petak, 22 jun 2018 21:05

Uz ples do diplome

* Uspešno je završena još jedna školska godina, a tom prilikom je u Osnovnoj školi Bratstvo jedinstvo u sredu, 20. juna 2018. u 18 časova održana je prigodna priredba

Zaplešimo zajedno - poruka iz somborske osnovne škole Bratstvo Jedinstvo

Na ovoj lepoj i tradicionalnoj svečanosti škole, podeljene su diplome i knjige svim uspešnim učenicima koji su svojim angažovanjem osvojili značajne plasmane na takmičenjima.

Posebne diplome su dobili i učenici dramske i novinarske sekcije, od nastavnice-bibliotekarke Nade Ljepojević.

Osmesi koji govore sve

Priredbu su otvorile plešući uz ritam pesme Enrika Iglesijasa „Pojačaj radio“ učenice šestog razreda: Isidora Asić, koja je bila i voditeljka programa, Iva Vajsenburger, Nađa Dokmanov i Jovana Karalić.

Je'n - dva - tri, zajedno smo svi...

Direktorka, mr Tatjana Janičić je pozdravila nastavnike, učenike i goste i uz pomoć voditeljke Isidore Asić uručila diplome i knjige vrednim i uspešnim đacima naše škole.
Nakon podele nagrada uz osmeh je poželela svima takve i još bolje uspehe u narednoj školskoj godini.

Zabeležila: Nada Ljepojević

Rubrika je objavljena u okviru realizacije i sprovođenja projekta na javni poziv sufinansiranja Grada Sombora, pod nazivom „Deco, zdravo – dvostruki multikulturalni Novi Radio Sombor za sve gradske i osnovne škole naseljenih mesta somborskog gradskog područja“. Korisnik sredstava, Udruženje PODIUM, izdavač Novog Radio Sombora putem kojeg ostvaruje imenovani projekat u oblasti informisanja građana od strane medija na području Grada Sombora, zahvaljujući sredstvima iz budžeta grada Sombora za 2018. godinu.

Tatjana Janičić, direktorka OŠ Bratstvo Jedinstvo u Somboru podelila je priznanja ali i radost sa uspešnima

* Na 26. sednici Skupštine grada Sombora odbornici su sa 47 glasova za, 10 protiv, bez uzdržanih, usvojili Odluku o prvom rebalansu budžeta za ovu godinu, što je bila i najvažnija, među osamnaest tačaka dnevnog reda današnjeg (petak, 22. jun) zasedanja gradskog parlamenta. Uobičajenim ustanovljavanjem prisustva sednici, utvrđeno je radu i odlučivanju prionulo pedeset dvoje odbornika te je zadovoljen kvorum za punovažno raspravljanje i odlučivanje

Početak rada današnje sednice Skupštine grada Sombora

Predsednik Skupštine grada Sombora prim. dr Zoran Parčetić ponajpre je u samom uvođenju u današnji rad, saopštio da sednici prisustvuje narodna poslanica u Parlamentu Autunomne pokrajine Vojvodine, Nada Mandić, koja u vojvođanskoj skupštini predstavlja građane Grada Sombora.

Nakon što je Mandićeva dobila aplauz svojih kolega donosilaca odluka na lokalnom nivou, prešlo se na rad, diskusiju i odlučivanje po svih 18 tačaka na 26. sednici Skupštine grada Sombora.

Primarijus dr Zoran Parčetić, čelnik Gradskog parlamenta Sombora, nekoliko puta je izašao sa osnovne pozicije predsedavajućeg i za govornicu

Usvajanju najvažnijeg, prethodila je uvodna tačka dnevnog reda, o potvrđivanju odborničkog mandata Draganu Kneževiću, sa pobedničke liste Aleksandar Vučić - Srbija pobeđuje.

Pokrajinska narodna poslanica Nada Mandić prisustvovala je 26. sednici Skupštine grada Sombora 

Usledilo je i ono najznačajnije. Gradski većnik za finansije i privredu Sava Dojić izvestio je prvo o detaljima prvog rebalansa najvažnijeg akta za funkcionisanje Grada, budžeta, za ovu godinu. Koncizno, jezgrovito i jasno u manje od desetak minuta, Dojić je podvukao nekoliko bitnih činilaca koji govore u prilog veoma pozitivno izraženom budžetskom saldu.

Budžet je u periodu januar - maj ove godine ostvaren u iznosu od 2 milijarde, 969 miliona dinara, što je za čitavih 119 miliona više od planiranog, a u procentima iznosi uvećanje od 3,8 odsto. 

Sava Dojić, gradski većnik za finansije i privredu u ulozi izvestioca na današnjem skupštinskom zasedanju

Transferom iz viših nivoa vlasti - plus, brojka će dostići i 3 milijarde, 427 miliona, 558 hiljada dinara. Smanjeni su rashodi, a uvećani porezi za na dodate vrednosti primanja zaposlenih u javnom sektoru i gradskoj upravi što je oboje, dovelo do stanja još boljeg nego lane kao i prethodnih nekoliko godina.

Takođe, na ovaj način omogućen je dalji razvoj projektnog planiranja te realizovanja velikih međunarodnih konkursa na osnovu prekogranične saradnje, po kojoj je grad Sombor postao u ovo vreme, prepoznatljiv, napomenuo je Dojić

Svi predlozi čelnika gradske izvršne vlasti, gradonačelnice Sombora Dušanke Golubović, Antonija Ratkovića, zamenika gradonačelnice, sa ostalim članovima Veća, velikom većinom glasova odbornika su prihvaćeni

U raspravi je učestvovalo četvoro odbornika iz redova opozicije, najpre Dragan Nikodijević (u svojstvu šefa odborničke grupe danas, kako je naveo predsednik Skupštine grada), pa Milan Milanko (Nova stranka), Siniša Lazić (DS) i Dunja Prokić (Srpsko-ruski pokret) koja je ubrzo dobila dve opomene jednu za drugom od strane predsednika Skupštine prim. dr Zorana Parčetića.

Pre nje opomenut je i Lazić.

Jedan od retkih govornika iz redova opozicije Dragan Nikodijević za govornicom

Kako pak Nikodijević nije naveo naziv odborničke grupe koju predstavlja, reagovao je šef odborničke grupe vladajuće liste Aleksandar Vučić - Srbija pobeđuje Zoran Rus, pitajući kojoj je, to na današnjoj gradskoj sednici skupštine odborničkoj grupi Nikodijević šef kako je pomenuo Parčetić, jer je sve troje odbornika sa Liste Pokreta "Dosta je bilo" (Srđan Marijanović, Dragana Đapić i Dragan Nikodijević) napustilo ovaj Pokret, na šta je predsednik gradske skupštine Parčetić odgovorio da još uvek zvanično nije stigao dopis o tome.

Nikodijević je dakle potvrdio da su njih troje zaista izašli iz tog Pokreta, ali i da za sada kao odbornici još uvek ostaju u skupštinskim klupama pod imenom Grupe građana "Dosta je bilo", sa kojim su se i kandidovali na poslednjim lokalnim izborima, 24. aprila 2016. godine.

I danas za govornicom opozicionar Milan Milanko (Nova stranka)

Zanimljiv je bio odgovor zamenika predsednika Skupštine grada Sombora Miodraga Sekulića, na primedbe nekoliko opozicionih odbornika koji su se dotakli dela revizije bužeta u vezi sa, kako su rekli, umanjenim davanjima za pojedine sredine naseljenih mesta Grada. Na to je Sekulić replicirao, da ako već neka seoska mesna zajednica jeste dobila odobrena budžetska sredstva u iznosu od 700.000 dinara a uopšte ih nije utrošila, ne vidi razlog da ih ponovo dobije smatrajući da toj mesnoj zajednici i nisu bila potrebna.

Bolje je zato, kako je Sekulić rekao, da ista sredstva budu preusmerena tamo gde će biti i utrošena za dobrobit građana i ista, opravdana.

Miodrag Sekulić, zamenik predsednika gradskog parlamenta uobičajeno je dao i danas ilustrativne primere replicirajući nekoliko predstavnika opozicije

Sam rezultat glasanja, 47 odbornika za prihvatanje predloženog prvog ovogodišnjeg rebalansa budžeta grada Sombora uz deset protiv, bez uzdržanih, u isto vreme govori o izrazito stabilnoj većini donosilaca odluka u somborskoj gradskoj Skupštini.

Zeleni kartoni i danas su prevladali prilikom glasanja

Nakon toga, isto tako velikom većinom za, usvojeni su predlozi revidirane strategije održivog razvoja grada Sombora, za period od 2014 - 2020. godine, kao i Program razvoja turizma Grada za period od prošle do 2025. godine.

Predloge revidirane Strategije održivog razvoja grada Sombora, Programa razvoja turizma, Odluku o načinu raspologanja, održavanja i upravljanja nepokretnostima u javnoj svojini grada Sombora od strane predlagača, članova Gradskog veća, osim ostalih odluka i predloga, odbornici su ocenili primerima za mnoge druge sredine u Srbiji

Odbornici su dali saglasnost i na predložene prve izmene i dopune programa poslovanja javnih komunalnih preduzeća grada, Vodokanala, Parking servisa, Prostora, Energane, Čistoće, te Vodovoda-Bezdan.

Miodragu Pupovcu prestala je funkcija direktora Zelenila, a na mesto vršioca dužnosti direktora izmenovan je Nikola Lančuški, dosadašnji pomočnik direktora u tom javnom komunalnom preduzeću.

52 0d 61 odbornika verifikovano je na početku današnjeg skupštinskog zasedanja u velikoj sali Županije kojima se tokom pojedinih tačaka pridružilo još nekoliko kolega u odborničkim kupama 

Medijska pratnja: Novi Radio Sombor

Momci zaposleni u Gradskoj upravi zaduženi za tehnički deo posla tokom skupštinskog zasedanja, pored kojih je 26. sednicu Skupštine Sombora pratila narodna poslanica Nada Mandić i kolege, predstavnici medija

JKP „Zelenilo“ Sombor nastavlja kosidbu

TRIMERI I KOSAČICE NA „NOVOJ SELENČI“

* Vreli letnji dani, uz učestale smene kišnih i sunčanih sati i veliku sparinu, izuzetno pogoduju ponovnom rastu trave i celokupnog rastinja, tako da ekipe JKP „Zelenilo“ Sombor, zadužene za kosidbu javnih zelenih površina, ponovo imaju pune ruke posla

U ulici Prote Mateje...

Tokom jučerašnjeg i današnjeg dana (sreda-četvartak, 20-21. jun) košeni su delovi u gradskoj mesnoj zajednici „Nova Selenča“, odnosno, ulice S. V. Čiče, Milete Protića, Prote Mateje Nenadovića, Prvomajski bulevar, kao i Staparski put, ulica Filipa Kljajića, Samka Radosavljevića, Rade Končara, Rade Drakulića, Park heroja kod Županije...

Prote Mateje Nenadovića

„Nova Selenča“ ne samo što je najurbaniji i najmnogoljudniji deo Sombora (brojem stanovnika po kvadratnom metru), već obiluje i javnim travnatim površinama, parkovima, igralištima... Stoga je, uz centar grada i parkove, uvek među prioritetima kada se kreće u kampanju kosidbe.

Ulica Rade Končara

Trimeri, mašinske kosačice i traktori sa mulčerima biće u punom pogonu i narednih dana, s obzirom na najave meteorologa o produžetku nestabilnog vremena, sa smenama kiše i sunca, što doprinosi ubrzanom rastu trave...

Medijska pratnja: Novi Radio Sombor

Staparski put

*Molimo Vas da tekst u prilogu hitno objavite, zbog izuzetnog značaja negove sadržine i našeg prava da reagujemo na osnovu pretećeg pisma upućenom našem članu i reosnivaču - stoji u dopisu koji je Udruženje građana "Bunjevačko kolo" uputilo našoj kao i ostalim redakcijama; saopštenje objavljujemo u celini:

UG “Bunjevačko Kolo” -  Saopštenje za javnost

Povodom anonimnog pretećeg pisma našem reosnivaču i članu  UG “Bunjevačko Kolo” – Sombor, Republičkom poslaniku Prim. dr Vladi Babiću, Upravni odbor UG „Bunjevačko Kolo“ – Sombor, daje sledeće saopštenje:

Zaista smo duboko potrešeni i razočarani sadržinom anonimnog pretećeg pisma i ovaj napad najoštrije osuđujemo. Podsetimo, Prim. dr Vlado Babić je između ostalog član Udruženja Bunjevačko Kolo – Sombor od njegovog samog reosnivanja, zatim prvi predsednik odbora za kulturu Bunjevačkog Nacionalnog Saveta u njegovom prvom sazivu. Danas Prim. dr Vlado Babić vrlo snažno zastupa interese Bunjevaca u Narodnoj Skupštini Republike Srbije. Doprinos Prim. dr Vlade Babića ponovom utemeljenju i oživljavanju nacionalne svesti Bunjevaca, nakon svega što smo doživeli od Dekreta 1945, pa nadalje je nesumnjiv i nemerljiv. Stoga ovakav kukavički napad na njega (jer je napad anoniman, a samo kukavice kriju svoje ime i prezime), ujedno je i napad na sve Bunjevce.

Podsećamo da smo mi u Somboru, obostranim mukotrpnim, dugogodišnjim i strpljivim delovanjem, vrlo osetljive međunacionalne odnose između Hrvata i Bunjevaca, na obostrano zadovoljstvo, uspeli dovesti na izuzetno visok nivo međusobnog poštovanja i uvažavanja. Ovakvim se napadom na istaknutog nosioca funkcija rođenjem, željom i voljom, vrlo posvećenog Bunjevca, pored ličnog napada, vrši napad upravo na dobre međunacionalne odnose, koji su građani u vrlo komplikovanim i teškim istorijskim i sociološkim okolnostima, a na koji smo mi svi Somborci ponosni, ma koje nacije i vere bili. Očito je nekom baš ovakav “somborski” ambijent opšte međusobne tolerancije uvažavanja i suživota zasmetao.

Mi, Bunjevci iz Sombora, članovi UG “Bunjevačko Kolo” – Sombor, poručujemo anonimnom korespodentu da će ovaj napad proći bezuspešno, da on ne može pokvariti sve gore navedeno, da će međunacionalni odnosi u Somboru i dalje ostati za primer svim višenacionalnim sredinama.

Energično tražimo od nadležnih organa da najbrže moguće pronađu  i obelodane ime vinovnika ovog neprijatnog, ružnog i kukavičkog napada, jer će se jedino na taj način sprečiti svi budući napadi koji svim sredinama, bile one jednonacionalne ili multietničke, vrlo lako mogu izazvati nemerljivu štetu.

Bunjevačko Kolo - Sombor, 20. juna 2018.

* Zloupotreba i posledice zloupotrebe psihoaktivnih supstanci pogađaju sve društvene slojeve u svim zemljama sveta. Zloupotreba droga ima negativne posledice po zdravlje i živote ljudi, podstiče kriminal i preti održivom razvoju

Rezolucijom 42/112, 1987. godine Generalna skupština UN-a proglasila je 26. jun Međunarodnim danom protiv zloupotrebe i nezakonite trgovine drogama kao izraz odlučnosti da ojača delovanje i saradnju u borbi protiv zloupotrebe i trgovine drogama. Ovaj dan obeležava se širom sveta u cilju mobilisanja pojedinaca i zajednice za podizanje svesti o velikom društvenom problemu koji predstavlja pre svega ilegalna droga i za aktivan odnos u suzbijanju problema zloupotrebe droga.

Slogan kampanje za 2018. godinu je „Prvo saslušaj”  (link: http://www.unodc.org/listenfirst/) i on je kao i prethodne dve godine, nadovezujući se na postignuti uspeh. Ovim sloganom nastavlja se sa ukazivanjem da je najpre saslušati dete ili mladu osobu, prvi i osnovni korak koji valja učiniti kako bi im se pružila pomoć u njihovom zdravom odrastanju i bezbednom razvoju.

Cilj kampanje jeste podrška prevenciji upotrebe droga koja je zasnovana na naučnim dokazima o efikasnosti, kao i povećanje efektivnog investiranja za dobro dece i mladih. Prevencija u oblasti zloupotrebe psihoaktivnih supstanci je sklop psiholoških, socijalnih, pravnih i zdravstvenih aktivnosti sa ciljem sprečavanja oštećenja zdravlja, nastanka bolesti i posledica izazvanih rizičnim ponašanjem, tj. korišćenjem psihoaktivnih supstanci. Tri glavna cilja prevencije su:

1. sprečavanje konzumiranja psihoaktivnih supstanci

2. odlaganje konzumiranja psihoaktivnih supstanci  i

3. sprečavanje da oni koji eksperimentišu sa drogama postanu korisnici visokog rizika i zavisnici od droga

Detinjstvo i adolescencija su periodi značajnog razvoja i mogućnosti, ali i periodi kada su deca i adolescenti posebno osetljivi na rizična ponašanja, uključujući i upotrebu duvana, alkohola i droga. Većina mladih nikada neće koristiti droge, ali oni koji hoće često su pogođeni i faktorima koji su van njihove kontrole kao što su siromaštvo, izloženost nasilju, nedostatak roditeljske brige i ljubavi i provođenje vremena sa vršnjacima koji se rizično ponašaju, kriminal. Posebno je važno razvijati i sprovoditi programe namenjene osetljivim grupama mladih tj. mladima pod povećanim rizikom za korišćenje psihoaktivnih supstanci, a ne manje važno je i uključivanje roditelja u preventivne aktivnosti.

Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut” i mreža instituta/zavoda za javno zdravlje obeležavaju 26. juni Međunarodni dan protiv zloupotrebe i krijumčarenja droga organizovanjem različitih aktivnosti kao što su javne manifestacije, predavanja i tribine za roditelje i decu, priprema i/ili distribucija informativnog materijala za stanovništvo. Sve aktivnosti podrazumevaju i intenzivnu saradnju sa svim sektorima društva i medijima. Značajno je učešće škola, roditelja, policije, radno aktivnog stanovništva i poslodavaca, medija, verskih zajednica, zdravstvenih radnika, udruženja građana i drugih u aktivnostima koje imaju za cilj smanjenje zloupotrebe droga.

Ovogodišnja kampanja šalje korisne poruke svim partnerima u prevenciji zloupotrebe psihoaktivnih supstanci, roditeljima, nastavnicima, radnicima u prevenciji, kao i u policiji.

~ . ~

Roditelji imaju najveći uticaj na razvoj svoga deteta, pa otuda i odgovornost i mogućnost da se reaguje u teškim i neželjenim stuacijama. Što je jača veza i veća bliskost dece sa roditeljima – to je manje rizičnog ponašanja. Taj dobar odnos sa decom počinje prvim korakom u kojem treba saslušati dete. Čak i kratko vreme svakodnevno provedeno sa detetom, ali sa punom pažnjom roditelja na njega, može mnogo pomoći u njegovom razvoju i sprečavanju rizičnog ponašanja. Dete treba pohvaliti kada to zaslužuje, upoznati ga jasno sa pravilima ponašanja, a kada ih prekrši mirno i razumno izneti posledice. U razgovoru sa detetom treba ga pitati šta mu je potrebno i kako planira svoje aktivnosti, gde će biti i sa kim će provoditi vreme i u tome pružiti pomoć onda kada je potrebno. Treba imati u vidu da se i roditelji zajedno sa decom razvijaju i mogu postajati uvek bolji, dok deca mogu napredovati u školi kao i u privatnom životu. U mnogim zemljama su implementirani programi za podršku porodici i razvoju porodičnih veština i daju ohrabrujuće rezultate. Takođe se ove godine ističe potreba da se postave pravila ponašanja deci koja će njima biti orijentacija za život. Postavljanje pravila mirno, ali toplo izgrađuju sigurnost i stvaraju zdravo okruženje za decu i njihov rast.

Nastavnicima koji inače imaju veliki uticaj na proces odrastanja dece i razvoj njihove ličnosti se poručuje da se informišu i podrže kreiranje preventivnih programa zasnovanih na dokazima, da primenjujući te programe obrate pažnju na odnose među decom i osećaj pripadnosti koje dete ima u školi jer se pokazalo da su ona deca koja imaju osećaj pripadnosti manje podložna rizičnom ponašanju. Takođe je bitno da nastavnici, pre svega, izgrade dobar odnos sa decom, da umeju da ih saslušaju sa razumevanjem i empatijom, zatim da podržavaju razvoj njihovih ličnosti razvijanjem ličnih i socijalnih veština različitim aktivnostima. Nastavnici treba da učine sve što je moguće da se deca zadrže u školi negovanjem dobre atmosfere u školi u kojoj bi se deca motivisala za različite aktivnosti i razvijala sve svoje potencijale.

*****

Zdravstveni radnici i saradnici koji se bave prevencijom zloupotrebe psihoaktivnih supstanci za kreiranje i realizaciju svojih preventivnih programa treba da koriste činjenice o različitim faktorima rizika na decu i mlade, kao što su: porodični odnosi i naročito konflikti, ekonomski uslovi, posebno siromaštvo, uticaj medija, laka dostupnost i ponuda droga, zakonska regulativa u zejdnici. Pri tome treba uvek imati u vidu osetljive grupe dece koje treba najpre saslušati, jer je njima često potrebna veća podrška za ravoj veština koje bi ih činile otpornim na negativne uticaje i faktore rizika okoline. Pokazalo se u mnogim zemljama da prevencija zasnovana na dokazima daje rezultate tako što smanjuje broj dece koja imaju rizično ponašanje i koriste drogu i odražava se na pozitivne efekte u socijalnim odnosima dece sa okolinom kako u školi, tako i u porodici.

Radnicima u policiji se poručuje da imaju u vidu rizike koje donosi mladost i adolescencija u kojoj mnogi imaju sklonosti da ispituju svoje potencijale upuštajući se u rizična ponašanja, tako da se može očekivati i korišćenje psihoaktivnih supstanci. Oni treba da u svojim preventivnim aktivnostima imaju sluha za informacije koje dobijaju od dece i omladine kako bi to primenili u pomoći i zaštiti koju pružaju deci u njihovom odrastanju. Poznato je da su policijske službe korisni partneri kako u prevenciji nasilja i kriminala, tako i u prevenciji zloupotrebe psihoaktivnih supstanci.

Uključivanje što većeg broja partnera u obeležavanje Svetskog dana protiv zloupotrebe i nezakonite trgovine drogama kao značajnog datuma iz Kalendara zdravlja, doprinosi daljem jačanju međusektorske saradnje u oblasti smanjenja ponude i potražnje droga i unapređenju javnog zdravlja.

Informacije i promotivni materijal nalaze se i na linku:

http://www.unodc.org/listenfirst/en/factsheets.html

Izvor: Zavod za javno zdravlje Sombor / Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

* Posebno nadahnut način javnog časa: Na Pedagoškom fakultetu u Somboru, u sredu, 20. juna priređena prezentacija besedničkog umeća studenata druge godine studijskih programa Diplomirani učitelj i Diplomirani vaspitač

Budući učitelji i vaspitači - za istim stolom

Reč je o svojevrsnom dešavanju - polaganju ispita u okviru izbornog predmeta Kultura govora sa retorikom, a pod mentorstvom vanrednog profesora, dr Milivoja Mlađenovića, šefa Katedre za jezik i književnost Pedagoškog fakulteta u Somboru. Čertvoro studenata, mladih, nadarenih retoričara: Milica Kojić, Tijana Svilar, Jovana Mitrović i Stojan Stojičević krajnje temeljno pripremljeni, besedovali su na temu „Kompromitovana škola“ Dušana Radovića.

Odlična režija, odlična retorika, kompletan utisak

U retorskoj učionici somborske visokoškolske ustanove pred njihovim kolegama i profesorima, nekoliko znatiželjnih građana, bilo je pravo uživanje slušati tokom jednočasovnog sasvim režijski, zahtevno dramski stilizovanog programa iznesenog od strane ovog kvarteta uspešnih studenata druge godine. Uvodnu reč koja je ujedno ohrabrila studente uoči njihovog izlaganja, dala je dr Nataša Gojković, predavač engleskog jezika na Fakultetu, koja se prihvatila i vešto improvizovane uloge konferanse, otvarajući a na kraju i zatvarajući ovaj čas. Tekst svog kolege, profesora dr Tihomira Petrovića, predsednika Saveta Fakulteta, Gojkovićeva je interpretrirala tonom koji je studente istom stazom uputio na tečno, jasno, konceptualno osmisleno i dikcijski precizno izražavanje.

dr Nataša Gojković - jednako uspešna i u ulozi konferanse

"Decu treba bolje poznavati - ali više poštovati njihove mogućnosti" ... "Ne postoje dobra i loša, već samo različita deca" ... "Deca nisu deca, već su samo deca" ... samo su neki od čuvenih aforizama, misli, beleški nenadmašnog Dušana Radovića, koje su Milica, Tijana, Jovana i Stojan govorili gotovo u stilu informativno-interesantne pozorišne jednočinke.

Studenti Milan Stojković i Bogdan Popov (s desna, prvi i prateći glas i muziciranjem na akustičnim gitarama) simboličnim songovima upotpunili su ton

Bio je to na njihov način, inače nastavno predviđen, izražen kritički osvrt prema školi - sopstvenoj budućoj ustanovi znanja i pre svega vaspitača - kako je u zaključku osim ostalog, o uspešnom besedovanju studenata zapisano i saopšteno.

Zajednički snimak dok osmesi govore - više od uspomene

Da sve bude na kompletno visoko izraženom nivou retoričkog-scenskog prikaza, "pomogla" je muzika, pa su se njihove kolege, takođe studenti druge godine Pedagoškog fakulteta, Milan Stojković i Bogdan Popov svojim itekakvim muzičkim talentima, potrudili da uz akustične gitare i dvoglasnim pevanjem "prelamaju" besedništvo. Naš utisak - čista desetka!

Zabeležio, snimio: Siniša Stričević / Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor 

Galerija:

U triju studentkinja i plus kolege im studenta, uz lepu i prigodnu najavu ulaze u retorsku učionicu svog fakulteta uoči samog besedovanja, jedno po jedno... najpre Milica Kojić

... za Milicom, odmah na scenu stupa i Tijana Svilar

Spremna za veštinu besedovanja je i Jovana Mitrović...

Stojan Stojičević "odbranio" je veštinu muškog besedništva :-)

dr Nataša Gojković, predavač engleskog jezika, uz nju kolega prof. dr Tihomir Petrović, predsednik Saveta Fakulteta, bili su prava podrška studentima-besednicima

Na fotografijama gore i dole, jasno se uočavaju koncentracija i pažnja zainteresovanih kao i dobrodošlih gostiju

U punom retoričkom zanosu njih četvoro studenata sjajnih...

Bogdan i Milan pažnjom, a naročito pevanjem i muziciranjem na akustičnim gitarama upotpunili su harmoniju kompletnog programa

 Jedno veliko bravo od nas - za vas!

S naše strane a verujemo i njihove struke - overeno desetkom

* Na konferenciji za medije povodom najnovijih blistavih rezultata Kluba borilačkih sportova GALAKTIK Sombor, u Plavoj sali Sokolskog doma u sredu, 20. juna, govorili su prvi čovek Kluba Dejan Kunić, Mate Musulin, kondicioni trener, Veljko Šaponja i Jelena Kunić, svetski šampioni, kao i najmlađi, novi šampioni ovog trofejnog kluba

Dejan Kunić podvukao je da su rezultati samo u proteklih mesec dana više nego zadovoljavajući. - Premašili su naša očekivanja, naše najmlađe klupske nade i ostali takmičari. Vasilije Kunić je osvojio svoju prvu zlatnu medalju odmah i na svom debi nastupu, u Novom Bečeju na Kupu Vojvodine u Sanda lajt borbama. Na istom, ovom izuzetno masovnom nadmetanju, Amelija Bogdan se okitila srebrom, dok se Lazar Petrović takođe popeo na pobedničko postolje i bio treći. Ovo uliva nadu već na samom startu karijere naših najmlađih takmičara - naglasio je Dejan Kunić, prvi trener i osnivač KBS Galaktika.

Mate Musulin je istakao važnost trajnosti trenažnog procesa i za najmlađie, kojima je prilagodio svoj već svima poznati i dugovečni rad tokom više desetleća, sa našim najboljim i vrhunskim sportistima, pa tako sada i sa pionirima. - Nije teško kada postoji dobra volja. Naravno, mališanima šampionima ćemo posvetiti posebnu pažnju i prilagoditi njihovom uzrastu sve ono što je bazično potrebno kako bi postepeno stasavali svojim prvailnim razvojem u borce istrajnog rada i da bi tako dolaziti do medalja što su već na samom startu i potvrdili - rekao je Musulin.

Stari i novi šampioni Galaktika

Emocije nije mogao da skrije Veljko Šaponja, četvorostruki bokserski šampion u profesionlanom boksu. - Vidim sebe u ovim školarcima. Vidim svoj početak sa istim ovim ljudima. Deja Kunić mi je pomogao najviše u životu. Tu je i naš Mata sa čijom svakodnevnom podrškom idemo još dalje, brže i bolje. Evo vam i ekskluzivne informacije: odlučio sam da u familiju borilačkih sportova, dam i svoj doprinos Klubu Galaktik i pridodam i klub profesionalnih boksera. Galaktik je to zaslužio, ne samo zato što sam uz pomoć i stručnu asistenciju a pre svega neusporedivo naše svakodnevno druženje jer drugarstvom smo i ostvarili zajedničke vrhove, postao sam prvak sveta u velteru gde je i konkurencija najžešća, već pre svega zato što Galaktik nije samo klub, nije samo sportski kolektiv, već je to istinski jedna ponajpre zdrava sredina, jedna velika familija, ma mi smo porodica koja diše jednim plućima.

Tako je Šaponja dao dodatnu informaciju. Jer, uz dosadašnjih šest borilačkih sportova, boks, kik boks, sanda i sanda lajt, kung fu, savate, Galaktik dobija i sedmog člana svojih borilačkih sportskih disciplina, profesionalni boks. Na ovaj način KBS GALAKTIK je postao rekorder i po broju sportova okupljenih u okviru jednog sportskog kolektiva u gradu Somboru.

Uvodničar današnjoj konferenciji za medije, portparol KBS Galaktik Siniša Stričević, dodao je na Šapoinjinu, još nekoliko ekskluzivnih vesti za kolege novinare i za javnost: - Najpre vas izveštavam da je na najnovijioj izašloj rang-listi releventatne Svetske profesionalne federacije koja zauzima prvi svetski rang, Veljko Šaponja postao prvi Srbin koji je ušao u TOP-10 prosfesionalnih boksera sveta u velter kategoriji. Dalje, Udruženje Podium i Novi Radio Sombor ispoštovaće nekoliko jubileja koji se baš ove godine poklapaju kada je reč o ovom prvom privatnom sportskom klubu sa prvom privatnom teretanom u kojoj stasasavju domaći, evropski i svetski šampionu: 10 godina Kluba, 20 godina Šaponjinog velemajstorski uspešnog bavljenja boksom i profi-boksom, 10 godina osvajanja titule svetske prvakinje u Savate boksu Jelene Kunić danas Petrović, a to su sve razlozi što će Podium i naš dvostruki elektronski medij organizovati za građanstvo i sve sportiste i klubove naravno, prvi Izbor za Mis i Mister sporta. O detaljima ćete čuti veoma uskoro, a za sada da kažem toliko, da ćemo na toj manifestaciji proglasiti prvog sportistu decenije grada Sombora. To već sada mogu reći da je Veljko Šaponja. Ne samo svojim brilijantnim sporskim dometima već i zato što ujedno redovno polaže ispite na Pedagoškom fakultetu u Somboru, a na koji način svima daje primer da uz vrhunski sport, čoveka najvećeg kalbira, jednako uspešno u korak mogu da idu i one osnovne životne obaveze, škola i svako dalje napredovanje. 

Na kraju, kao "najslađu višnju na šlagu ukusne torte", čuli smo Jelenu Kunić, koja je 2009. godine postala svetska šampionka u savate boksu kao i mališane-šampione, Vasilija Kunića, Ameliju Bogdan i Lazara Petrovića; oni su simpatično rekli, da im je Deki Kunić drugi tata, a Vasilije - i prvi i drugi tata. :-)

- Ponosna sam, najkraće je što bih mogla reći - uvek skromna, jednostavna a time uvek šampionka, Jelena Kunić Petrović izjavila je kratko i rečito: - Nisam možda ranije ni verovala da će mozaik da se posloži ovako lepo, da ću posle eto decenije mog osvajanja svetske titule, danas moj sin Lazar poći mojim stopama. Hvala vam svima.

Mi dodajemo na Jecine reči: - Hvala vama dobri ljudi, hvala GALAKTIČE, što omogućujete svim ljubitelja sporta i svim pristalicama zdravih stilova života uopšte, da prate najpozitivnije discipline zahvaljujući rezultatima i jednako tome, načinom na koji do njih dolazite. A to je vaša nepresušna pozitivna energija, vaš ljudski odnos prema svakom biću i vaše uvažavanje svakog protivnika na terenu kojem nakon svakog meča čvrsto stiskate ruku priateljstva.

(sledi još fotografija)

Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

* U utorak 19. juna je otvoren Kolping - Edukativni centar u Somboru koji se nalazi na Apatinskom putu br. 69

Centar će kroz svoje brojne aktivnosti obuhvatiti: program jačanja nevladinog sektora, program razvoja zajednice, jačanje stručnih kapaciteta, program osnaživanja učešća javnosti. Na svečanom otvaranju pozdravni govor je održala Melinda Tomić, nacionalni sekretar Kolping društva Srbije i Gregor Federhen, međunarodni koordinator Kolping International-a za Centralnu i Istočnu Evropu.

Nakon toga je održana panel diskusija o mogućnosti saradnje u prekograničnim EU projektima.

Moderatori diskusije su bili Dražen Lovrić, koordinator edukativnog projekta i Jelena Štulić, koordinator Edukativnog centra Sombor.

Otvaranju su prisustvovala mnoga udruženja izmedju kojih jesu i Somborski edukativni centar,  Ženska alternativa i Pokret Gorana Sombor, kao i institucije poput Crvenog krsta, Centra za socijalni rad, Dom učenika srednjih škola, Škola osnovno i srednje obrazovanje sa domom „Vuk Karadžić“, Srednja ekonomska škola, koja su pokazala želju za budućom saradnjom.

Medijska pratnja: Novi Radio Sombor

* Na Forumu gradonačelnika zemalja istočne i jugoistočne Evrope i Narodne Republike Kine, održanom u južnom kineskom gradu Ningboui, Branislav Svorcan, pomoćnik gradonačelnice i Kristina Harjung, mlađi savetnik u Odseku za lokalni ekonomski razvoj i podršku ulaganjima, predstavili su investicione, turističke i potencijale grada Sombora u oblasti kulture

Učesnici Foruma u Kini među kojima i reprezenti Sombora Branislav Svorcan i Kristina Harjung

Forumu su prisustvovali predstavnici dvadesetak gradova, a grad Sombor je ove godine prvi put dobio priliku da se nađe u malom krugu gradova iz Srbije i okruženja, koji su predstavili svoje potencijale kineskim partnerima i investitorima.

Skup je organizovan u okviru inicijative NR Kine ”Put i pojas”, čiji je cilj  ekonomsko, kulturno i turističko povezivanje gradova iz 16 država istočne i jugoistočne Evrope i kineskih gradova.

Prezentacija rada jedne kineske kompanije

Ova inicijativa se u Srbiji već ostvaruje kroz nekoliko infrastrukturnih projekata kineskih kompanija.

Na trodnevnom skupu predstavljene su i razmenjene informacije o mogućnosti efikasnog učešća kineskih kompanija u izgradnji putne i transportne infrastrukture, kako bi se omogućio brži i bezbedniji transport robe i putnika na tržišta evropskih zemalja.

Karakteristične kineske rukotvorine

Učesnici Foruma obišli su severnu kinesku provinciju Liaoning gde im je, u gradovima Dalian i Šengjang, predstavljen rad brojnih kineskih kompanija iz oblasti autoindustrije, brodogradnje, elektroindustrije i prezentovane tradicionalne kineske rukotvorine i kulturno nasleđe.

Medijska pratnja: Novi Radio Sombor

* U subotu, 16. juna, rvači somborskog “Radničkog“ učestvovali su u Senti na prvenstvu Srbije u rvanju slobodnim stilom za mlađe pionire

Od 4 takmičara polovina ih je osvojilo medalje. Do 46 kg Gregor Sekulić sa tri pobede i jednim porazom osvojio je bronzanu medalju. Do 50 kg Aljoša Ilić je ušao u finale gde je izgubio te se morao zadovoljiti srebrnom medaljom. Bez plasmana ostali su Ognjen Todorović i Jovan Pašić do 55 kg.

~ . ~ 

Sutradan, 17. juna, Gyor (Mađarska) je bio domaćin Evropskog prvensta za pionire. Bojan Kostić branio je boje Srbije do 85 kg. U prvom kolu Bojan se sastao sa Poljakom koji je bio uspešniji. Poljak je posle pobedio reprezentativca Rusije i posle izgubio pa je Bojan završio takmičenje. Ovo je veliki uspeh za Bojana s obzirom da relativno kratko trenira rvanje, oko 2 godine, a već predstavlja reprezentaciju Srbije na ovako velikim takmičenjima.

Medijska pratnja: Novi Radio Sombor

Strana 1 od 121

Kontakt

Venac Stepe Stepanovića 9
Sombor 25000
e-mail: office@noviradiosombor.com
Tel: +381-25-442-442
Mob: +381-65-8-675-445
http://noviradiosombor.com

Linkovi

POSTANITE SARADNICI

Svi koji želite, možete da postanete saradnici Novog Radio Sombora, bilo gde da živite i boravite.

Javite se na e-mail: office@noviradiosombor.com
Telefon: +381-65-8-675-445

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…