Najnovije

 

U Muzeju Podunavskih Švaba juče je otvorena prva samostalna izložba Udruženja žena „Staparska ruža“. Posle šest godina rada Udruženje je u saradnji sa Gradskim muzejom Sombor, a uz podršku Grada Sombora, predstavilo svoje autentične proizvode sa tradicionalnim motivom ruže

U ime UŽ „Staparska ruža“ Mira Kovačev predstavila je tkalje, kao i njihove radove koji su izloženi na izložbi:

  • Uzeli smo da na savremen način prikažemo ovo što radimo, imamo torbe, imamo papuče, imamo novčanike i mogu da se pohvalim da je Ruža posle 50 godina izatkala prvi veliki ćilim dimenzija 1,4m sa 1,8m“.

Direktor Gradskog muzeja Sombor David Firanj istakao je dugogodišnju saradnju koju Muzej ima sa Udruženjem žena iz Stapara na očuvanju tradicije ovog podneblja: – Staparska ruža je revitalizovala staparski ćilim kao autentičan brend posle šezdesetogodišnje pauze, a samim tim i tkački zanat.

Izložbu je zvanično otvorio Palimir Tot, zamenik pokrajinskog sekretara za privredu i turizam. On je naglasio kako je rad staparskog Udruženja žena od velike važnosti za očuvanje tradicije u Vojvodini:  – Ovde podržavamo tradiciju i pokazujemo kako se nekada živelo u Vojvodini, ali isto tako ekonomski osnažujemo žene da budu samostalnije, da budu preduzetnice i da se bave onim što vole.

Predstavnica Grada Sombora na otvaranju izložbe bila je pomoćnica gradonačelnika za oblast turizma i ekonomskog razvoja Jovana Miljević.

Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

 

Tagovi: , , , , , ,

Povezani članci

Protest javnog sektora: Za veće plate i dostojanstvo profesije
RZS: Cene proizvoda i usluga lične potrošnje povećane za blizu dva odsto

Kategorije

Izbornik