Budućnost sveta rada i budućnost sindikata

* Skup Budućnost sveta rada – budućnost sindikata, održan je 26. septembra 2018. godine u Beogradu, u okviru projekta Sindikati u tranziciji, koji realizuju UGS NEZAVISNOST i Fondacija Friedrich Ebert. Skupu su, uz predstavnike UGS NEZAVISNOST, prisustvovali predstavnici Međunarodne organizacije rada (ILO), Konfederacije slobodnih sindikata, Centra za istraživanje javnih politika, Francuske demokratske konfederacije rada (CFDT), Mašine i Levog samita Srbije

U okviru izlaganja o promenama tržišta rada uzrokovanih digitalizacijom, Jovan Protić, nacionalni koordinator Međunarodne konfederacije rada za Republiku Srbiju predstavio je tek objavljenu publikaciju Organizovanje po pozivu: Zastupanje, vidljivost i kolektivno pregovaranje u ekonomiji honorarnih poslova.

Rezultate istraživanja Ko su digitalni radnici u Srbiji, koje je sproveo Centar za istraživanje javnih poilitika, predstavila je Tanja Jakobi. Istraživanje je sprovedeno kako bi se stekao uvid u strukturu angažovanih na platforamama, njihove stavove o prednostima i manama ovakvog angažovanja, te da bi se sagledale mogućnosti za dalji rad usmeren ka problemu fleksibilnih oblika zapošljavanja.

Tekaya Maher prezentovao je pristup CFDT u pokušaju da se otvori ka radnicima u novim formama zapošljavanja, naglasivši značaj korišćenja novih tehnologija – platformi, foruma i društvenih mreža, u komunikaciji sa digitalnim radnicima. Pristup se može menjati u skladu sa okolnostima, ali se od sindikalnog organizovanja i zaštite radnih i socijalnih prava ne sme odustati.

O uticaju digitalizacije i tehnološkog razvoja na položaj radnika u tradicionalnim delatnostima i na zastupljenost novih formi zapošljavanja govorila je Aleksandra Vitorović iz UGS NEZAVISNOST. Predstavila je nove izazove za sindikate u Srbiji i smernice za strategiju sindikata na polju jačanja socijalnog dijaloga, legislative i redefinisanja prava na sindikalno organizovanje, učešća u pripremi socijalnih politika i reformi obrazovanja, očuvanja kolektivnih ugovora, radnih i socijalnih prava i prilagođavanja sindikata promenama na tržištu rada.

Medijska pratnja: Novi Radio Sombor

Pročitano 312 puta

Kontakt

Venac Stepe Stepanovića 9
Sombor 25000
e-mail: office@noviradiosombor.com
Tel: +381-25-442-442
Mob: +381-65-8-675-445
http://noviradiosombor.com

Linkovi

POSTANITE SARADNICI

Svi koji želite, možete da postanete saradnici Novog Radio Sombora, bilo gde da živite i boravite.

Javite se na e-mail: office@noviradiosombor.com
Telefon: +381-65-8-675-445

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…