Počeo drugi deo 109. zasedanja MOR: Nejednakost u centru pažnje

* Nejednakost, svet rada, veštine i doživotno učenje - teme su drugog dela 109. zasedanja Međunarodne organizacije rada (MOR) koje protiče od 25. novembra do 11. decembra

Socijalno-ekonomska nejednakost je pitanje koje je u središtu mandata Međunarodne organizacije rada od njenog osnivanja 1919. godine, navedeno je u najavi drugog dela 109. Konferencije MOR objavljenoj na sajtu ove planetarne organizacije sa sedištem u Ženevi. Glavne tačke dnevnog reda su dve opšte diskusije, jedna o nejednakostima i svetu rada i druga o veštinama i doživotnom učenju.

Planirana je samo jedna plenarna sednica konferencije, u subotu 11. decembra, na kojoj će biti razmatrani izveštaji radnih grupa i odbora i formalno zatvorena 109. sednica. U informaciji se podseća da je prvi deo ovogodišnje konferencije MOR završen 19. juna (vidi fotografiju) usvajanjem “Globalnog poziva na akciju za oporavak usredsređen na čoveka” koji je obavezao države da rade na ekonomskom i društvenom oporavku od krize izazvane pandemijom.

Oporavak treba da bude potpuno inkluzivan, održiv i otporan, “zasnovan na politici koja daje prioritet stvaranju uslova za pristojan rad za sve i rešavanju nejednakosti”. Globalni poziv na akciju navodi “konkretne mere za promovisanje kvalitetnog zapošljavanja i ekonomskog razvoja, zaštite radnika, univerzalne socijalne zaštite i socijalnog dijaloga”. Nacionalna akcija, prema Globalnom pozivu, obuhvata “mere koje treba da preduzmu nacionalne vlade i njihovi socijalni partneri poslodavci i sindikati, kako bi se postigao inkluzivan oporavak sa kvalitetnim radnim mestima, koji značajno unapređuje radničku i socijalnu zaštitu i podržava održiva preduzeća”.

Ovogodišnje zasedanje MOR održava se “na daljinu”, odražavajući promene koje je nametnula kriza izazvana globalnom pandemijom Covid-19.

Međunarodna organizacija rada (International Labour Organization, ILO) je specijalizovana agencija Ujedinjenih nacija (osnovana 1919. godine i reosnovana 1946.) koja promoviše socijalnu pravdu i međunarodno priznata ljudska i radnička prava. Unutar organizacije UN, MOR je jedinstvena po svojoj tripartitnoj strukturi u kojoj predstavnici radnika (sindikata) i poslodavaca učestvuju u radu upravnih organa kao ravnopravni partneri vladama.

MOR formuliše međunarodne standarde rada u formatu konvencija i preporuka koje postavljaju minimalne standarde radnog prava: slobodu udruživanja, pravo na organizovanje, kolektivno pregovaranje, ukidanje prinudnog rada, jednake šanse i jednaki tretman, i druge standarde u vezi rada. Takođe, MOR promoviše razvijanje nezavisnih radničkih organizacija i udruženja poslodavaca.

Novinar: Svetozar Raković

Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

(Sva autorska prava eventualnog daljeg objavljivanja ove rubrike i njenog celovitog sadržaja postavljeno na portalu Novog Radio Sombora bez upita i dozvole bilo koje strane ili pojedinca zaštićena i zadržana svim relevantnim pravnim mehanizmima!)

Pročitano 329 puta
Tagovano

       

Kontakt

Venac Stepe Stepanovića 9 (kancelarija) Ivana Kosančića 19 (redakcija, sedište) 25000 Sombor, Srbija

e-mail:

office@noviradiosombor.com

Telefon: +381-25-510-16-41
Mobilni: +381-65-8-675-445

Portal:

http://noviradiosombor.com

Internet radio: Novi Radio Sombor

http://www.omiljeniradio.com/index.php/radio-uzivo-online-srbija/1130-novi-radio-sombor-uzivo-online.html 

POSTANITE SARADNICI

Svako ko želi, može da postane saradnik Novog Radio Sombora, bilo gde da živite i boravite.

Izaberite oblast koja vam je bliska, pošaljite vest, informaciju, fotografije, istražite.

Postanite dopisnik, iz svog mesta gde trenutno ili trajno boravite, svoje države. 

Dobrodošli saradnici u marketingu, menadžmentu i oglašavanju!

Javite se na e-mail:

office@noviradiosombor.com

Telefoni: +381-65-8-675-445

+381 25 510-1641

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…