I Somborci daju doprinos Narodnoj inicijativi za stavljanje van snage Zakona o umanjenju zarada

* Ujedinjeni granski sindikati “Nezavisnost” usvojili su podsećanja radi, na 13. redovnoj sednici Izvršnog odbora Odluku o prikupljanju potpisa za stavljanje van snage Zakona o privremenom uređivanju osnovica za obračun i isplatu plata, odnosno zarada i drugih stalnih primanja kod korisnika javnih sredstava. Prikupljanje potpisa proticalo, u sa Zakonom o referendum i narodnoj inicijativi kao što smo izvestili, od 3. jula 2018. godine tokom sedam dana. Aktivisti Nezavisnosti potpise prikupljaju u Beogradu (Terazije 23-25), Nišu (Trg Kralja Milana), Novom Sadu (Bulevar Mihajla Pupina 8) i Kragujevcu (Kralja Petra I – pešačka zona)

Još 2014. godine, odmah po usvajanju ovog zakona, podneli smo Ustavnom sudu Inicijativu za ocenu ustavnosti i zakonitosti i do danas nismo dobili bilo kakav odgovor Ustavnog suda, kažu u ovom reprezentativnom sindikatu Srbije, UGS Nezavisnost. Zašto smo se obratili Ustavnom sudu? Zato što Ustav Republike Srbije, u članu 21. utvrđuje jednakost i ravnopravnost, pravo na jednaku zakonsku zaštitu bez diskriminacije, kao i zabranu svakog oblika diskriminacije. Suprotno ovoj odredbi Ustava zakon sadrži nedvosmislenu diskriminaciju  i to zaposlenih kod korisnika javnih sredstava u odnosu na zaposlene u privatnom sektoru, čime se dovode u nejednak položaj zaposleni i građani.

Štrajkovi i javni protesti zbog stanja u Javnom preduzeću „Pošta Srbije“ u čijem sistemu ima 15 hiljada zaposlenih i kojima je umanjena zarada za 10 odsto ostavljaju donosioce odluka ravnodušnim. Prosečna zarada u JP „Pošta Srbije“, koja je nekad bila iznad republičkog proseka, danas je za 21 odsto manja od prosečne zarade u Republici Srbiji. Dve trećine zaposlenih prima zaradu u rasponu od 32 do 36 hiljada dinara.

Zaposleni u Javnoj upravi su na drastičan način osetili štetne posledice zakona. U trenutku donošenja ovog propisa u javnosti je stvorena lažna slika da u administraciji sede ’’beli medvedi’’ sa neopravdano visokim zaradama. Stvarnost je tada a posebno danas sasvim drugačija. U administraciji, tačnije u lokalnim samoupravama i gotovo svim državnim organima danas ima znatno manji broj zaposlenih, a proces reformi javne uprave je doneo povećanje obima posla. Prosečna zarada najvećeg broja zaposlenih, a to su oni sa srednjom ili višom stručnom spremom, je na nivou koji je od prosečne zarade manji za 25-30 odsto.

Razlozi za povlačenje zakona popularno nazvanog Zakon o umanjenju zarada su brojni, uvereni smo i da su dovoljni da nam se pridružite u našem demokratskom pravu da iznesemo svoj stav u skladu sa Ustavom i zakonima Republike Srbije. Očekujemo i podršku koleginica i kolega iz drugih sindikata jer se radi o zajedničkim ciljevima i zahtevima.

Sombor, kao i pojedini drugi gradovi i opštine, pridružio se potpisivanju ove građanske narodne inicijative. Aktivisti UGS Nezavisnost u lokalu su preuzeli protekle sedmice liste i animirali sugrađane koji su pozitivno reagovali. Vremena, za sada, ima još danas, ponedeljak 9. jul, do 13 časova, pa će aktivisti rade dalje na terenu i prikupljene potpise sa spiskovima će poslati svojoj centrali.

Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

Pročitano 418 puta

Kontakt

Venac Stepe Stepanovića 9
Sombor 25000
e-mail: office@noviradiosombor.com
Tel: +381-25-442-442
Mob: +381-65-8-675-445
http://noviradiosombor.com

Linkovi

POSTANITE SARADNICI

Svi koji želite, možete da postanete saradnici Novog Radio Sombora, bilo gde da živite i boravite.

Javite se na e-mail: office@noviradiosombor.com
Telefon: +381-65-8-675-445

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…