* Postavljanjem, odnosno kabliranjem niskonaponske električne mreže u ulici Matije Gupca u Somboru, počeli pripremni radovi koji će omogućiti proširenje prekograničnog puta između Sombora i Baje

Početku radova prisustvovali su članovi Projektnog tima projekta „Poboljšanje prekograničnog puta Sombor – Baja 2“, Atila Pribila i Viktor Despotović, te Ilona Pelt, poslanica u Skupštini AP Vojvodine i Silard Janković, član Gradskog veća za oblast nacionalnih manjina i saradnje sa verskim zajednicama.

Članovi Projektnog tima Atila Pribila i Viktor Despotović, sa Ilonom Pelt, poslanicom u Skupštini AP Vojvodine i članom Gradskog veća Silardom Jankovićem, na licu mesta u ulici Matije Gupca

- Kabliranje niskonaponske (NN) mreže i javne rasvete bilo je neophodno pošto stubovi NN mreže smetaju proširenju puta. Radovi su povereni somborskoj kompaniji „Somborelektro“, uz obavezu da radove okonča u roku od 45 dana. Vrednost radova iznosi 64.800,00 evra i finansiraju se iz projekta - naveo je član Projektnog tima i pomoćnik načelnika Odeljenja za komunalne delatnosti Gradske uprave Viktor Despotović.

Član Projektnog tima i pomoćnik gradonačelnice za mesnu samoupravu Atila Pribila, istakao je da je od velikog značaja činjenica što projekat proširenja puta između Sombora i Baje podržava čitav grad, a naročito gradonačelnica Dušanka Golubović.

Detalj sa početka pripremnih radova na proširenju puta Sombor – Baja 2

- Podrška svih činilaca je veoma značajna, jer ćemo proširenjem puta omogućiti izlaz naše robe na granicu. Cilj nije samo da se obnovi put do granice, već da naša roba ima što kraći put do Zapadne Evrope. Nakon proširenja puta, koji sada iznosi šest metara, za dve do tri godine možemo da očekujemo i prekategorizaciju graničnog prelaza Bački Breg – Hercegsantovo - istakao je Pribila.

Ukupna vrednost projekta „Poboljšanje prekograničnog puta Sombor – Baja 2“ iznosi 3,12 miliona evra, od kojih Evropska unija obezbeđuje 85 odsto, a grad Sombor 15 odsto sredstava od ukupne vrednosti projekta.

Poslovi informisanja i odnosa sa javnošću

Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

* U Aleksi Šantiću kompanija Agriser organizovala je u utorak, 16. oktoba svečano obeležavanje završetka prve faze izgradnje i rada ove fabrike, koja posluje u sastavu italijanske kompanije Ferero

Obilazak zasada lešnika na parcelama kompanije Agriser u Aleksi Šantiću

Tom prilikom u goste su pozvani ministar poljoprivrede Republike Srbije Branislav Nedimović, pokrajinski sekretar za poljoprivredu Vuk Radojević, gradonačelnica Sombora Dušanka Golubović i njen zamenik Antonio Ratković kao i načelnik Odeljenja za poljoprivredu i zaštitu životne sredine Vladimir Katanić i član Gradskog veća za oblast komunalna delatnost i investicije Miroslav Kovačić.

Predstavljanje najsavremenije proizvodnje i podzemnog navodnjavanja

U delegaciji koja je na poziv prisustvovala obeležavanju završetka prve faze bio je i italijanski ambasador u republici Srbiji nj.e. Karlo Lo Kašo, predstavnici italijanske kompanije Ferero i njihovi poslovni partneri.

Gosti su na terenu upoznati sa stanjem zasada, kao i sa najsavremenijim načinom sadnje, navodnjavanja i održavanja leske tj. lešnika.

Zasadi lešnika Kompanije Agriser

- Ovo je samo prva faza - rekao je Aleksandro Bokardo, predstavnik Kompanije koji je prisutne u kratkoj prezentaciji upoznao sa tim da je kompanija sa sadnjom sadnica leske krenula 2014. godine na 19 hektara, da je proširena na još 60 ha, te da je matični zasad sertifikovan za proizvodnju sertifikovanog sadnog materijala. Do 2017. je korišćen sadni materijal iz Italije a od 2018. godine je otpočeto sa proizvodnjom sopstvenog sadnog materijala.

Kratka prezentacija dosadašnjih rezultata i planova za naredni period

U narednih nekoliko meseci pripremiće strateško planiranje razvoja lanca vrednosti do 2025. godine i detaljan operativni trogodišnji plan rada. U narednim fazama osim proširenja proizvodnje preko kooperanata, razvoja sadnog materijala i otkupa, planirano je do 2025. godine i izgradnja pogona za preradu i pakovanje poluproizvoda.

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović obraćajući se poljoprivrednicima je istakao da danas imamo dve važne poruke. - Prvo nije tačno da će Ferero prestati sa proizvodnjom i otkupom, a to je dokaz 600 ha zasada i 190 kooperanata. Drugo, je ulazak u drugu fazu a to je izgradnja pogona za preradu. Ovo je proizvodnja koja se strateški dugo planira jer lešnik je biljka koja živi i rađa više od 60 godina. Ovo je mlada poljoprivredna proizvodnja u Srbiji, koja zahteva ne toliko velika ulaganja a prihodi su izuzetno veliki i dolaze nakon tri do četiri godine - istakao je ministar Nedimović.

Ministar poljoprivrede u Vladi Republike Srbije Branislav Nedimović

On je takođe naglasio da ono što je najznačajnije - nema limita u smislu proizvodnje lešnika, ne može doći do zasićenja svetskog tržišta, jer toliko lešnika fali u decenijama kojie dolaze ispred nas da jednostavno ne možemo doći u situaciju kao sa malinom ili nekom drugom poljoprivrednom proizvodnjom, da za nekoliko godina dođe do plafona.

- Toga ovde nema, tih izazova nema - podvukao je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, prilikom današnjeg boravka u Aleksa Šantiću.

Poslovi informisanja i odnosa sa javnošću

Medijska pratnja: Novi Radio Sombor

* Iz Vartrogasnog saveza Grada Sombora stigao je u našu redakciju sledeći apel:

Paljenje vatre na neobezbeđenom prostoru je veoma opasno i neretko sa tragičnim posledicama.

Zato se mole građani da ne pale strnjišta, korov, niti bilo koji drugi biljni materijal na poljoprivrednim parcelama, voćnjacima i drugim površinama, da ne lože vatru blizu šume i u šumi, izuzev na mestima koja su za te potrebe obezbeđena i u skladu sa propisanim merama zaštite od požara.

Budimo odgovorni!

APEL GRAĐANIMA – NE PALITE VATRU!

Medijska pratnja: Novi Radio Sombor

* Udruženje građana „Bunjevačko kolo“ organizuje koncert „Nek' se znade da Bunjevac živi“ građanima Sombora u Narodnom pozorištu Sombor, u sredu, 17. oktobra sa početkom u 19.00 časova

Nastupaće Tamburaški sastav Emila Antunića, Tamburaški sastav „Kulturica“ i Narodni orkestar „Spomenari“.

Ulaz je slobodan, pa ko došo, dobro nam došo.

Pokrovitelj Skupština grada Sombora.

Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombo

* Druga radna sreda u oktobru, u prostoru za konferencije somborske Regionalne privredne komore bila je rezervisana radionicu na temu "Uticajan komunikator"

Predavač je bio Uglješa Atanacković dugogodišnji predavač  i vlasnik agencija Road HR. Radionica je bila izuzetno posećena. Ovo je druga po redu radionica sa temom ljudskih resursa. 

Kroz predavanje i praktičnu primenu, učesnici predavanja su imali šansu da nauče kako da efektivno komuniciraju i da to znanje da prenesu svojim kolegama kako bi pomogli unapređenju komunikacije u svojim kompanijama.

Ovakve radionice, kao i radionice sa sličnim temama će biti dalja aktivnost Komore, sa ciljem pomaganja u poslovanju svojih članica.

Jovana Vujković

Medijska pratnja: Novi Radio Sombor

* Zbog bolesti glumca, otkazuje se predstava Maestro (Milivoje Mlađenović, režija: Milan Nešković) planirana za utorak 16. oktobar u 20 časova

Sve kupljene karte možete vratiti uz povraćaj novca ili zameniti za karte za druge reprizne predstave - kažu u Narodnom pozorištu Sombor.

Radno vreme biletarnice je radnim danom 10-14h i 18-20h i subotom 10-13h i 18-20h.

Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

* Градска библиотека Карло Бијелицки приређује  Путописно предавање и представљање књиге:

Северна Кореја - путовање по земљи Ким Џонг Уна

У понедељак, 15 октобра, у 18 часова, у сали Дечјег одељења Библиотеке (Трг цара Лазара број 3).

Снежана Радојичић, писац и номад на бициклу, која путује око света од 2011. године посетила је и Северну Кореју.

Колико је тешко отићи у Северну Кореју? Да ли је безбедно? Како се добија виза? Ко су водичи – агенти или туристички посленици? Коме се све клања и због чега? Правила понашања, правила фотографисања, остала правила... Пјонгјанг – Потмекинова села или метропола? Путовање по унутрашњости земље. Пропаганда вс. истина. Југославија и Кореја. Контакти са становништвом. Деца у Северној Кореји, систем школства, индоктринација или...? Непознате природне лепоте Кореје. Сан о реунификацији, почетак преговора Ким Џонг Уна и Доналда Трампа, уништавање нуклеарног постројења на северу земље...

Снежана, нема стално место живљења – од 2011. године путује око света на бициклу, боравећи краће или дуже у разним земљама. Блогови ауторке могу се пратити на сајту: 

http://www.snezanaradojicic.com/

http://www.snezanaradojicic.com/2018/09/severna-koreja-putovanje-po-zemlji-kim-dzong-una/

О књизи, Драган Грбић :

https://www.facebook.com/drgrba/posts/10217123886831134

Медијска пажња и пратња: Нови Радио Сомбор

* U sredu, 17.  oktobra u Somboru, biće održan OKRUGLI STO na temu "ZAPOŠLJIVOST OSOBA SA MENTALNIM SMETNJAMA"

Okrugli sto organizuje Caritas Srbija u saradnji sa Centrom za individualni razvoj i unapređenje društva - PSIHOZON/Sombor, koji je član Mreže za mentalno zdravlje "NaUm"/Srbija i organizacija koja se kroz različite aktivnosti i na različite načine bavi pitanjima i problemima mentalnog zdravlja na teritoriji Grada Sombora.

Ovaj okrugli sto se organizuje u okviru projekta Human Right Promene - Human Rights PROmotion MEntal health NEtvork", finansiranog od strane Evropske unije kroz program Evropski instrumenti za demokratiju i ljudska prava.

Cilj skupa je okupljanje predstavnika institucija, lokalne uprave, poslodavaca, zdravstvene i socijalne zaštite i drugih relevantnih aktera u pravcu razmene iskustava i prevazilaženja problema nezaposlenosti i socijalne isključenosti osoba sa mentalnim problemima.

Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

* U organizaciji KSV  u Novom Bečeju održano je u subotu, 13. oktobra Prvenstvo Vojvodine za kadete, juniore i mlađe seniore

Karatisti su se nadmetali u sportskim borbama i katama po pravilima WKF.

Jedinu medalju za Sombor u borbama osvojio je Vukašin Vuković kadet -70kg: srebrna medalja.

Trener Slavko Vuković i uspešni takmičar Vukašin Vuković

Anastasija Balatinac, juniorke +59kg je zauzela 5. mesto.

To su dva sigurna plasmana za plasman na Prvenstvu Srbije 17. novembra.

Medijska pratnja: Novi Radio Sombor

* U subotu, 13. oktovra, rvači somborskog “Radničkog“ učestvovali su na II Kupu Srbije za juniore u Subotici

U kategoriji 55 kg Nikola Katanić je osvojio srebrnu medalju, kao i Filip Frgić u kategoriji do 67 kg, dok je u teškoj kategoriji do 130 kg Bojan Peić bio bronzani.

Medijska pratnja: Novi Radio Sombor

Strana 1 od 147

Kontakt

Venac Stepe Stepanovića 9
Sombor 25000
e-mail: office@noviradiosombor.com
Tel: +381-25-442-442
Mob: +381-65-8-675-445
http://noviradiosombor.com

Linkovi

POSTANITE SARADNICI

Svi koji želite, možete da postanete saradnici Novog Radio Sombora, bilo gde da živite i boravite.

Javite se na e-mail: office@noviradiosombor.com
Telefon: +381-65-8-675-445

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…