* Sedmi Somborski književni festival, održan 13. i 14. maja u organizaciji Gradske biblioteke „Karlo Bijelicki“ i Udruženja građana „Somborski književni festival“, i uz podršku Grada Sombora, Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama, i kompanije Gomex, ostaće po mnogo čemu u pamćenju

U petak, 13. maja, upriličeno je svečano otvaranje na kojem su se publici obratili Nataša Turkić, direktorka Biblioteke, i direktor Festivala, Tamara Babić. Nakon otvaranja usledila je dodela nagrade na konkursu za drugu knjigu autora mlađih od trideset pet godina, koja se sastoji iz štampanja nagrađenog rukopisa i diplome. Ove godine nagrađena je zbirka kratkih priča Osma Aleksandra Tanurdžića koji je publici pročitao odlomak iz knjige.

Gosti prvog dana festivala bili su pisci Vladimir Kopicl i Radivoj Šajtinac, koji su se somborskoj publici predstavili čitanjem svoje proze i kroz razgovor sa Draganom Babićem. Oni su govorili o svom stvaralaštvu, odnosu proze i poezije u svom radu, važnosti književnih manifestacija festivalskog tipa i održavanju književnog života u sredinama kao što je Sombor. Takođe, oni su čitali odlomke iz svojih pesničkih knjiga i romana, kao i naglasili neke naredne planove u radu.

Drugog dana festivala, 22. maja, gosti su bili Sonja Veselinović i Branko Ćurčić, a oni su, nakon čitanja svojih pesničkih i proznih odlomaka, u razgovoru sa Tamarom Babić govorili o svojoj generaciji, važnostima konkursa za prve i druge knjige, odnosu koji imaju sa svojim čitaocima i književnim saradnicima. Uz to, govorili su o poziciji književnosti u današnjem trenutku i komentarisali svoje dosadašnje iskustvo na polju književnih nagrada i priznanja.

Ovogodišnji Somborski književni festival održan je u dvorištu Dečjeg odeljenja Gradske biblioteke. Festival je takođe, prenošen uživo na Fejsbuk stranici Somborskog književnog festivala.

- U dodatku, galerija fotografija (Dejan Podlipec) - 

Beleži: Gorana Koporan

Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

(Sva autorska prava eventualnog daljeg objavljivanja ove rubrike i njenog celovitog sadržaja postavljeno na portalu Novog Radio Sombora bez upita i dozvole bilo koje strane ili pojedinca zaštićena i zadržana svim relevantnim pravnim mehanizmima)

nedelja, 22 maj 2022 19:55

WWF:WEEKLY ROUND-UP 22ND MAY

 

PROGRESS FOR BIODIVERSITY

 

The good news is that we can make progress to restore biodiversity – and we have! Take our rivers for example. Just this week a report revealed that 2021 was a record breaking year for dam removals in Europe, which will help bring life back to rivers and build resilience.

THE PEOPLE PROTECTING BIODIVERSITY

 

Although they comprise less than 5% of the world population, Indigenous peoples protect 80% of the Earth’s biodiversity. For people and nature, strong support for and alliances with these traditional custodians of nature are vital, fully recognizing and formalizing their roles and rights:

DISCOVERING BIODIVERSITY

 

Throughout centuries of exploration, humans have made note of lots of plants and animals. But did you know we actually don’t know how many distinct species we have on Earth? That means there’s still heaps of species we haven’t come across yet. And researchers are constantly describing new-to-science species:

PHOTOS OF NATURE

 

To wrap up Biodiversity Day, we want to spotlight some of this week’s must-see images of nature, which feature a beautiful variety of animals and plants. These are a reminder of not just how awe-inspiring different species are, but also illustrate what it means when we say biodiversity:

 

 

Media attention and coverage: Novi Radio Sombor

(All copyrights of any further publication of this section and its entire content posted on the portal of Novi Radio Sombor without the request and permission of any party or individual are protected and retained by all relevant legal mechanisms)

accompanied by: Srdjan Acanski, B.Sc.

*Korisnica specijalizovanog portala Limundo maja79 otvorila je aukcijske postupke za prodaju potpisanog dresa, dve majice, kačket i nba čarape. Stvari je za potrebe humanitarne akcije poklonila porodica Jokić.

 

Aukcije su pokrenute na Limundo profilu, za pomoć Peđi Maćušu, članu somborskog benda "Neozbiljni pesimisti". (https://www.budihuman.rs/sr/korisnik/1222/pedja-macus)

 

 
 

Media attention and coverage: Novi Radio Sombor

(All copyrights of any further publication of this section and its entire content posted on the portal of Novi Radio Sombor without the request and permission of any party or individual are protected and retained by all relevant legal mechanisms)

accompanied by: Srdjan Acanski, B.Sc.

*Podrška sprovođenju zelene agende, unapređenje uslova za investiranje i izgradnju i unapređenje kvaliteta donošenja propisa,tri su ključna reformska prioriteta od ukupno 12 koje su izabrali članovi NALED-a u strateškom planuza period 2022-2025 koji je javnosti predstavljen na današnjoj završnoj svečanoj sednici XVI godišnje Skupštine organizacije.

Među prioritetima koje će NALED zagovarati u narednim godinama su i dalji razvoj eUprave i ePoslovanja, suzbijanje sive ekonomije, unapređenje javnih finansija, donošenje i sprovođenje mera za razvoj preduzetništva i inovacija,podrška privredi na lokalu, podsticanje regionalne saradnje, kao i EU integracija u oblastima značajnim za privredu, razvoj zdravstva, poljoprivrede i prehrambene industrije.

Predsednik Upravnog odbora NALED-a Vladislav Cvetković istakao je da su iza organizacije četiri uspešne godine tokom kojih je svake godine u proseku realizovano 92% aktivnosti iz prethodnog strateškog plana i da je NALED doprineo sprovođenju velikih, sistemskih reformi, kao što su uvođenje sistema eŠalter, unapređenje elektronskih građevinskih dozvola, reforma sezonskog rada u poljoprivredi, eInspektor i eFakture i pokrenute su nove poputrazvoja Programa digitalizacije zdravstva, sistema eAgrar i eProstor.

Pokrenut je i niz važnih inicijativa kao što su pilot projekti za upravljanje različitim vrstama otpada, programa podrške inovacijama StarTech i Nacionalne inicijative za bezgotovinsko plaćanje, kroz koji je podržano uvođenje eFiskalizacije i bezgotovinskog plaćanja na 25.000 lokacija malih trgovaca i institucija.

- Samo tokom 2021. naš stručni tim je radio na sprovođenju čak 44 projekta za unapređenje uslova poslovanja i ekonomski razvoj, uz podršku međunarodnih donatora i naših članova. Sa željom da ove rezultate ponovimo i u godinama koje dolaze, na osnovu analiza i sagledavanja okruženja, kroz proces konsultacija sa članstvom, partnerima, civilnim društvom, medijima i zaposlenima kreirali smo novu strategiju razvoja do 2025. Definisali smo 12 ciljeva grupisanih u dve oblasti odnosno nivoa delovanja – horizontalni i vertikalni, kojim se obezbeđuje unapređenje javnih politika i usluga u različitim sektorima, na lokalnom, nacionalnom i regionalnom nivou, a sve to pod okriljem EU integracija –rekao je Cvetković.

NALED danas broji 316 članova iz redova privrede, lokalnih samouprava i organizacija civilnog društva koji direktno doprinose osmišljavanju i realizaciji reformskih inicijativa u okviru šest tematskih saveza – za fer konkurenciju, eUpravu, zaštitu životne sredine, imovinu i investicije, hranu i poljoprivredu i zdravstvo, a od prošle godine novi član NALED porodice je i BFC klub, telo koje trenutno okuplja 25 gradova i opština sa povoljnim poslovnim okruženjem. U protekloj godini, NALED je bio član 30 radnih grupa
Vlade Srbije za izradu strategija, zakona i podzakonskih akata.

- Veliki rad NALED-a je jedan od glavnih razloga zašto je Srbija viđena kao dobro mesto za poslovanje. Dokaz za to su sve veće direktne strane investicije. Postoji razlog zašto je u poslednjih pet godina Srbija privukla oko polovine stranih investicija u regionu. Drago mi je da istaknem i da su u prethodnih pet godina direktne investicije iz SAD dostigle više od četiri milijarde dolara i nastavljaju da rastu. Ali, Srbija ne može da se osloni samo na skorašnja pobošljanja. Održivost rasta na dugi rok zahteva dalju posvećenost reformama koje doprinose punom usklađivanju Srbije sa EU – izjavio jeambasador SADKristofer Hil.

XVI godišnjoj Skupštini NALED prisustvovali su i predstavnici Vlade Srbije, ministarke Tatjana Matić, Marija Obradović i Anđelka Atanasković i ministar Tomislav Momirović, institucija zaduženih za unapređenje uslova poslovanja i donatorskih organizacija koje su podržale reforme – USAID, GIZ, EU, EBRD, SIDA, Britanska ambasada, Svetska banka i UNDP.


Priznanja NALED strela  za doprinos ekonomskom razvoju

Na XVI Skupštini NALED-a tradicionalno su dodeljena godišnja priznanja NALED Strela ključnim partnerima iz međunarodne zajednice za doprinos ekonomskom razvoju Srbije i angažovanje na polju unapređenja privrednog ambijenta.

Glavna savetnica Evropske banke za obnovu i razvoj u Srbiji Jelena Ćirković nagrađena je za podršku reformi inspekcija, pokretanjem sistemaeInspektor kojije umrežio više od 40 republičkih inspekcija, kao i osnivanje Jedinstvenog kontakt centraza prijavljivanje sive ekonomije koji godišnje primi i obradioko 20.000 predstavki. Priznanje je zaslužila i za podršku incijativieGrađanin koja je pomogla popularizacijuusluga eUprave u 140 lokalnih samouprava, kao i za razvoj platforme za elektronsku registraciju poljoprivrednih gazdinstava i podnošenje zahteva za subvencije (eAgrar).

Ambasador Belgije Kun Adamistakao se proteklih godina kao aktivni zagovornik lokalnog razvoja i kulturnog turizma u Srbiji. Prihvativši ulogu pokrovitelja Etno mreže i učešćem u aktivnostima na očuvanju kulturnog nasleđa podržaoje NALED-ove napore na osnaživanju ženskog preduzetništva i društveno – ekonomske afirmacije žena sa sela koje se bave izradom tradicionalnih rukotvorina, čime je zaslužio priznanje NALED Strela.

 

 

 

 

 

Media attention and coverage: Novi Radio Sombor

(All copyrights of any further publication of this section and its entire content posted on the portal of Novi Radio Sombor without the request and permission of any party or individual are protected and retained by all relevant legal mechanisms)

accompanied by: Srdjan Acanski, B.Sc.

*Trag fondacija Vas sa velikim zadovoljstvom poziva da prisustvujete online događaju koji će se održati u sredu 25.05.2022. godine u periodu od 15.00 do 16.30 časova (Zoom aplikacija).

Povod za ovaj događaj je novi konkurs na programu „Fondacija našeg kraja" za izbor neformalnih grupa građana iz zajednica koje su zaintersovane da osnuju lokalnu fondaciju. Zahvaljujući ovom programu i radu u prethodne dve godine, Niš, Pančevo i Stara Pazova su dobile svoje nezavisne lokalne fondacije i do sada su podržale 35 inicijativa u svojim zajednicama.

Kroz program „Fondacija našeg kraja - Zajednica se pita!" svim neformalnim grupama koje budu izabrane Trag fondacija će pružiti edukativnu, mentorsku i finansijsku podršku, kao i okvir za saradnju sa drugim fondacijama u zemlji i regionu.

Ukoliko želite da učestvujete na događaju, molimo da se prijavite putem linka https://bit.ly/SaznajZastoLokalnaZajednicaTrebaDaSePita do samog događaja a, odmah potom, dobijate i link za sam događaj.

Na događaju učestvuju:

  • Marija Mitrović, direktorka programa filantropije i partnerstava Trag fondacije;
  • Vjekoslav Vuković, savetnik za razvoj kapaciteta Trag fondacije;
  • Nikola Rajković, Lokalna fondacija Stara Pazova;
  • Predrag Mijalković, Lokalna fondacija Pančevo 
  • Filip Jovanović, Lokalna fondacija Niš

Tokom ovog događaja ćete imati priliku da saznate više o tome šta su lokalne fondacije i zašto su važne za razvoj lokalnih zajednica u Srbiji i regionu, kao i da postavite pitanja na ovu temu svim učesnicima.

Više informacija o konkursu i prijavni formular pronađite na: https://www.lokalnefondacije.rs/pinovana-vest/novi-konkurs/

O Trag fondaciji:

Trag je regionalna fondacija koja deluje u Srbiji, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini. Već 23 godine podržava i podstiče građane na aktivno učešće u razvoju lokalnih zajednica u kojima žive ili posluju. Trag fondacija osnažuje ljude koji veruju da zajedničke inicijative mogu imati veliki uticaj i koji žele da budu pokretači pozitivnih promena u svojim zajednicama. Tokom prethodne dve decenije Trag fondacija je kroz brojne programe podržala više od 1.700 uspešnih projekata sa preko 15 miliona evra uloženih širom Srbije i regiona.

 

Media attention and coverage: Novi Radio Sombor

(All copyrights of any further publication of this section and its entire content posted on the portal of Novi Radio Sombor without the request and permission of any party or individual are protected and retained by all relevant legal mechanisms)

accompanied by: Srdjan Acanski, B.Sc.

* U Osnovnoj školi „Jovan Popović“ u Novom Sadu treće majske nedelje održano je državno takmičenje iz istorije za osnovne škole. Na takmičenju je učestovalo više od dve stotine učenika iz čitave Srbije, koji su se plasirali na ovaj, najviši rang takmičenja

Učenica osmog razreda, OŠ „Branko Radičević“ iz Stapara Elena Ovatrlov je u ogromnoj konkurenciji osvojila III mesto, i tako još jednom dokazala svoj predan trud i rad tokom celog školovanja.

Elenin mentor, nastavnik istorije, Nikola Volić je izuzetno ponosan na uspeh svoje učenice, i ističe da je ovaj rezultat kruna njenog dugogodišnjeg zalaganja za ovaj predmet.

Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

(Sva autorska prava eventualnog daljeg objavljivanja ove rubrike i njenog celovitog sadržaja postavljeno na portalu Novog Radio Sombora bez upita i dozvole bilo koje strane ili pojedinca zaštićena i zadržana svim relevantnim pravnim mehanizmima)

* Osnovna škola "Jožef Atila" u Novom Sadu bila je domaćin Republičkog takmičenja iz Tehnike i tehnologije. Na takmičenju je učestvovalo 105 učenika 6. razreda. Predstavnik Osnovne škole Bratstvo Jedinstvo iz Sombora bila je Maša Popović, učenica šestog razreda, koja je od maksimalnih 60 bodova, osvojila 58 bodova i zauzela 3. mesto, osvojivši bronzanu medalju

Mašina nastavnica, Slađana Grozdanović, ponosna je na uspeh svoje učenice i ističe da je ovo rezultat Mašinog dvogodišnjeg predanog rada i angažovanja na pripremama za takmičenje. Direktorica škole, Vesna Bjelajac, sa ponosom ističe da su njihovi đaci najbolji promoteri i znanja i škole.

Sudeći prema dosadašnjim rezultatima na mnogim takmičenjima u zemlji, nesumnjivo se može reći da će i u godinama koje dolaze, učenici ove škole biti podjednako uspešni kao i sadašnje generacije. Ovom prilikom čestitamo Maši i njenom mentoru, nastavnici Slađani, na postignutom uspehu i želimo im puno uspeha u daljem školovanju i radu.

Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

(Sva autorska prava eventualnog daljeg objavljivanja ove rubrike i njenog celovitog sadržaja postavljeno na portalu Novog Radio Sombora bez upita i dozvole bilo koje strane ili pojedinca zaštićena i zadržana svim relevantnim pravnim mehanizmima)

* Redovna fizička aktivnost važna je da bismo bili zdravi. To zna i nastavnik fizičkog, Miroslav Tripunović koji je organizovao odbojkašku, a zatim i fudbalsku utakmicu, kako bismo obeležili Međunarodni dan fizičke aktivnosti - 10. maj. Učesnici su bili đaci viših razreda i nastavnici naše škole

Pokazali smo koliko je bitno osim učenja, raditi i na svojoj fizičkoj spremnosti, koliko god godina da imamo. Posle završenih utakmica, zajednički je zaključak svih učesnika i gledalaca koji su ih bodrili na tribinama, latinska izreka: „U zdravom telu, zdrav duh “.

Sunčano jutro smo u petak 13.maja, proveli na stadionu FK „Hajduk “ gde je održan Kros RTS-a i sa 306 učesnika naše škole doprineli smo brojci od 377.796 koliko je i bio ukupan broj učesnika u najvećoj atletskoj manifestaciji u Evropi. Čestitamo najbržim trkačima kojima su dodeljena priznanja, a svim ostalim učesnicima pozdrav uz sportski slogan: „Važno je učestvovati“.

- Pogledajte i zanimljivu galeriju fotografija - 

Piše: Tamara Banjac

Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

(Sva autorska prava eventualnog daljeg objavljivanja ove rubrike i njenog celovitog sadržaja postavljeno na portalu Novog Radio Sombora bez upita i dozvole bilo koje strane ili pojedinca zaštićena i zadržana svim relevantnim pravnim mehanizmima)

* U sklopu treće sindikalne akademije UGS NEZAVISNOST, u Beogradu, u Hotelu Majestic, 21. maja 2022. održana je prva izborna radionica sa temom kolektivno pregovaranje. Polaznik ove akademije je i naš kolega Srđan Ačanski

Program I Radionice je bio sledeći:

10:00-11:30     Kolektivno pregovaranje - predavanje

Dragica Mišljenović, UGS NEZAVISNOST

11:30-12:00     Kafe pauza

11:30-13:00     Razvoj veština: Strategija i taktika kolektivnog pregovaranja

Zoran Ristić, UGS NEZAVISNOST

13:00-14:00     Ručak

14.00-15.30     Kolektivno pregovaranje - radionica

Dragica Mišljenović i Zoran Ristić, UGS NEZAVISNOST

Na kraju radionice, polaznici se se podelili na dva puta po dve grupe, koje su bile sastavljene od predstavnika sindikata i poslodavaca, te se na konkretnom primeru, dotičnog radnika koji je ostao bez posla, uvežbavalo kolektivno pregovaranje. Ovaj slučaj se zapravo desio u Kuli..... u pitanju je bio radnik  koji je ujedno bio i poverenik sindikata, a ostao je bez posla, zbog uzastopnog petodnevnog kašnjenja na posao.

Zapravo je bila njegova krivica jer je doživeo povredu na radu a nije otišao kod lekara da reguliše bolovanje, radnik nije uradio to zato što bi u tom slučaju priimao samo 65 posto plate. Radnik je tvrdio da je imao usmeno odobrenje nekog od poslodavaca da može da kasni. Ja sam bio u grupi sindikata koja je zastupala njegova prava.... i tražila da se dotični radnik vrati na posao.... (prim.aut. S. Ačanski)

Media attention and coverage: Novi Radio Sombor

(All copyrights of any further publication of this section and its entire content posted on the portal of Novi Radio Sombor without the request and permission of any party or individual are protected and retained by all relevant legal mechanisms)

accompanied by: Srdjan Acanski, B.Sc.

* U petak 27. maja, u trajanju od 19-21 čas, u prostorijama Gradskog udruženja penzionera Sombor, na adresi Venac Petra Bojovića 20, biće održano predavanje o isceljujućim energijama i njihovom pozitivnom uticaju na svakodnevni život čoveka. Organizator je Međunarodna škola Scalar Waves. Ulaz je slobodan

Na ovom druženju saznaćete kako slobodne isceljujuće energije skalarni talasi mogu pozitivno da utiču na naš unutrašnji i spoljni život i oslobode nas raznih vrsta blokada.

Dugogodisnje iskustvo u energoterapijama nas uverava u transformativnu moć skalarnih talasa, kroz primere sa kojima će nas upoznati predavač, Manja Stefanović.

Predavanje je uvod u dvodnevni seminar Energetski rad na sebi i drugima, koji će potom biti održan poslednjeg majskog vikenda, 28-29. maja u Somboru.

Za detaljnije informacije o seminarima Međunarodne škole Scalar Waves pišite nam na:

Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

(Sva autorska prava eventualnog daljeg objavljivanja ove rubrike i njenog celovitog sadržaja postavljeno na portalu Novog Radio Sombora bez upita i dozvole bilo koje strane ili pojedinca zaštićena i zadržana svim relevantnim pravnim mehanizmima)

Strana 1 od 462

       

Kontakt

Venac Stepe Stepanovića 9 (kancelarija) Ivana Kosančića 19 (redakcija, sedište) 25000 Sombor, Srbija

e-mail:

office@noviradiosombor.com

Telefon: +381-25-510-16-41
Mobilni: +381-65-8-675-445

Portal:

http://noviradiosombor.com

Internet radio: Novi Radio Sombor

http://www.omiljeniradio.com/index.php/radio-uzivo-online-srbija/1130-novi-radio-sombor-uzivo-online.html 

POSTANITE SARADNICI

Svi koji želite, možete da postanete saradnici Novog Radio Sombora, bilo gde da živite i boravite.

Izaberite oblast, pošaljite vest, informaciju, fotografije.

Dobrodošli saradnici u marketingu i oglašavanju!

Javite se na e-mail:

office@noviradiosombor.com

Telefon: +381-65-8-675-445

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…