, u takvoj igri, svaki dan dolazi kao savršeno-svršeni delić jednog života: baš kao dečiji dan. Sakriveni u igri su dvoje umetnika koji nas pozivaju da sednemo za sto Čoveče, ne ljuti se (Kabadaja) i to baš u tom svetu koji je pun nekih začudnih ljudi koji se stalno nešto ljute.

Prefinjenost umetnosti shvaćene kao igre, pruža onoliko interpretacija koliko je učesnika. Naravno, nije bitna pobeda, koliko je bitno učestvovati, jer Sakriveni u igri vrlo promišljeno ne donose ni jednu medalju: ako je izložba zamišljena kao da smo svi deo igre, i ako u igri nema medalja, shodno tome, didaktički/pobednički momenat leži u neponavljanju istih grešaka. Cizeliranosti svakog detalja, posvećenost, pa i beskompromisnost kada je u pitanju tradicionalni umetnički diskurs jeste u najdirektnijoj suprotnosti sa hiperrealnim prostorima savremenog posttehnološkog diskursa. Drugim rečima, insistirajući na tradicionalnim umetničkim vrednostima, umetnici insistiraju na otvorenom konceptu kreativnosti, kombinatorici, reakciji... nasuprot zatvorenom/konačnom konceptu oličenog u statičnosti kroz permanentnu dostupnost informacija.

Vrlo česta upotreba odbačenih predmeta (limenke piva, Kabadaja) pretvorena je u novi koncept: razmeštanjem slovnih znakova sriču se nove reči i prave nove rečenice, koje opet u daljim interpretacijama i načinu čitanja tvore nove izraze karakteristične svakom pojedincu. Prikazi evergrin studijskih albuma (Pavlović) simultano sa bistama u terakoti (Kabadaja) podseća na šahovska polja u kome je svaki predsavljeni detalj isti, a tako različit: isti po velični (svi su jednaki), a različit po izrazu. Ako pogledamo dalje, 1001 mala glazirana semenka (Kabadaja) i 1001 spermatozoid od voska na staklenom stolu od maslinovih nogu jasno aludiraju na potentnost/plodnost kreacije i imaginacije kroz igru. U toj igri, kroz izložbu Hidden in the game, umetnici su, čini se, na najprimereniji način ukazali na najvažniju igru: raznovrsna, ali jasna simbolika više puta ponovljena (šest strelica u obliku spermatozoida, razmeštenih tako da gađa centar sfernog oblika ploče, Pavlović) pruža uvid u jednu moguću genetsku kombinatoriku. Drugim rečima, umetnici su lepo odigrali najvažniju igru u kojoj seme, kada padne na plodno tle, predaje genetski materijal i pol, tj. direktno, igrom učestvuje u stvaranju, jednog dana takođe zrele jedinke, spremne na dalju igru... Time efemernost spektakla jedne igre, apsurdno, dostiže svoju beskonačnost.

Za Novi Radio Sombor, piše: Slađana Dragičević Trošić, istoričarka umetnosti

Medijska pažnja, podrška i pratnja: Novi Radio Sombor
(Sva autorska prava eventualnog daljeg objavljivanja ove rubrike i njenog celovitog sadržaja postavljeno na portalu Novog Radio Sombora bez upita i dozvole bilo koje strane ili pojedinca zaštićena i zadržana svim relevantnim pravnim mehanizmima) 
Pročitano 634 puta
Tagovano
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…