UGS NEZAVISNOST na sastanku zajedničkog konsultativnog odbora za pristupanje Republike Srbije Evropskoj Uniji

* Intenzivna dešavanja i u nastavku jeseni u Ujedinjenim granskim sindikatima Nezavisnost obeležena su i potkraj oktobra, kada je u Palati Srbije Beogradu, održan sedmi sastanak Zajedničkog konsultativnog odbora za pristupanje Republike Srbije Evropskoj uniji (The EU-Serbia Civil Society Joint Consultative Committee) u proširenom sastavu. Sastanku je prisustvovalo pet predstavnika iz UGS NEZAVISNOST. Radom skupa predsedavao je Zoran Stojiljković, predsednik UGS NEZAVISNOST

Nakon uvodnog obraćanja Zorana Stojiljkovića i ko-predsedavajuće Ane Milićević-Pezelj, prva sesija razgovora bavila se trenutnim stanjem u pogledu odnosa Srbije i Evropske unije u procesu pristupanja. Na ovu temu su govorili: šef Sektora za saradnju Delegacije EU u Republici Srbiji, Ingve Engstrom, šefica Pregovaračkog tima Republike Srbije u pregovorima o pristupanju Republike Srbije EU, Tanja Miščević i v.d. pomoćnika ministra u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Jovana Milovanović.

S obzirom da UGS NEZAVISNOST, kao i ostali reprezentativni socijalni partneri u Srbiji, već četiri godine očekuju konsultacije sa Vladom o Akcionom planu za Poglavlje 19 koje se bavi socijalnom politikom i zapošljavanjem, sa sindikalnog stanovišta bila je najznačajnija druga sesija, posvećena radu na pristupnim pregovorima u vezi ovog poglavlja. Nakon zapaženog uvodnog izlaganja Žorža Dasisa, člana Zajedničkog konsultativnog odbora, Mihail Arandarenko sa Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Beogradu predstavio je prisutnima Izveštaj o smanjenju nejednakosti i promociji jednakih mogućnosti u socijalnoj politici i zapošljavanju.

Budući da je, u Izveštaju, konstatovano loše stanje u Srbiji koje je izraženo kroz veoma visok GINI koeficijent (dohodna nejednakost prema SILC Anketi o dohotku i životnom standardu za period od 2012. do 2016. godine), povedena je diskusija o mogućnostima reforme sistema poreza i socijalnih transfera koji je identifikovan kao jedan od značajnih činilaca uvećavanja socijalnih nejednakosti. Otvoreno je pitanje mogućnosti uvođenja progresivnog oporezivanja kao instrumenta umanjivanja socijalnih razlika, a u cilju približavanja vrednostima na kojima počiva evropski socijalni model društva. Nakon rasprave, usledila je izjava Kristijan Vestpal, iz Delegacije za zapošljavanje, socijalna pitanja i inkluziju u Evropskoj komisiji.

U nastavku rada skupa, Branko Budimir, pomoćnik ministra u Ministarstvu za evropske integracije u Vladi RS, Tanja Petrović, izvršna direktorka Mladih istraživača Srbije, Nikolas Bizel, iz Delegacije EU u Republici Srbiji i Dimitris Dimitriadis, član Evropskog ekonomsko-socijalnog saveta govorili su o instrumentima za pretpristupnu pomoć, nakon čega je diskutovano o iskustvima i očekivanjima Srbije od ovog mehanizma.

U završnom delu sastanka Zajedničkog konsultativnog odbora za pristupanje Republike Srbije Evropskoj uniji u širem sastavu, razgovarano je o situaciji u civilnog društvu u Srbiji. Uvodne izveštaje podnele su članica JCC-a, Marina Škrabalo i Bojana Selaković, izvršna direktorka Građanskih inicijativa. Osnovna ocena izveštaja svodi se na izraženo slabljenje uticaja civilnog društva u Srbiji kojem je sužen prostor za učestvovanje u kreiranju javnih politika. Uz slobodu izražavanja i medija, ovo predstavlja najveći izazov u obezbeđivanju demokratskog legitimiteta pregovaračkom procesu.

Na kraju skupa, učesnici u raspravi su, među brojnim problemima sa kojima se suočavaju organizacije civilnog društva u našoj zemlji, posebno istakli pojavu politički dirigovanih javnih kampanja, usmerenih prema kritički orijentisanim delovima civilnog društva.

Sastanak je završen usvajanjem Deklaracije Zajedničkog konsultativnog odbora za pristupanje Republike Srbije Evropskoj uniji.

Medijska pratnja: Novi Radio Sombor

Pročitano 708 puta

Kontakt

Venac Stepe Stepanovića 9
Sombor 25000
e-mail: office@noviradiosombor.com
Tel: +381-25-442-442
Mob: +381-65-8-675-445
http://noviradiosombor.com

Linkovi

POSTANITE SARADNICI

Svi koji želite, možete da postanete saradnici Novog Radio Sombora, bilo gde da živite i boravite.

Javite se na e-mail: office@noviradiosombor.com
Telefon: +381-65-8-675-445

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…