Ne propustite: “Black carbon” izložba dr Jasne Jovanov i dr Anne Novakov u Velikoj sali Kulturnog centra “Laza Kostić” Sombor
* Otvaranje izložbe “Black carbon” dr Jasne Jovanov i dr Anne Novakov biće upriličeno u četvrtak, 9. septembra u 19 časova u Velikoj sali Kulturnog centra “Laza Kostić” Sombor (Venac Radomira Putnika 2). Postavka izložbe trajaće do 24. septembra

Multimedijalna izložba, autorski projekat dr Jasne Jovanov i dr Anne Novakov (kćerke Tihomira Novakova), predstavlja jedan od inovativnih naučno-umetničkih projekata koji koriste umetnost kako bi ukazali i na globalne klimatske promene.

U nastavku teksta, više detalja o poznatom srpsko-američkom fizičaru koji je, u osamdesetim godinama prošlog veka odredio termin Black Carbon. 

Tihomir Novakov je rođen u Somboru, a zajedno sa drugovima iz detinjstva Stevanom Koičkim (1929–2007) i Bogdanom Maglićem (1928–2017) pohađao somborsku Gimnaziju “Veljko Petrović”, s njima je ostao u prijateljskim vezama do kraja života, dok su sva trojica istovremeno postajali vodeća naučna imena u svojim oblastima.

Novakov je doktorirao na Beogradskom univerzitetu a post-doktorske studije je završio u oblasti nuklearne fizike na Nobelovom istitutu u Švedskoj. Tokom šeste decenije 20. veka započeo je profesuru na Beogradskom univerzitetu, kao i istraživačku karijeru na Nuklearnom istitutu u Vinči. Na poziv Univesity of California, Berkley, Novakov je 1963. godine otišao u SAD.

Radeći kao istraživač u Lavrence Berkley National Laboratory dao je revolucionarni doprinos na polju proučavanja životne sredine. Jedno od njegovih otkrića je prepoznavanje klimatskih promena, kontrola vazdušnog zagađenja, globalno zagrevanje, čađ i Black Carbon. U istraživanjima je sarađivao s istraživačima iz Austrije, Kine, Porto Rika i mnogih drugih delova sveta.

Kao počasni član Srpske akademije nauka i umetnosti, kao i Akademije nauka i umetnosti Austrije, Novakov se zalagao za početak istraživanja kritičnih problema zagađenja čovekove sredine.

Do kraja života je uvek s ponosom sebe nazivao srpskim Amerikancem s dubokim korenima u Vojvodini - regionu čiji je predeo i način života uvek nosio u srcu. Tihomir Novakov je rođen 16. marta 1929. u Somboru, preminuo 2. januara 2015. u Kensingtonu, Kalifornija, Sjedinjene Američke Države. 

Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor
(Sva autorska prava eventualnog daljeg objavljivanja ove rubrike i njenog celovitog sadržaja postavljeno na portalu Novog Radio Sombora bez upita i dozvole bilo koje strane ili pojedinca zaštićena i zadržana svim relevantnim pravnim mehanizmima!)
Pročitano 793 puta

       

Kontakt

Venac Stepe Stepanovića 9 (kancelarija) Ivana Kosančića 19 (redakcija, sedište) 25000 Sombor, Srbija

e-mail:

office@noviradiosombor.com

Telefon: +381-25-510-16-41
Mobilni: +381-65-8-675-445

Portal:

http://noviradiosombor.com

Internet radio: Novi Radio Sombor

http://www.omiljeniradio.com/index.php/radio-uzivo-online-srbija/1130-novi-radio-sombor-uzivo-online.html 

POSTANITE SARADNICI

Svako ko želi, može da postane saradnik Novog Radio Sombora, bilo gde da živite i boravite.

Izaberite oblast koja vam je bliska, pošaljite vest, informaciju, fotografije, istražite.

Postanite dopisnik, iz svog mesta gde trenutno ili trajno boravite, svoje države. 

Dobrodošli saradnici u marketingu, menadžmentu i oglašavanju!

Javite se na e-mail:

office@noviradiosombor.com

Telefoni: +381-65-8-675-445

+381 25 510-1641

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…