* Komisija za finansiranje i sufinansiranje projekata, programa i manifestacija u kulturi za 2018. godinu, pregledala je dostavljene predloge i konstatovala da je na javni poziv dostavljeno 67 predloga projekata, odnosno programa

Komisija je jednu prijavu koja je pristigla po isteku javnog poziva odbacila i 18 prijava odbila procenivši da u predlogu odbijenih projekta iskazani troškovi nisu realno prikazani i opravdani.

Komisija je predložila da se u 2018. godini iz sredstava opredeljenih Odlukom o budžetu grada Sombora za 2018. godinu, finansira 48 projekata, odnosno programa i manifestacija.

Prema predlogu Komisije, najviše sredstava, odnosno milion dinara zaslužuje manifestacija UG „Bodrog“ – „Bodrog fest 2018“, predloženo je i da se   800.000,00 dinara  dodeli GKUD  „Ravangrad“ za  godišnje programske aktivnosti na očuvanju kulturnog blaga  Srba starosedelaca.  Isti iznos, 800.000,00 dinara, predlaže se za redovan rad Somborskog pevačkog društva, a za redovan rad SKUD „Đurđevak“ – Kljajićevo, predlaže se iznos od 575.000,00 dinara. Za programske aktivnosti UG „Bunjevačko kolo“ predložen je iznos od 450.000,00 dinara, dok je za program osnaživanja mladih u Staparu koji je predložila MKPZ „Stapar“, predložen iznos od 420.000,00 dinara.

Kompletna lista predloženih projekata dostupna je ovde.

Na predloženu listu, učesnici konkursa imaju pravo da podnesu prigovor u roku od tri dana od dana objavljivanja iste, odnosno do  27. februara 2018. godine.

Izvor: Poslovi informisanja i odnosa sa javnošću

Medijska pratnja: Novi Radio Sombor

* Klub borilačkih sportova Galaktik Sombor domaćin je novog značajnog takmičenja u popularnim borilačkim sportovima, u subotu, 24. februara

Reč je o protagonistima u kung fu sanda borbama, a mečevi su zakazani u Gradskoj hali "Mostonga". Time i ovaj sve popularniji, u porodici borilačkih sportova, postaje već tradicionalni sportski spektakl u Somboru.

- Otvoreno međunarodno prvenstvo Srbije proticaće u OFO sali GH "Mostonga". Kompletnu organizaciju izneće Klub borilačkih sportova Galaktik iz Sombora - raportira prvi čovek kluba Dejan Kuna Kunić. - Početak je u 10:30 časova. Ističem da očekujemo izuzetnu konkurenciju i veliki broj boraca. Daćemo sve od sebe da se još jednom pokažemo kao pravi domaćini, ali naravno i takmičarski ćemo se truditi da ponovo osvetlamo lice somborskog sporta.

Svečano otvaranje zakazano je za 10:15 časova. Eliminacione borbe startuju od 10:30, a finalni mečevi su od 16:00 časova.

Dejan Kunić i KBS Galaktik spremni da još jednom u svom Somboru budu domaćini kojima se gosti uvek rado vraćaju

........................................................................................................................................

- Dolaze ekipe iz Mađarske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Republike Srpske, Makedonije i većina timova sa teritorije Srbije. Radujemo se novom susretu sa gostima i našom publikom u Somboru, koja ceni borilačke sportove, među kojima i kung fu sandu - ispričao je Dejan Kunić, učitelj mnogih generacija mladih talenata i šampiona u boksu i drugim borilačkim sportova. KBS Galaktik je inače, već šesti put organizator Otvorenog prvenstva Srbije u kung fu sanda borbama i formama.

Osim domaćina KBS Galaktik, nastupaju i sledeći domaći timovi, KBS Extreme, MMA Gladijator i KBK Kobra iz Sombora.

Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

NOVIH 68 SADNICA KOPRIVIĆA UMESTO 46 DOTRAJALIH

* Na osnovu rešenja komunalnog inspektora Odeljenja inspekcije i komunalne policije, radnici JKP „Zelenilo“ Sombor otpočeli su danas (petak 23. februara) uklanjanje 46 stabala koprivića u Ulici Rade Končara u Somboru (leva strana, gledano od Venca vojvode Petra Bojovića), uz obavezu sadnje novih 68 kuglastih sadnica „u prolećnom periodu sadnje 2018. godine“.

Uz obnovu zelenila u ulici Rade Končara, nalog obuhvata i delove Ulica Matije Gupca i Staparskog puta.

Prema navodima iz rešenja komunalnog inspektora, reč je o stablima na javnoj zelenoj površini koja su „izuzetno lošeg zdravstvenog stanja i upitne dekorativnosti, odnosno, neka od njih se nalaze ispod žica električnih vodova, a dugi niz godina su orezivana „u glavu“.

Stabla će biti zamenjena kuglastom formom koprivića, koja neće ometati nadzemne vodove i čije održavanje neće opterećivati gradski budžet u obimu koji iziskuje trenutno stanje.

Medijska pratnja: Novi Radio Sombor 

* Komisija za raspodelu sredstava u oblasti sporta u 2018. godini utvrdila je predloge za sufinansiranje naknada za stručno pedagoški rad trenera u sportskim klubovima, predlog liste za dodelu stipendija  najperspektivnijim mladim sportistima, utvrdila predlog liste za dodelu sredstava za programe klubova i predložila manifestacije koje će se sufinansirati iz budžeta grada Sombora

Učesnici javnog poziva imaju pravo da podnesu prigovor na predloženu raspodelu. Rok za podnošenje prigovora je petak, 23. februar 2018. godine.

Prigovor se upućuje Komisiji za raspodelu sredstava u oblasti sporta putem Odeljenja za društvene delatnosti, a podnosi se u pisanoj formi, na Pisarnici Gradske uprave grada Sombora (Gradski uslužni centar, šalteri 11 i 12), Trg cara Uroša 1, Sombor.

Zapisnik Komisije o predlogu raspodele sredstava dostupan je ovde.

Izvor: Poslovi informisanja i odnosa sa javnošću

Medijska pažnja: Novi Radio Sombor

* Od 19. februara Javno komunalno preduzeće „Prostor“ Sombor zaprimaće zahteve za zauzeće dela javne površine, a radi postavljanja pokretne tezge namenjene za izlaganje i prodaju robe povodom 8. marta, Međunarodnog dana žena, za period zakupa od 5. 3. 2018. do 10. 3. 2018. godine

Uz obrazac zahteva (koji možete preuzeti ovde) je potrebno priložiti:

• dokaz o osnivanju radnje za obavljanje odgovarajuće delatnosti, odnosno dokaz o upisu delatnosti u registar privrednih subjekata

• ili potvrdu o aktivnom statusu poljoprivrednog gazdinstva za 2017. godinu

• ili rešenje o upisu u registar matičnjaka, šumskih rasadnika i rasadnika ukrasnog drveća, šiblja i žbunja.

Cena tezge 628,00 dinara dnevno za površinu od 2m2.

Zahtevi se podnose lično u prostorijama:

JKP „Prostor“ Sombor, Venac Radomira Putnika br. 18, kanc. br. 1.

Sve dodatne informacije mogu se dobiti na broj telefona 025/515-0094.

Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

ZIMSKA SLUŽBA INTERVENISALA U UTORAK I SREDU

* Snežne padavine u utorak i sredu u Somboru i okolini (20. i 21. februar) nisu izazvale veće probleme u odvijanju saobraćaja i svakonevnom životu građana, zahvaljujući pravovremenoj intervenciji gradske zimske službe, a tome je delom doprinela i činjenica da se sneg, na spoljnoj temperaturi iznad 0, relativno brzo topio u dodiru sa tlom

U utorak je posipana so po obilaznicama, kružnim saobraćajnicama, frekventnijim delovima puteva, a tzv. mala zimska služba je čistila sneg i posipala so na Staroj Selenči, (Dalmatinska ulica, Jovana Skerlića, Jovana Popovića, Roze Luksemburg, Lipov Lad... ), potom na Novoj Selenči, (Gruje Dedića, Sportska, Prvomajski bulevar), da bi zatim, usledili i ostali delovi grada. Čišćene su i biciklističke staze (Apatinski put, Nenadić, Batinska ulica...).

Posipanje soli: Prvomajski bulevar

Narednog dana intervencija je otpočela u 21:30 h i potrajala je do 4 sata u sredu ujutro.

Čišćene su i posipane solju ulice, kolovozi, pešački prelazi, trotoari u krugu Venaca, Staparski put, Prvomajski bulevar, Sportska, Gruje Dedića, potom i ulice Rade Končara, Rade Drakulića, Ernesta Kiša, Njegoševa, Vasilija Kovačića...

Takozvana mala zimska služba (ulica Rade Drakulića)

Mala zimska služba je čistila i krug, parkinge i prilazne trotoare Opštoj bolnici „Dr Radivoj Simonović“.

Očišćen je uspešno i brzo i poligon za obuku vozača u ulici Filipa Kljajića.

Noćno soljenje puteva i pešačkih prelaza

Intervencija tzv. velike službe (kamioni sa ralicama i posipačima), otpočela je u utorak u 23 sata i do 5,30 sati u sredu ujutro. Očišćene su i posute solju gradske ulice I i II prioriteta, kao i putni pravci I prioriteta, po Planu rada zimske službe.

Tom prilikom utrošeno je oko 15 tona soli.

Radnici male zimske službe

Izvor: JKP Zelenilo Sombor

Medijska pratnja: Novi Radio Sombor

Čišćenje centra Sombora

* Nebojša učestvuje kao član Bibera, svira frulu. Već duže vreme sarađuje sa Aksentijevićima, prvo je to bilo sa Pajom, ocem, a sad sa Rastkom i ostalom ekipom. Inače, Nebojša i sestra mu Bojana su već dugo u Beogradu i sarađuju i sa glasovitim muzičarem Ljubom Ninkovićem, što će biti i posebna priča... Za sada, skoncentrišimo se na večerašnji (utorak, 20. februar) domaći, srpski izbor Beovizija 2018. za izbor našeg predstavnika Na Pesmi Evrovizije, u maju u Portugalu. Tako će Nebojša, nakon uspešnih nastupa Sonje Bakić, Ivane Selakov, biti još jedan mladi talentovani Somborac na najvećoj zabavno-muzičko-etno i pop sceni, srećno, srećno i samo napred jer Biber i Nebojša kojeg kao sasvim mlađahnog izvođača znaju već mnogi ljubitelji izrazito kvalitetne muzike, se ubrajaju među najveće favorite za predstavnika Srbije! Evo i detalja o njihovoj takmičarskoj pesmi "Svatovi"

***********************

BIBER, izvođači pesme „SVATOVI" - nastupaju na večerašnjem izboru za Pesmu Evrovizije, poslednji, 17. u redosledu takmičara u inače, veoma jakoj konkurenciji

Pratite na 1. programu RTS, od 21 čas uživo

************************

Jedan od domaćih muzičkih sastava koji na vrhunski način kreira i izvodi muziku koja je vešt spoj popularnih i tradicionalnih žanrova svakako je - Biber. Zaštitni znak ovog čak sedmočlanog benda bio je i ostao njihov prvi singl "Gde si bio jare moje", nastao u saradnji sa Jelenom Tomašević. Prvi album grupe Biber proglašen je najboljim etno izdanjem 2004. godine, a numere sa ovog više nego uspešnog izdanja našle su se i na prestižnim svetskim muzičkim kompilacijama ‘'Buda bar 8'' i ''Balkan bits 2!

Biber su: Rastko Aksentijević (kompozitor, tambure, šargija, saz, gitare, klavijature, programing); Milorad Kocić (klavijature, programing, miks), Kalina Panić (vokal), Nebojša Brdarić (frule, kaval, duduk), Vuk Bursać (električna gitara, programing, miks); Damjan Aksentijević (vokal, tambure) i Goran Šimpraga (miks).

Somborac Nebojša Brdarić, učesnik Beovizije za odlazak na Pesmu Evrovizije

Bend Biber kontinuirano sarađuje sa brojnim kolegama-muzičarima, a poslednja u nizu saradnji grupe Biber jeste sa domaćim DJ-em koji nastupa pod imenom DJ Niko Bravo. Kao interpretator i autor imao je uspešne nastupe na muzičkim festivalima u zemlji i regionu. Producent je trubačkog orkestra Balkubano koji izvodi muziku koja spaja latino kubano ritmove sa domaćim melosom. Osim toga, DJ Niko Bravo sarađivao je i sa poznatim svetskim DJ-em Sebastianom na hit numeri "Svič". Na ovogodišnjoj Beoviziji grupa Biber i DJ Niko Bravo predstavljaju nam se u intrigantnoj etno - dip haus muzičkoj fuziji sa numerom "Svatovi".

Rastko Aksentijević, autor pesme „Svatovi"

Reč je o čoveku iz senke, školovanom muzičaru, kompozitoru, instrumentalisti, aranžeru i muzičkom producentu koji je godinama unazad sarađivao sa brojnim velikim imenima naše muzičke scene. Njegove kompozicije osvajale su nagrade na festivalima širom regiona. Pored „lakih nota", on je autor i primenjene muzike i potpisuje zvučnu sliku nekih svetski čuvenih video igrica, ali i televizijskih i filmskih formi. Šira publika uglavnom prepoznaje Rastka Aksentijevića kao idejnog tvorca etno-pop projekta „Biber" (čije pesme su se našle na prestižnim kompilacijama „Buda bar" i „Balkan bit Srbija sounds global") i člana sastava „Zapis".

Kornelije Kovač, Aleksandra Kovač, Jelena Tomašević, Željko Joksimović, Kiki Lesendrić, Marija Šerifović, Sanja Ilić,Tanja Savić, Hari Varešanović... neki su od mnogih saradnika Rastka Aksentijevića koji za tog svestranog i umešnog muzičara imaju samo reči hvale.

Sa raznim sastavima imao je brojne nastupe u zemlji i inostranstvu (Evropa, SAD, Rusija, Meksiko...) kao i na pesmi evrovizije u Istambulu 2004. godine. 

Pesmu "Svatovi" možete poslušati i na ovom linku:

https://www.youtube.com/watch?v=T41ZnSjqBhc

Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

* Problem što mladi i obrazovani ne ostaju u Srbiji jeste novac, ali i motivacija, ovde su ključna mesta zauzeta od visokih partijskih komesara i komesarki bez kvalifikacija, a naša deca ne mogu da zauzmu ta mesta, kaže profesor Fakulteta političkih nauka i predsednik Ujedinjenih granskih sindikata Nezavisnost Zoran Stojiljković

Višak radnih mesta, a manjak radnika. Do skoro bi takav scenario priželjkivale mnoge zemlje. Ipak, sada postaje noćna mora za kreatore ekonomskih politika. Neke evropske zemlje, poput Bugraske, Slovačke, Poljske i Češke donose specijalne zakone, koji treba da olakšaju dolazak i duži boravak stranih radnika. Drugi ih privlače dobrim platama. Manjak kvalifikovanog kadra problem je sa kojim se suočava i Francuska, u kojoj prošle godine poslodavci nisu uspeli da popune čak 300 hiljada radnih mesta.

Bojan Šćepanović iz Menadžment Centra Beograd kaže da u mnogim mirkolokacijama u Srbiji, poput Subotice ili Niša ne možete da nađete radnike.

- I to ne pričamo o visokospecijalizovanim zanimanjima, već obične radnike, Subotica pokušava da proširi reon zbog prevoza i tako da dovede ljude, ili dovode radnike iz Sombora, imate negde nedostatak ljudi - kaže Šćepanović.

Zoran Stojiljković navodi da je ta pojava trenutno u Srbiji incidentna, ali da je to trend koji će za dvadesetak godina biti prisutan.

Ako mladima za kreativne poslove damo 1.500 evra oni će ostati. Plata je jedan od motiva, to je osnov da formirate porodicu i da pristojno živite. 

- Zato što nas je manje, populacija stari i manje je radne snage, najobrazovanijih i najkvalifikovanijih ode od 30 do 50 hiljada ljudi, smanjujemo stopu nezaposlenosti, a nećemo da kažemo da je to i zbog ovih faktora, ljudi se ne prijavljuju više na biro rada. Naš je problem nedovoljna i loše plaćena zaposlenost, u Evropi traže visokokvalifikovane radnike i veštine za koje smo mi nekada školovali, a sada ne. Rumunija je povećala plate doktorima i sestrama, a kod kod nas svaka druga sestra uči nemački - rekao je Stojiljković.

On kaže da treba da se obezbedi rad koji je dostojanstven, plaćen na vreme i pristojono, ugovoren i bezbedan.

Na pitanje da li dualno obrazovanje može da da rezultate i obezbedi kadar potreban na tržištu rada, Šćepanović kaže da je čuo mišljenja i za i protiv i da on misli da to može da bude jedno od rešenja.

- Neko kaže to je sjajno, stvaramo nemačke radnike, drugi kažu stvaramo robove. Obrazovanje treba da stvori ljude za posao, da budu osposobljeni da mogu da krenu da rade. Ja kad pitam mašinskog inženjera da li je bio u fabrici on kaže ne, stvorite nekog ko teorijski zna kako izgleda mašina - kaže Šćepanović.

On kaže i da je jedan od problema i to što se mali broj ljud javi na oglase za posao.

Izvor / UGS Nezavisnost https://nezavisnost.org/

Ponedeljak, 19 Februar 2018 21:58

Inicijativa za povećanje zarada u Javnoj upravi

* Drugog februarskog ponedeljka održan sastanak predstavnika Granskog sindikata uprave, pravosuđa, odbrane i policije “Nezavisnost”, predsednika UGS NEZAVISNOST Prof. dr Zorana Stojiljkovića, potpredsednika Vlade RS, ministra unutrašnjih poslova dr Nebojše Stefanovića i njegovih saradnika 

Na sastanku su razmatrana pitanja i inicijative koje je sindikat pokrenuo za sektor Javne uprave. Posebno je istaknuto da postoje delatnosti u kojima nije bilo povećanja zarada sa naglaskom na JKP - Javna komunalna preduzeća i neke organa Javne uprave. Predsednik UGS NEZAVISNOST Zoran Stojiljković se založio za otvaranje procesa usaglašavanja stavova između socijalnih partnera predstavnika reprezentativnih sindikata i Vlade RS. Potpredsednik Vlade Nebojša Stefanović je prihvatio inicijativu i obećao da će se založiti i organizovati sastanak predstavnika Sindikata NEZAVISNOST sa članovima Vlade RS, premijerkom Anom Brnabić i kabinetom predsednika RS. Ukazao je na doslednost i principijelnost sindikata NEZAVISNOST posebno u sektoru policije i prihvatio neke inicijative koje su pokrenute a koje su vezane za izmene pravilnika, beneficijama i statusom policijskih službenika.

Predsednik GS UPOIP NEZAVISNOST Dragan Čabrić izneo je stav sindikata i zatražio da se u 2018. godini zarade u javnoj upravi povećaju za 12 % i posebno ukazao na neravnopravan tretman onih kategorija zaposlenih koje su u 2017. ostale bez povećanja. Izneo je i probleme koji postoje u delatnostima policije, odbrane i pravosuđa i najavio konkretne inicijative za njihovo rešavanje. 

U okviru diskusije ukazano je i na neophodnost jačanja socijalnog dijaloga na svim nivoima kao i na zajedničkom angažovanju u pravcu povećanja materijalnog položaja i statusa zaposlenih u javnoj upravi. Sindikat je izrazio očekivanja da će u procesu evrointegracija doći i do poboljšanja standarda svih građana kao i da će pozitivne rezultate u makroekonomskoj politici i u ovoj godini   osetiti i zaposleni u Javnom sektoru.

Izvor: nezavisnost.org

Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

* Az idén is megrendezték Mohácson a hagyományos busójárást. 2oo9 ben az UNESCO hivatalosan elismerte ezt az évszázados hagyományt. A busójárás egy tavasz váró, téltemető sokác nép szokás. 2o12 óta a mohácsi búsójárás hungarikumnak számit

Február második hetén rendezték meg az idén Mohácson a busójárást ahol a zombori Janovtis Nelli közeli barátaival is részt vett. Rengeteg élménnyel tért haza.

Egy Busót akartam lefényképezni amikor az nekem támadt a favellájával én ijedtembe hátra döltem persze csak vicc volt, de beijedtem, de az képem nem sikerült , mert elmozdultam – mesélte nekünk Janovits Nelli az új zombori rádió külső munka társa. Ami érdekes, hogy kis búsók is vannak néhol az egész család együtt fel van öltözködve.

Nagyon megható volt, amikor a Busó apuka vitte a kisbabáját a karjában igy kis korban nevelik e hagyomány ápolására Mohácson.

Tényleg fantasztikus volt a felvonulás előtt is le lehetett fényképezkedni a busókkal , akik a gyerekek haját kócolták és egyebek. Egyik meglepetés ért másiktól egy kis busó rácsapot labdákkal a fenekemre, majd mikor meglátta, hogy nevettek rám kapaszkodott háturol és ugrált.

Az egyik étel árusnál ki volt irva Vajdaság izei ahol a legnagyobb sor is volt.

Sok sok hagyományt láthatunk igya busók átkelését a Dunán, koporsó égetést és a végén a téren meggyújtották a mágját ami kolóval ért véget. Sajnos nem mindenhol birtam képet csinálni, mert nagy volt a tömeg.

A főucána régi mesterségek árultak, egy valaki kitünt közülök Ambrus Attila az az a Whiskys rabló, akiről még a Discowery ID is leközölt egy adást. Ambrus jó példa arra, hogy egyesek megérdemlik a második esélyt és jó útra térhetnek.

Rengeteg élményt éltem át jó vendégként kaptam is a busóktól a hagyomány szerint, egy másik busó a férjemtől szakitott el egy tánc erejéig. Az árak az idén igen borsósak voltak, igaz az árusoknak is sokat kellett fizetni a helyért.

Nálunk 1oogr gumicukor 8odin ott meg 25odin 1oogr.

Azt se tudtam merre járok Magyarországon vagy idehaza a tambura zen, Dzsej, Bijelo dugeme számait zenélték Magyar számot allig hallottam.

Nelli ajánlásai : Jó lenne Ambrus Attilát meghivni a zombori bográcsra, mert gyönyőrű szép agyagokat készit és jó példa, hogy ha az ember meg tud javulni. Időben kell indulni mi reggel 8 órkkor indultunk a határon nem volt akkor még tömeg, de kétsőbb majdnem 4 órát is vártak Udvari határ átkelőnél. Érdemes otthonról vinni ételt, mert a drága hely miatt az árusok se olcsók. Aki igazi karneváli hangulatra vágyik annak el kell látogatnia jövőre Mohácsra.

Ciket leadta: Az Uj Zombori Rádió

Strana 1 od 91

Kontakt

Venac Stepe Stepanovića 9
Sombor 25000
e-mail: office@noviradiosombor.com
Tel: +381-25-442-442
Mob: +381-65-8-675-445
http://noviradiosombor.com

POSTANITE SARADNICI

Svi koji želite, možete da postanete saradnici Novog Radio Sombora, bilo gde da živite i boravite.

Javite se na e-mail: office@noviradiosombor.com
Telefon: +381-65-8-675-445

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…