Život je jedan i neponovljiv

* 28. april – Međunarodni dan bezbednosti i zdravlja na radu je dan kada se sećamo zaposlenih koji su poginuli, povređeni i postali invalidi na svojim radnim mestima, bilo zbog povrede na radu ili profesionalne bolesti, odnosno bolesti u vezi sa radom

Kada znamo da sa nama nije više 39 zaposlenih, od kojih je 23 smrtno stradalo, a njih 16 imalo teške povrede sa smrtnim ishodom i to samo u jednoj, prošloj godini, moramo, kao sindikat, članovi sindikata i svi drugi zaposleni, institucije države i poslodavci, još mnogo više da se angažujemo da bi radna mesta učinili sigurnijim a zaposlene na njima bezbednim.

Ne smemo da zaboravimo da se iza svakog ovog broja nastradalih radnika nalazi jedan prekinut život i ožalošćena porodica sa ugroženom egzistencijom i budućnošću.

Najčešći uzroci povreda na radu u Srbiji, kojih je i dalje najviše u građevinarstvu i industriji su nebezbedan rad na visini i na nepropisno montiranim skelama, nekorišćenje propisanih sredstava i opreme za ličnu zaštitu, a pre svega šlema i zaštitnog opasača, rad u nepropisno obezbeđenim iskopima, odstupanje od propisanog i utvrđenog procesa rada, nepropisna koordinacija učesnika u radovima, neosposobljenost angažovanih na radu za bezbedan rad, nepotpuno sprovođenje mera bezbednosti i zdravlja na radu na mestima rada, angažovanje  znatnog broja neobučenih lica koja rade “na crno”.

Strašno je kada dostignuti nivo bezbednosti i zdravlja merimo izgubljenim ljudskim životima na radu jer postoje i druge merila koje ovde, za sada, izgledaju nedostižno, a jedno, najvažnije je PREVENTIVA.

Članovi UGS NEZAVISNOST i oni koji prate naše aktivnosti, znaju koliko je naš sindikat posvećen preventivnom delovanju u oblasti bezbednosti i zdravlja na radu, a pre svega kontinuiranoj i sistematskoj edukaciji svojih članova, predstavnika zaposlenih i odbora za bezbednost i zdravlje na radu, izradi kolektivnih ugovora kojim se stvaraju bolji, bezbedniji  i sigurniji uslovi za rad svih zaposlenih, korišćenjem postojećih i kreiranjem novih  zakonskih i drugih rešenja a sve na dobrobit zaposlenih, svesni u svakom trenutku da je „život jedan i neponovljiv“ i da moramo svi zajedno učiniti mnogo  više  da bi se situacija u ovoj vrlo značajnoj oblasti za sve zaposlene promenila na bolje.

28. april – međunarodni dan bezbednosti i zdravlja na radu je dan u kome svi sindikati okupljeni u Evropsku konfederaciju sindikata-ETUC, čiji je član i UGS NEZAVISNOST, fokusirajući se na aktivnosti da „Sindikati učine radna mesta bezbednim“, podsećaju da je ovo stalni zadatak sindikata jer rizici na radu uvek i svuda postoje,  bilo da je to nepoštovanje prava radnika u oblasti bezbednosti i zdravlja na radu, njihova neobučenost za bezbedan rad, nepoštovanje procedura, „štednja“ na zaštitnim sredstvima, kao i rizici od opasnih materija, stres, uznemiravanje i nasilje na radnom mestu.

28. april obeležavamo i sećamo se onih koji su nastradali na svojim radnim mestima, a nastavljamo redovan rad na povećanju svesti zaposlenih o značaju bezbednosti i zdravlja na radu, kao i načinima da se to postigne, već u prvim danima maja na seminarima u Šapcu, Subotici i Novom Sadu.

Izvor: nezavisnost.org

Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

Pročitano 827 puta

Kontakt

Venac Stepe Stepanovića 9
Sombor 25000
e-mail: office@noviradiosombor.com
Tel: +381-25-442-442
Mob: +381-65-8-675-445
http://noviradiosombor.com

Linkovi

POSTANITE SARADNICI

Svi koji želite, možete da postanete saradnici Novog Radio Sombora, bilo gde da živite i boravite.

Javite se na e-mail: office@noviradiosombor.com
Telefon: +381-65-8-675-445

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…